Γράφει ο Ναπολέων Λιναρδάτος
Πόσοι ακριβώς Έλληνες ψηφοφόροι ήξεραν την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν πριν διορισθεί από τους ομοτράπεζούς της ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Η Φον ντερ Λάιεν δεν συμμετείχε στα debate των υποτίθεται υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν από τις ευρωεκλογές.
Επιλέχθηκε κεκλεισμένων των θυρών εκ των υστέρων. Αν κάποιος Ευρωπαίος ψηφοφόρος έκανε το λάθος να ψηφίσει «ευρωπαϊκά», δηλαδή βασιζόμενος σε μια διαδικασία όπως την παρουσίαζαν τα ΜΜΕ και η πολιτική τάξη, τότε ψήφισε για κάποια πρόσωπα πριν τις εκλογές, και κάποια άλλα ανέλαβαν μετά.
Η Φον ντερ Λάιεν πριν διορισθεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν υπουργός Άμυνας της Γερμανίας. Σε αυτή τη θέση μεγαλούργησε. Έκθεση του γερμανικού κοινοβουλίου αποκάλυψε γερμανικά αεροπλάνα που δεν μπορούν να πετάξουν και όπλα που δεν πυροβολούν. Λιγότερο από το ένα πέμπτο των ελικοπτέρων της Γερμανίας είναι ετοιμοπόλεμα.
Η πολεμική αεροπορία παραδέχθηκε πως περισσότερα από τα 128 αεροπλάνα Typhoon δεν ήταν καν έτοιμα να απογειωθούν. Και τα έξι από τα έξι υποβρύχια της Γερμανίας ήταν εκτός λειτουργίας. Σε έκθεση της Rand Corporation αποκαλύφθηκε πως σε περίπτωση γεωπολιτικής κρίσης, ο γερμανικός στρατός θα χρειαζόταν ένα ολόκληρο μήνα για να κινητοποιηθεί. Δηλαδή, μπορούμε να χαλαρώσουμε, οι Γερμανοί δεν ξανάρχονται.
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ευτράπελα της θητείας της Φον ντερ Λάιεν στο υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας. Να υπογραμμίσουμε εδώ πως η Φον ντερ Λάιεν είχε αυτές τις επιδόσεις διοικώντας Γερμανούς στην Γερμανία — και δη τον γερμανικό στρατό. Επομένως τα όσα συμβαίνουν αυτό τον καιρό στις Βρυξέλλες δεν θα έπρεπε να εκπλήσσουν κανένα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μόλις το 5,74% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά έχει το σχεδόν το 20% των θανάτων από κορωνοϊό παγκοσμίως. Μέχρι την πρώτη Μαρτίου η Βρετανία έχει χορηγήσει 31,41 δόσεις ανά 100 άτομα, το αντίστοιχο ποσοστό για την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 7,7 ανά 100 άτομα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως χώρες όπως η Αυστρία και η Δανία εγκατέλειψαν του κοινοτικό σύστημα για τα εμβόλια. Χώρες όπως η Σλοβακία και η Ουγγαρία κάνουν μονομερείς αγορές από τρίτες χώρες.
Η Γερμανία επίσης προσπαθεί να τραβήξει τον δικό της δρόμο και να βρει εμβόλια για τους πολίτες της.
Οι ΗΠΑ πάνε αυτή τη στιγμή με ρυθμούς διπλάσιους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για παράδειγμα μέχρι τον Μάιο οι ΗΠΑ θα έχουν εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα υπολογίζεται να είναι 30%. Ευτυχώς όμως υπάρχει ο αρχιγραφειοκράτης των Βρυξελλών, Μάρτιν Σελμάιερ (και αυτός Γερμανός), που δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση τα πάει καλύτερα «από τη Αφρική». Αυτό για όσους ήθελαν να μάθουν τι ακριβώς σημαίνει το «περισσότερη Ευρώπη».