Άδικο φόρο, που θα προκαλέσει ζημιά παρά οφέλη, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Πάρης Παρασχούδης, το τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία, το οποίο θα επιβληθεί από τη νέα χρονιά.
Ο νέος φόρος επιβάλλεται ανάλογα με την κατηγορία του κάθε ξενοδοχείου και είναι ενιαίος σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενώ διαμορφώνεται στα 4 ευρώ για τα ξενοδοχεία 5 αστέρων, στα 3 ευρώ για τα 4 αστέρων, στο 1,5 ευρώ για τα 3 και 2 αστέρων και στο μισό ευρώ για τα υπόλοιπα καταλύματα.
Τέτοιοι φόροι υπάρχουν και στην υπόλοιπη Ευρώπη, μόνο που εκεί είναι ανταποδοτικοί…
Με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» και στο Kavala Web News, ο κ. Παρασχούδης, υπογράμμισε αρχικά: «Το τέλος διαμονής έχει ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί από 1.1.2018, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Η διευκρινιστική εγκύκλιος για τον τρόπο που θα γίνει δεν έχει εκδοθεί ακόμη, δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες. Αυτό όμως λίγο αλλάζει την ουσία των πραγμάτων. Πρόκειται για έναν επιπλέον φόρο στην ελληνική φιλοξενία. Τέτοιου είδους φόροι υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το σημαντικό είναι όμως ότι εκεί αυτός ο φόρος είναι ανταποδοτικός, επιστρέφει δηλαδή πίσω στην αγορά. Επιπλέον εκεί δεν είναι ενιαίος σε όλη την επικράτεια, αλλά διαφορετικός από περιοχή σε περιοχή. Δεν είναι δυνατόν ένα ξενοδοχείο της Θάσου, να έχει τον ίδιο φόρο με ένα ξενοδοχείο στη Σαντορίνη».
Που κρύβεται η παγίδα για τους ξενοδόχους
«Σαφώς και είναι ένας άδικος φόρος, ειδικά για την περιοχή μας, όπου προσπαθούμε να διευρύνουμε την τουριστική σεζόν. Αποτελεί μεγάλη τροχοπέδη για εμάς, γιατί Μάιο και Οκτώβριο δουλεύουμε χωρίς κέρδος στις επιχειρήσεις μας και συν αυτό θα πρέπει να πληρώνουμε έναν φόρο για κάθε διανυκτέρευση. Ουσιαστικά αυτό θα συρρικνώσει την τουριστική περίοδο, γιατί κανείς δεν είναι διατεθειμένος να είναι ανοιχτός και να πληρώνει το τίμημα αυτό. Εμείς δεν ενσωματώσαμε την τιμή του φόρου αυτού στα συμβόλαια που έχουμε κάνει, αλλά συμφωνήσαμε με τους tour operators να ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι υπάρχει ένας τέτοιος φόρος που θα πρέπει να πληρώσουν στη διαμονή τους. Υποτίθεται ότι αυτός ο φόρος επιβαρύνει τον πελάτη. Τουρίστες από την βόρεια και δυτική Ευρώπη ίσως το καταλάβουν, όμως γενικά όταν πληρώνεις ένα πακέτο τουριστικό, δύσκολα μπορείς να τους πάρεις επιπλέον χρήματα. Αν αυτό είναι πιο εύκολο για τους δυτικοευρωπαίους για τους ανατολικούς θα είναι δύσκολο να εισπραχθεί. Εκεί θα είναι η παγίδα για τους ξενοδόχους, να το αφήσουν δηλαδή μετά από πίεση να μη πληρωθεί και να το επωμιστούν οι ίδιοι κι αυτό να γίνει συνήθεια», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο κ. Παρασχούδης.
Με μελέτες απέδειξαν οι ξενοδόχοι ότι το τέλος διαμονής θα προκαλέσει ζημιά παρά οφέλη
Ερωτηθείς τέλος, για το αν θεωρεί ότι μπορεί να υπάρχει έστω μια αμυδρή πιθανότητα να μην τεθεί σε εφαρμογή το συγκεκριμένο τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου απάντησε: «Ασκήθηκαν πολλές πιέσεις από την πλευρά μας, ώστε να μην ισχύσει κάτι τέτοιο. Έχουν παραδοθεί μελέτες από την πλευρά μας, που δείχνουν ότι η ζημιά θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το όφελος που προσδοκά η κυβέρνηση. Το έχουμε αποδείξει, όμως το έχουν υπογράψει ως μνημονιακή υποχρέωση. Θα πρέπει να βρουν ισοδύναμο ανταποδοτικό τέλος που δεν φαίνεται να υπάρχει, οπότε…».