Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κ. Αντωνιάδης: Έργα χωρίς μελέτες δεν χρηματοδοτούνται

Ημέρα:

spot_img

Απάντηση σε όσους κατηγορούν την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ειδικότερα την Π.Ε. Καβάλας για απουσία τους από τη χάραξη νέων έργων που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης και αφορούν τα βήματα του Αποστόλου Παύλου και την αρχαία Εγνατία Οδό, έδωσε στο πλαίσιο δηλώσεών του στον ”Ενήμερο”, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης.

”Επειδή τον τελευταίο καιρό ακούγονται πολλά από περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ειδικότερα η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, ήταν απούσες από την χάραξη των έργων από το υπουργείο Πολιτισμού που εντάχθηκαν στον Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία σχετίζονται με τα βήματα του Αποστόλου Παύλου και την αρχαία Εγνατία Οδό, θέλω να τονίσω ότι ίσως αυτοί που ασκούν κριτική στην Π.Ε. Καβάλας και στην ΠΑΜΘ είτε δεν γνωρίζουν, είτε εσκεμμένα αποσιωπούν ότι για να ενταχθεί κάποιο έργο σε χρηματοδότηση πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες”, επισήμανε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Αντωνιάδης.

”Αρμόδιες υπηρεσίες για να συντάξουν και να ολοκληρώσουν μια μελέτη είναι οι κατά τόπους εφορείες αρχαιοτήτων. Επομένως η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν έχει καμιά ευθύνη…”

”Επειδή μιλάμε για τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, αλλά και για την αρχαία Εγνατία Οδό, αρμόδιες υπηρεσίες για να συντάξουν και να ολοκληρώσουν μια μελέτη είναι οι κατά τόπους εφορείες αρχαιοτήτων, εν προκειμένω αυτή της Καβάλας. Επομένως η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν έχει καμιά ευθύνη για το ότι κάποια έργα εντάχθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού στο Ταμείο Ανάκαμψης κι αφορούν τα βήματα του Αποστόλου Παύλου. Από την άλλη όμως πρέπει να δώσουμε εύσημα στην εφορεία αρχαιοτήτων Καβάλας, η οποία είχε μεριμνήσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα και ετοίμασε τέσσερις σημαντικές μελέτες, τις οποίες και χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Άρα δεν μπορούν κάποιοι να κάνουν κριτική στην Περιφέρεια ΑΜΘ και ειδικότερα στην Π.Ε. Καβάλας”, συμπλήρωσε στη συνέχεια των όσων ανέφερε στον ”Ε” ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

Εργασίες ύψους 2,3 εκατομμυρίων ευρώ πραγματοποιούνται στην παρούσα φάση στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων

Ο Κώστας Αντωνιάδης αναφέρθηκε ακολούθως στις εργασίες που γίνονται στην παρούσα περίοδο στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων κι αφορούν την αναμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου, με προϋπολογισμό 2,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως σημείωσε, όσοι έχουν επισκεφθεί τον χώρο θυμούνται ότι τον διέσχιζε η παλιά Εθνική Οδός Καβάλας – Δράμας, η οποία σήμερα δεν υπάρχει, καθώς έγινε η πλήρης ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου, ενώ συμπλήρωσε ότι πραγματοποιούνται εργασίες που αφορούν την ανατολική οχύρωση, προκειμένου να βγει στο φως μια πανέμορφη πύλη που υπήρχε στον χώρο.

Προχωρά η αναστύλωση της Βασιλικής Β’ – Όσον αφορά την αρχαία Εγνατία Οδό η εφορεία αρχαιοτήτων έχει συντάξει μια μελέτη προϋπολογισμού 350.000 ευρώ που χρηματοδοτεί η ΠΑΜΘ

Ένα δεύτερο έργο που εκτελείται αυτή τη στιγμή στον συγκεκριμένο χώρο, σύμφωνα πάντα με τον κ. Αντωνιάδη, είναι η αναστύλωση της Βασιλικής Β’ με συνολικό προϋπολογισμό 1,4 εκατομμύρια ευρώ, έργο που επίσης χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Να σημειωθεί ότι το μνημείο αυτό είχε ολοκληρωθεί εξωτερικά το 500 μετά Χριστόν κι ενώ γινόταν διαμορφώσεις στο εσωτερικό του ναού έπεσε ο τρούλος, με αποτέλεσμα να καταστραφεί τελείως.

Όσον αφορά την αρχαία Εγνατία Οδό και ειδικότερα το τμήμα που βρίσκεται στον αστικό ιστό της Καβάλας, από τον Βύρωνα μέχρι και τον Άγιο Σίλα, ο κ. Αντωνιάδης υπογράμμισε ότι η εφορεία αρχαιοτήτων έχει συντάξει μια μελέτη προϋπολογισμού 350.000 ευρώ που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και αφορά τη διαμόρφωση όλου αυτού του χώρου, τη μελέτη ηλεκτροφωτισμού, καθώς επίσης και την τοποθέτηση σήμανσης για το σημαντικό τμήμα που έχει σωθεί.

Καταληκτικά στις δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας ανέφερε ότι χρηματοδοτείται με ένα ποσό της τάξης των 360.000 ευρώ ένα εκπαιδευτικό – πληροφοριακό υλικό που θα αφορά όλους τους μαθητές της Π.Ε. Καβάλας, προκειμένου τα παιδιά να μάθουν για την αρχαία Εγνατία Οδό, το οποίο και θα υλοποιήσει η ”ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ” του δήμου Καβάλας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...