Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024
Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024
spot_img

“Σμύρνη Αιώνια”: Μια πρωτότυπη γεύση από την Μικρά Ασία

Ημέρα:

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Μυτιληναίου

Στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου στις 8.30 το βράδυ, θα παρουσιαστεί η παράσταση “Σμύρνη Αιώνια” στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων. Η παράσταση είναι μία παραγωγή του Φεστιβάλ Καρδίτσας.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες στο Δημαρχείο Καβάλας, τονίστηκε η σημασία του πολιτιστικού δρώμενου για τον τόπο και τους Καβαλιώτες.

Μουσικοχορευτικά δρώμενα, βιωματικές αφηγήσεις από ανώνυμους και επώνυμους αφηγητές, φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό ξεκινούν από το Σύκιλλο της Ιωανίας και φτάνουν στην σύγχρονη εποχή. Μια πρόταση που συνδυάζει αυθεντική παραδοσιακή μουσική της Μικράς Ασίας, από τις ημέρες της χαράς και της ευδαιμονίας μέχρι τις ημέρες του ξεριζωμού, ρεμπέτικη-λαϊκή όπως αυτή εξελίχθηκε στη μητροπολιτική Ελλάδα, καθώς και σύγχρονη μουσική.

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας , της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης), του Δήμου Καβάλας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας.

Η Προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου, Σταυρούλα Δαδάκη αναφέρθηκε στο θεσμό που έχει ιδρύσει τα τελευταία δύο χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού με τίτλο “Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός” για τη σύνδεση αρχαιολογικών χόρων με τον σύγχρονο πολιτισμό. Η παράσταση “Σμύρνη Αιώνια” επιλέχθηκε στα πλαίσια αυτού του θεσμού και αναδεικνύει τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή.

Ο κος Απόστολος Μουμτσάκης, εκπροσωπώντας τον Δήμο Καβάλα που λειτουργεί ως συνεργάτης της παράστασης, δήλωσε: “Θα απολαύσουμε τις μουσικές που έφερε η προσφυγιά από την μια μεριά του Αιγαίου στην άλλη, από την άνθιση μέχρι την καταστροφή.”
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Νίκος Ευθυμιάδης ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επιμέλεια και διδασκαλία ορχηστρών και χορωδιών, τη διεύθυνση του Ορατορίου Μνήμες και τη επιμέλεια της παράστασης, μίλησε εκ μέρους του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας. Ευχαρίστησε όλους όσους συμβάλουν στην εκτέλεση της παράστασης. Κυρίως τόνισε, την πρωτοτυπία και την σημαντικότητα του συνόλου του έργου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο κος Αρχέλαος Γρανάς, δήλωσε εκ μέρους της αντιπεριφέρειας Καβάλας ότι η συλλογική μνήμη του ξεριζώματος και του πατριωτικού συναισθήματος, συνεχίζει και δοξάζεται με το καλύτερο τρόπο μέσω την συγκεκριμένη παράστασης και του έργου “Μνήμες”. Εκφράζει ως προνόμιο και τιμή τη φιλοξενία αυτής της εκδήλωσης.

Ο κος Σαμαράς είναι υπεύθυνος για την μουσική επένδυση. Συγκεκριμένα, συνθέτης του έργου “Μνήμες”, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση από την κλασική συμφωνική ορχήστρα για το Ορατόριο. Ο τίτλος του μουσικού έργου βασίζεται στην μνήμες, τις αναμνήσεις που έχουμε όλοι στα σπίτια μας από την προσφυγιά. Έμπνευση των κειμένων αποτελούν το κείμενο και μια ομιλία του Ηλία Βενέζη. “Σε αυτή την παράσταση θα μπορέσουμε να γευτούμε μια άλλη καθημερινότητα που πλέον δεν υπάρχει στον σύγχρονο κόσμο”, υπογραμμίζει ο κος Σαμαράς.

