Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

Καβάλα: Ανατράπηκε αυτοκίνητο στην Καλαμίτσα

Ένα ΙΧ αυτοκίνητο ανατράπηκε στην περιοχή της...

Τροχαίο ατύχημα στη διασταύρωση της Νέας Ηρακλείτσας

Οδηγός μοτοσικλέτας τραυματίστηκε ελαφρά όταν το δίκυκλο...

Προσπάθεια να αποζημιωθούν οι αλιείς για το φυτοπλαγκτόν

Ακολούθησε μας

Την Δευτέρα το πρωί στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Κώστα Αντωνιάδη έγινε σύσκεψη για την αντιμετώπιση του φαινομένου του φυτοπλαγκτόν που παρουσιάστηκε τις τελευταίες ημέρες στις θάλασσες του κόλπου της  Καβάλας. Στην σύσκεψη ήταν παρόντες οι εκπρόσωποι των αλιέων, του ΙΝΑΛΕ και η διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΛΚ  κ. Άννα Θυσιάδου.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Αντωνιάδης, στον κόλπο της Καβάλας εμφανίστηκαν οι άμορφες μάζες βλέννας που το ονομάζουμε απλά φυτοπλαγκτόν. Στις θαλάσσιες περιοχές του Βορείου Αιγαίου εμφανίστηκε και τον Φεβρουάριο φέτος , μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης και στην συνέχεια έφτασε μέχρι την Αλεξανδρούπολη, την Θάσο και στον Στρυμόνα. Τώρα βρίσκεται εδώ και τις παραλίες του Ελαιοχωρίου.

Είναι ένα θέμα που προβληματίζει τους αλιείς δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους παράκτιους αλιείς που είναι αδύνατον να ψαρέψουν. Το θέμα που προκαλεί προβληματισμό είναι ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μετακίνηση του φυτοπλαγκτόν από τους θερινούς  στους χειμερινούς μήνες και αυτό οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.  Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε το φυτοπλαγκτόν όμως δεν κρατούσε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα όπως είπαν οι αλιείς.

«Εκτός από τους αλιείς στους οποίους δημιουργεί προβλήματα, υπάρχει και θέμα στους λουόμενους τουρίστες.  Πρέπει όμως να πούμε πως δεν δημιουργεί λοιμώξεις στους λουόμενους, αλλά μόνο η οπτική εικόνα δεν είναι καθόλου καλή. Ευελπιστούμε με τους βοριάδες που θα έχουμε θα απομακρυνθεί από τον κόλπο της Καβάλας. Από εδώ και πάρα θα το παρακολουθούμε μέσω του ΙΝΑΛΕ, που κάνει έρευνες γι αυτό, ως σύμβουλος της Περιφέρειας», επεσήμανε ο κ. Αντωνιάδης και πρόσθεσε:

«Έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές η παράκτια αλιεία και τα γρι- γρι, αφού δημιουργεί τεράστιο βάρος στα δίχτυα. Έχουμε συντάξει αντίστοιχες εκθέσεις για να διεκδικήσουμε από το υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας και Τροφίμων, μια αποζημίωση, αλλά μέχρι τώρα δυστυχώς ενώ για τους αγρότες  υπάρχει αποζημίωση μέσω του ΕΛΓΑ, δεν υπάρχει αποζημίωση για τους αλιείς.  Επομένως πρέπει να πιέσουμε για νομοθετική  ρύθμιση και παρέμβαση για να μπορούν και αυτοί να αποζημιωθούν. Ελπίζουμε πως αφού έχουν ανοίξει πολλές αποζημιώσεις σε διάφορους κλάδους, ίσως μπορέσουμε να εντάξουμε σ’ αυτές και τους αλιείς που τους τελευταίους δύο μήνες δεν μπορούν να ψαρέψουν και μειώνεται πολύ το εισόδημά τους».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα