Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
Περισσότερα

    Κωνσταντινούπολη: Νόστος στον χώρο και τον χρόνο (βιβλιοπαρουσίαση)

    Ημέρα:

    spot_img

    44 ΨΗΦΙΔΕΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑΣ
    Επιμέλεια: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης

    Εκδότης Ελληνοεκδοτική , ISBN 9789605636593

    Σαράντα τέσσερις συγγραφείς γράφουν για την Κωνσταντινούπολη, την Πόλη, την Ιστανμπούλ… Ανήκοντας οι περισσότεροι -αυτοί οι «λίγοι και αμέτρητοι»- στην τελευταία γενιά που μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη, οι ιστορίες τους συνιστούν πολύτιμες ψηφίδες μνήμης και νοσταλγίας στο ζωντανό μωσαϊκό της Πόλης των πόλεων.

    Στον συλλογικό τόμο έγραψαν οι συγγραφείς:
    Νεκταρία Αναστασιάδου, Γιώργος Βοϊκλής, Στέλλα Βρετού, Γιώργος Γκόζης, Γεράσιμος Δενδρινός, Μαρία Δήμου, Βίκη Δράκου, Arzu Eker-Ροδιτάκη, Θάνος Ζαράγκαλης, Κατερίνα Ζαχαριάδου, Κώστας Θεολόγου, Γ. Χ. Θεοχάρης, Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Μηνάς Ιωακειμόπουλος, Γιάννης Κιντάπογλου, Νικόλαος Θ. Κόλμαν, Θωμάς Κοροβίνης, Πασχάλης Λαμπαρδής, Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, Ευάγγελος Μαυρουδής, Έλλη Μέλη, Ηρακλής Μήλλας, Νίκος Μιχαηλίδης, Βασίλης Μούτσογλου, Πολύνα Γ. Μπανά, Κωνσταντίνος Μπούρας, Βικτωρία Ντάφυλλα, Νικόλαος Ουζούνογλου, Γιάννης Πατσώνης, Αντωνία Παυλάκου, Άρης Πορτοσάλτε, Λιάνα Σακελλίου, Μαρία Σκιαδαρέση, Αντώνης Δ. Σκιαθάς, Χρύσα Σπυροπούλου, Πολύ­βιος Ι. Στράντζαλης, Λίτσα Τότσκα, Κορνηλία Τσεβίκ-Μπαϊβερτιάν, Σάββας Ε. Τσιλένης, Ιώ Τσοκώνα, Άρης Τσοκώνας, Φίλιππος Φιλίππου, Μανόλης Χαμαράκης, Ιωάννα Ψαροπούλου -Δόκου.

    Ο επιμελητής δήλωσε σε συνέντευξή στου στον «Παρατηρητή» Θράκης: Το βιβλίο αυτό αποτελεί μέρος της σειράς ιστορίας και μνήμης που ξεκινήσαμε με τις Εκδόσεις «Ελληνοεκδοτική» από την οποία έχουν προκύψει ήδη 5 βιβλία. Ξεκινήσαμε με την «Γενέθλια Πόλη», ακολούθησαν οι «Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες» και ακολουθούν οι Σμύρνη, Κύπρος και Κωνσταντινούπολη η οποία μόλις εκδόθηκε, συγκεντρώνοντας 44 κείμενα από συγγραφείς που έχουν σχέση με την Πόλη. Είτε έχουν μεγαλώσει εκεί, είτε κατοικούσαν συγγενείς τους κ.ο.κ. και οι οποίοι κλήθηκαν να γράψουν τις μνήμες τους από την Κωνσταντινούπολη. Θέλαμε να κάνουμε ένα βιβλίο ενθύμησης για την Πόλη στην οποία έμεναν και συνεχίζουν ακόμα να μένουν οι Έλληνες, κυρίως προκειμένου μέσα από αυτές τις ενθυμίσεις να βοηθήσουμε τους νέους να καταλάβουν τι έγινε εκεί.


    Ο κάθε ένας και η κάθε μία έχει το δικό του «παράθυρο». Για παράδειγμα ένα διήγημα περιγράφει το πώς ο πατέρας της συγγραφέα, ο οποίος ήταν γιατρός εργαζόταν έχοντας στο ιατρείο, Έλληνες, Τούρκους, Αρμενίους κ.ο.κ. δίνοντας για παράδειγμα μια εικόνα που εμείς δεν ξέραμε, αλλά για την ίδια αποτελεί την δική της πλευράς της ιστορίας. Ο καθένας όταν μιλάει για τη δική του Κωνσταντινούπολη καταθέτει τις δικές του μνήμες και τις παρουσιάζει με το δικό του τρόπο. Αυτό το μωσαϊκό των ιστοριών μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε μια οπτική της Κωνσταντινούπολης, μέσα από ψηφίδες μνήμης και νοσταλγίας.

    «Η Πόλη πάντα σε συναρπάζει»  

    ΠΑΥΛΟΣ ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

    Οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι καλό για τη φύση και τα φυτά

    Ζαφείρης Μυστακίδης: Φέτος θα καλυφθούν οι ανάγκες σε χειμερινό...

    Η «δημοκρατία» της παρασιτικής ολιγαρχίας

    Γράφει ο Ναπολέων ΛιναρδάτοςΗ περιβόητη αμερικανική υπηρεσία USAID, με...

    Το Κολλέγιο Ανατόλια καταθέτει αίτηση για την ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου

    Η ενεργοποίηση ενός νέου νομικού πλαισίου για τη λειτουργία...

    Η περίπτωση Σώρρα μας δείχνει τι πρέπει να γίνει… 

    Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος Η περίπτωση του ψευδόμενου ασυστόλως Αρτέμη...

    10 Δικαιώματα που έχεις ως γονέας και δεν το ξέρεις!

    Σκέψου μια στιγμή – νιώθεις ποτέ ότι ο κόσμος...

    Λύνεται ο «γρίφος» της πιάτσας των ταξί στην Βενιζέλου;

    Χρήστος Ιωαννίδης: Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο «Σε επαφή...

    Γιώργος Μουρατίδης: Θα είμαστε όλοι στην κεντρική πλατεία της Καβάλας την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου

    Και το Εργατικό Κέντρο Καβάλας θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο...

    Δυναμική Παρουσία του Οργανισμού Τουρισμού Θάσου στη Σερβία!

    Ο Οργανισμός Τουρισμού Θάσου δίνει το "παρών" δυναμικά στη...