Στην παράσταση συνυπάρχουν τρεις διαφορετικές ορχήστρες, η αυθεντική παραδοσιακή της Σμύρνης, η ρεμπέτικη-λαϊκή στην εξέλιξή της στη μητροπολιτική Ελλάδα και η κλασική συμφωνική ορχήστρα για το Ορατόριο.

Η υψίφωνη τραγουδίστρια της παράστασης, Ελένη Δανάη, μιλώντας ελληνικά, με μεγάλη χαρά, τιμή και ευγνωμοσύνη αναφέρθηκε στην παράσταση και τους συντελεστές της. Έχοντας καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, συγκινείται και παράλληλα χαίρεται που θα τραγουδήσει η ίδια αλλά και θα παίξουν οι υπέροχες ορχήστρες από καρδιάς για τον κόσμο, ένα τέτοιο έργο.

Ο κος Βασίλης Ασημένιος, Πρόεδρος του συλλόγου της χορωδίας Φίλων Μουσικής Καβάλας, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την ανταπόκριση της χορωδίας αλλά και την στεναχώρια του για την απουσία ενός σωστά διαμορφωμένου χώρου για την στέγαση και την ανάπτυξη του πολιτισμού. Επικαλέσθηκε λοιπόν τους αρμόδιους να λάβουν δράση.

Συντελεστές:
Παρουσιαστής: Αλέξης Κωστάλας
Συνθέτης: Χρήστος Σαμαράς
Αφηγητής Ορατορίου, ηθοποιός: Γιάννης Στόλας
25μελής Συμφωνική Ορχήστρα: Συμφωνιέτα Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας
60μελής Χορωδία: Μεγάλη Μεικτή Χορωδία του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας
8μελής παραδοσιακή ορχήστρα με όργανα της Μικράς Ασίας: Ορχήστρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας
8μελής Ρεμπέτικη-λαϊκή ορχήστρα με μπουζούκι
Παραδοσιακοί χορευτές προσφυγικών συλλόγων και μη: Προσφυγικά σωματεία της Καρδίτσας
Επιμέλεια κειμένων, λιμπρέτο: Σεραφείμ Μυλωνάς, Όλγα Γκορτζή
Πιάνο: Μάριος Καζάς
Ήχος, προβολές, φωτισμοί: Βασίλης Τσικρικάς
Υψίφωνος: Ελένη Δανάη
Παραδοσιακή τραγουδίστρια, κανονάκι: Δήμητρα Καλιάρα
Επιμέλεια και διδασκαλία ορχηστρών και χορωδιών, διεύθυνση του Ορατορίου Μνήμες, επιμέλεια παράστασης: Νίκος Ευθυμιάδης
Κινηματογράφηση, μοντάζ: Βασίλης Στάθης

ΑΜΚΕ: Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ντίνος Κλειτσιώτης: Το 1 εκατ. που δεν πήγε να ψηφίσει είναι σε αναμονή

Ντίνος Κλειτσιώτης: Ο τρόπος φορολόγησης των αντικειμενικών κριτηρίων πραγματικά...

Πάρης Παρασχούδης: Να εφαρμοστεί ο χώρος Σένγκεν και στα χερσαία σύνορα

Για την πιθανότητα άνισου ανταγωνισμού ανάμεσα στη Θάσο και...

Εντάσεις για την μεταφορά της πιάτσας των ταξί από την Αβέρωφ

Χρήστος Ιωαννίδης: Δεν επιμένουμε για λόγους αισθητικής, αλλά για...

Η Αλιεία ως κλειδί για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών

Άρθρο του Αντώνη Φραντζή, Συμβούλου Αλιείας της Περιφέρειας ΑΜΘ Η...

Καβάλα: Μαχαίρωσε τον φίλο του μετά από καβγά

Ένας άντρας νοσηλεύεται από το βράδυ της Τρίτης στο...

Επιτακτική ανάγκη η ίδρυση ΜΕΘ Παίδων στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Με αφορμή την πρόθεση της εταιρείας Gastrade να προχωρήσει...

Λεωνίδας Παππάς: Η άνοδος μας είναι αργή, δεν είναι αυτό που θέλαμε

«Το 60% των εκλογέων δεν πήγε στην κάλπη /...