Αντιπροσωπεία από την ομάδα του προγράμματος ERASMUS που αφορά σε οικονομικά θέματα, στο οποίο συμμετέχει και το 4ο ΕΠΑ.Λ Καβάλας, επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας (20/11) στο γραφείο του, τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θόδωρο Μαρκόπουλο.
Τα σχολεία των τριών ακόμη χωρών που μετέχουν στο πρόγραμμα είναι από την Τουρκία το bayrakli mesleki ve teknik anadolu lisesi – Izmir, από τη Βουλγαρία, το profesionalna gimnaziya po ikonomika “Aleko Konstantinov” –Kardzhali και από την Ιταλία το iis Cesare Beccaria – Carbonia – Sardegna.
Ανοιχτή καινοτόμος εκπαίδευση, κατάρτιση και εργασία για τους νέους
Τίτλος του προγραμματος είναι «The compass of the accountant» και πρόκειται για μια ανοιχτή καινοτόμο εκπαίδευση, κατάρτιση και εργασία για τους νέους ενσωματωμένη με τη ψηφιακή εποχή που αφορά επίσης τη διαφάνεια και αναγνώριση δεξιοτήτων και προσόντων για τη διευκόλυνση της μάθησης, της απασχολησιμότητας και της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού και την περαιτέρω ενίσχυση των βασικών ικανοτήτων στα προγράμματα σπουδών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Οι δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας
Ο κ. Μαρκόπουλος καλωσόρισε στο γραφείο του τα τέσσερα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, επισημαίνοντας ότι του έκανε εντύπωση ο τίτλος του προγράμματος και γενικότερα η καινοτόμος εκπαίδευση και κατάρτιση των νέων στο πλαίσιο της ψηφιακής εποχής. Παράλληλα, επισήμανε ότι ο εκπαιδευτικός τομέας στην Καβάλα κάνει μια ιδιαίτερη προσπάθεια, προκειμένου να ενσωματώσει τα ευρωπαϊκά προγράμματα και την καινοτομία.
Το 60% των μαθητών δεν χρησιμοποιούν ποτέ ψηφιακό εξοπλισμό στην αίθουσα διδασκαλίας
Σύμφωνα με τη ψηφιακή agenda για την Ευρώπη, οι ψηφιακές τεχνολογίες ενσωματώνουν σταδιακά ευρύτερα τμήματα της καθημερινής ζωής. Το 60% των μαθητών δεν χρησιμοποιούν ποτέ ψηφιακό εξοπλισμό στην αίθουσα διδασκαλίας τους. Υπάρχει η κρίσιμη ανάγκη αναβάθμισης της εκπαίδευσης σε ολόκληρη την Ευρώπη και γι’ αυτό υποστηρίζονται πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην αύξηση της κατάρτισης σε ψηφιακές δεξιότητές για τους μαθητές και το εργατικό δυναμικό. Υπάρχει λοιπόν ανάγκη για ψηφιακές δεξιότητες για σχεδόν όλες τις θέσεις εργασίας.
Ανεβασμένο επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων απαιτούν τα επαγγέλματα στο μέλλον
Στο εγγύς μέλλον το 90% των θέσεων εργασίας σε επαγγέλματα όπως τα οικονομικά, η λογιστική, η μηχανολογία, η ιατρική, και πολλά άλλα απαιτούν ένα ανεβασμένο επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων. Η χρήση ICT βοηθά τους μαθητές να μάθουν καλύτερα, αποτελεσματικότερα, επιτρέποντάς τους την πρόσβαση σε πιο ολοκληρωμένες πληροφορίες με ευέλικτες και προσιτές ευκαιρίες μάθησης μέσα και έξω από την αίθουσα διδασκαλίας. Η εκπαίδευση μέσα από τις νέες τεχνολογίες μπορεί να γίνει οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή. Ωστόσο η τεχνολογία πρέπει να συμβάλλει, αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει το ρόλο του εκπαιδευτικού. Το σύστημα διαχείρισης μάθησης που χρησιμοποιείται στο πρόγραμμά είναι το Moodle, το οποίο επιτρέπει τη δημιουργία ενός εικονικού μαθησιακού περιβάλλοντος με ένα ευρύ φάσμα εργαλείων που ευνοούν την αλληλεπίδραση. Έτσι ταιριάζει απόλυτα με το ανοικτό καινοτόμο σύστημα ψηφιακής διδασκαλίας – εκμάθησης που προτείνει η ψηφιακή agenda.