Σωτήρης Λαζαρίδης: Ίσως δεν υπάρχει ικανοποίηση από τις αμοιβές, αλλά και η τεχνική κατάρτιση έχει πάει πίσω / Γίνεται ανταλλαγή εργατικού δυναμικού μεταξύ συναδέλφων προκειμένου να προχωρούν κάποιες δουλειές
Σε νούμερο ένα πρόβλημα, εξελίσσεται η έλλειψη προσωπικού στον κλάδο της οικοδομικής δραστηριότητας, όπως ακριβώς συμβαίνει και στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης.
Για το μείζον θέμα που έχει ανακύψει, μίλησε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Σωτήρης Λαζαρίδης.
«Ίσως δεν υπάρχει ικανοποίηση από τις αμοιβές που δίνονται, αλλά και από το ότι η τεχνική κατάρτιση έχει πάει πίσω…»
«Όντως υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού σε ό,τι αφορά το επαγγέλματα, τα οποία σχετίζονται άμεσα με την οικοδομική δραστηριότητα. Δεν μιλάμε μόνο για το επάγγελμα του μηχανικού, όπου και εκεί υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας, μιλάμε για ελλείψεις σε χτίστες, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, γενικά όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομική δραστηριότητα. Αυτό είναι ένα μήνυμα ενδεχομένως έμμεσο που λέει ότι ίσως δεν υπάρχει ικανοποίηση από τις αμοιβές που δίνονται, αλλά και από το ότι η τεχνική κατάρτιση έχει πάει πίσω, δεν υπάρχουν καταρτισμένα τεχνικά στελέχη σε επίπεδο των μέσων τεχνικών σχολών. Δεν κατευθύνονται πολύ νέοι μας προς τον τεχνικό κλάδο. Όλοι θέλουν να γίνουν δικηγόροι, μηχανικοί και γιατροί και νομίζω ότι εκεί υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζαρίδης.
«Έχουμε μία μεγάλη απόσταση μεταξύ του επικεφαλής ενός έργου και αυτού που θα εκτελέσει το έργο, δεν έχουμε μία διάρθρωση του τεχνικού επαγγελματικού κλάδου…»
«Παλαιότερα υπήρχαν τα Τ.Ε.Ι. και τα Κ.Α.Τ.Ε.Ε., που έβγαζαν μεσαία στελέχη που συνέδεαν τον μάστορα με τον μηχανικό. Τώρα αυτό το ενδιάμεσο στάδιο δεν υπάρχει. Όλοι είναι μηχανικοί πια. Αμέσως μετά από τους μηχανικούς ποιες σχολές υπάρχουν για να βγάλουν μεσαία στελέχη; Υπάρχουν μόνο τα ιδιωτικά και δημόσια Ι.Ε.Κ. ή ο Ο.Α.Ε.Δ. και τα τα Τεχνικά Λύκεια που βγάζουν ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, οι οποίοι όμως δεν έχουν μία εξέλιξη προς τα πάνω. Έχουμε μία μεγάλη απόσταση μεταξύ του επικεφαλής ενός έργου και αυτού που θα εκτελέσει το έργο, δεν έχουμε μία διάρθρωση του τεχνικού επαγγελματικού κλάδου», συμπλήρωσε σχετικά ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ.
«Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, γίνεται ανταλλαγή εργατικού δυναμικού μεταξύ συναδέλφων, προκειμένου να προχωρούν κάποιες δουλειές…»
«Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβει και ο κόσμος ότι ο ψυκτικός, ο υδραυλικός και ο ηλεκτρολόγος αυτή τη στιγμή βγάζουν πολλά περισσότερα χρήματα από έναν απόφοιτο της νομικής για παράδειγμα, ο οποίος ψάχνει να βρει δουλειά ή από έναν γιατρό που διορίζεται μετά από πολλά χρόνια ή από έναν μηχανικό, ο οποίος στις αρχές της καριέρας του θα βρει κάποιες δυσκολίες. Από και πέρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, γίνεται ανταλλαγή εργατικού δυναμικού μεταξύ συναδέλφων, προκειμένου να προχωρούν κάποιες δουλειές. Υπάρχει μία συνεργασία, ειδικά στις δικές μας μικρές κοινωνίες, καθώς όλοι γνωριζόμαστε και νομίζω όλοι προσπαθούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, τουλάχιστον σε επίπεδο μηχανικών ή εργολάβων. Πάντως το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού είναι το νούμερο ένα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Σωτήρης Λαζαρίδης.