Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Τηλέφωνο: 2510-831600

Αρνί κλέφτικο: Μια συνταγή κατευθείαν από την ελληνική ιστορία

Ημέρα:

Τους κλέφτες και τους αρματολούς τούς ξέρετε. Και το αρνί το κλέφτικο το ξέρετε. Ανήκει μαζί με το κοκορέτσι στα κρέατα που έχουν σημαδέψει την παράδοσή μας.

Ξέρετε, όμως, πώς μαγείρευαν το αρνί τους οι κλέφτες; Σίγουρα, σαν γνήσιοι κλέφτες, δεν περίμεναν να βρουν προσφορές σε αρνί και άλλα κρεατικά. Αντιθέτως, έκλεβαν το αρνί της αρεσκείας τους και, μετά τις απαραίτητες διαδικασίες, το έψηναν θαμμένο μέσα στο χώμα, ώστε να μην «ξεφύγουν» αποδεικτικά στοιχεία της κλοπής. Μυρωδιές δηλαδή και καπνοί δεν πρόδιδαν την παρουσία των κλεφτών στα βουνά. Ο αυτοσχέδιος φούρνος ήταν πάνω στην επιφάνεια της γης, και το αρνί ακριβώς από κάτω.

Σήμερα, εμείς που δεν είμαστε κλέφτες στα βουνά, μαγειρεύουμε το αρνί με πολλούς τρόπους. Όμως, πάντα θα αναζητούμε την κλέφτικη εκδοχή του. Με αρκετή λαδόκολλα και υπομονή, μπορούμε να αναβιώσουμε κι εμείς την παράδοση. Ας δούμε την απλή αυτή συνταγή.

Υλικά:

1 1/2 κιλό αρνί, μπούτι με το κόκαλο
1 κιλό πατάτες baby, κομμένες στη μέση
4-5 κλ. δεντρολίβανο
4 σκ. σκόρδο
50 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
1/4 κ.γ. κανέλα
ξύσμα & χυμός λεμονιού, από 1 λεμόνι
1 κ.σ. ρίγανη, φρέσκια, ψιλοκομμένη
300 γρ. κεφαλοτύρι
50 γρ. βούτυρο

Για το σερβίρισμα

Λεμόνι, δεντρολίβανο

Εκτέλεση:

Το μυστικό κρύβεται στο μέρος του αρνιού που θα διαλέξετε για τη συνταγή αυτή. Το μπούτι κάνει πιο τρυφερό ψητό κρέας, όταν σιγοψήνεται με αυτόν τον τρόπο. Για καλύτερα αποτελέσματα, ρωτήστε τον κρεοπώλη της εμπιστοσύνης σας τι προτείνει. Ανάμεσα στις τόσες προσφορές για αρνί κι επιλογές, θα βρει το ιδανικό για εσάς.

Αφού προμηθευτούμε το κρέας μας κομμένο σε κομμάτια, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στον αέρα.

Βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος σε ένα μπολ. Σε άλλο μπολ, βάζουμε τις πατάτες μας, κομμένες στη μέση.

Βάζουμε σε ένα μπλέντερ το ελαιόλαδο, το δεντρολίβανο, τη ρίγανη, τα σκόρδα, αλάτι, πιπέρι, την κανέλα, τον χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι, και χτυπάμε καλά.

Απλώνουμε το μισό μείγμα μας στο μπολ με τις πατάτες και το άλλο μισό στο μπολ με το αρνί.

Απλώνουμε τις πατάτες σε λαδόκολλα και από πάνω τοποθετούμε το αρνί.

Βάζουμε από πάνω και ανάμεσα το κεφαλοτύρι σε κομμάτια και το βούτυρο λιωμένο. Τυλίγουμε με τη λαδόκολλα φτιάχνοντας ένα πουγκί, και το διπλώνουμε μέσα σε αλουμινόχαρτο.

Τοποθετούμε σε ταψί με σχάρα και ψήνουμε για 3 ½ ώρες. Ξεσκεπάζουμε, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200° C και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά.

Σερβίρουμε με μπόλικο χυμό λεμονιού και δεντρολίβανο.

Ολόιδιο με αυτό που έφτιαχναν οι κλέφτες στα βουνά δεν είναι, όμως, σίγουρα θα γινόταν αντικείμενο… κλοπής.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Άντρας βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Ποδοχώρι

Ηλικιωμένος άντρας βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του στο...

Νέα συνάντηση των τριών «γαλάζιων» υποψηφίων δημάρχων Καβάλας

Ντίνος Κλειτσιώτης: Συμφωνήσαμε ότι ο κατακερματισμός δεν ωφελεί κανέναν...

Ποιοι είναι οι 100 υποψήφιοι του Θόδωρου Μουριάδη

Τα ονόματα 100 υποψηφίων δημοτικών συμβούλων παρουσίασε ο δήμαρχος...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...