Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Χτύπησαν» σε αρχαία τα έργα του αγωγού φυσικού αερίου στο Περιγιάλι

Ημέρα:

spot_img

Σταμάτησαν οι εργασίες για τον αγωγό φυσικού αερίου στο Περιγιάλι, καθώς σε ένα τμήμα του δρόμου βρέθηκε ένα αρχαίος διάδρομος. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας κ. Χρήστος Γάκης σημείωσε ότι βρίσκονται σε συνεργασία με την Αρχαιολογία για να ξεπεραστεί το θέμα.

Ειδικότερα ο κ. Γάκης είπε ότι «έχουν σταματήσει προς το παρόν οι εργασίες στο σημείο, διότι στη διάρκεια της διάνοιξης του χαντακιού που θα γινόταν η τοποθέτηση του αγωγού, εντοπίστηκε κάτω από το οδόστρωμα ένας αρχαίος δρόμος. Έγινε ο επιτόπιος έλεγχος από την Αρχαιολογία και μένει να χρονολογηθεί για να δουν αν ο συγκεκριμένος δρόμος ουσιαστικά αποτελεί τμήμα της Αρχαίας Εγνατίας Οδού.

Από ‘κει και πέρα, θα γίνει μια συνάντηση ανάμεσα στην Αρχαιολογία και τους υπεύθυνους του έργου, για να δούμε ποιες είναι οι δυνατότητες ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις στο έργο. Προς το παρόν σταμάτησαν οι εργασίες στην περιοχή του Περιγιαλίου. Θα δούμε αν μπορέσει να συνεχιστεί το έργο με δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην προκληθούν ζημιές στα αρχαία ή αν θα πρέπει να γίνει παράκαμψη. Το κομμάτι του αρχαίου δρόμου εντοπίστηκε 80 εκατοστά κάτω από το κομμάτι του οδοστρώματος. Μας κάνει εντύπωση που ενώ έχουν γίνει στην περιοχή πολλά έργα κι εργασίες, ποτέ δεν εντοπίστηκε κι έγινε τώρα. Αν είναι όντως κομμάτι της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, σαφώς και θα πρέπει να αναδειχθεί και να προστατευτεί αφού αποτελεί κομμάτι της ελληνικής κληρονομιάς. Έτσι θα πρέπει να δούμε με τι δυνατότητες θα συνεχιστεί το έργο του φυσικού αερίου χωρίς να προκαλέσουμε ζημιά στο σημαντικό εύρημα».

Όλα εξαρτώνται από τη χρονολόγηση

Ο κ. Γάκης πρόσθεσε ότι «το ζήτημα είναι το κομμάτι στο οποίο βρίσκεται ο συγκεκριμένος δρόμος. Θα δουν το εμβαδόν που έχει κι αν τελικά δεν μπορεί να περάσει από εκεί ο αγωγός, θα εξετάσουμε για τη δυνατότητα μιας μικρής παράκαμψης. Όλα αυτά εξαρτώνται από τη χρονολόγηση. Απ’ ό,τι μου είπαν από την Υπηρεσία, μέχρι και την άλλη εβδομάδα σίγουρα θα έχουν ένα αποτέλεσμα. Αν, όντως, πρόκειται για κομμάτι της Αρχαίας Εγνατίας Οδού τότε θα φροντίσουμε σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία να δούμε αν ο αγωγός μπορέσει να περάσει αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον αρχαίο δρόμο ή αν θα πρέπει να γίνει παράκαμψη για να μπορέσει μετά η αρχαιολογία να κάνει ανασκαφή και να αναδείξει το κομμάτι αυτό. Υπάρχουν δυνατότητες και λύσεις, το θέμα είναι να δούμε σε ποια χρονολογική περίοδο τοποθετείται αυτός ο δρόμος. Πιστεύω ότι από βδομάδα θα έχουμε οριστικές απαντήσεις από την Αρχαιολογία για να ξέρει η ΔΕΔΑ και να αρχίσει σύντομα τις εργασίες για να μην βρεθούμε εκτός χρονοδιαγράμματος».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...