Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η «Περιφερειακή Σύνθεση» στις πληγείσες από χαλαζόπτωση περιοχές του Ν. Καβάλας

Ημέρα:

spot_img

Από την «Περιφερειακή Σύνθεση» εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

Την Φωλιά και τον Άγιο Ανδρέα του Δ. Παγγαίου στο Ν. Καβάλας επισκέφθηκε ο επικεφαλής της «Περιφερειακής Σύνθεσης», Χριστόδουλος Τοψίδης συνοδευόμενος από τους Περιφερειακούς Συμβούλους κ. κ. Α. Ιωσηφίδη και Θ. Μαρκόπουλο καθώς και από τους υποψηφίους στην Π.Ε. Καβάλας κ.κ. Δ. Κλειτσιώτη & Ι. Μηλιάδη, μετά την έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε χθες (14/06) στην περιοχή.

Ο Χριστόδουλος Τοψίδης επισκέφθηκε αμπελώνες της περιοχής και συναντήθηκε και συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Φωλιάς κ. Γ. Καλπακίδη, με αμπελουργούς καθώς και με εξαγωγείς.

Ο Χριστόδουλος Τοψίδης μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του δήλωσε σχετικά: «Η παρατεινόμενη αστάθεια της ατμόσφαιρας οδήγησε σε μία ισχυρή χαλαζόπτωση, οι επιπτώσεις της οποίας στην παραγωγή θα καταστούν εμφανείς μετά από 2-3 ημέρες. Δυστυχώς, οι μετεωρολογικές προβλέψεις αναφέρουν ότι η αστάθεια στην ατμόσφαιρα θα συνεχισθεί και τις επόμενες 7 ημέρες κι αυτό καθιστά πιθανή την επανάληψη ανάλογων φαινομένων, τα οποία έρχονται να πλήξουν μία εξαιρετικά ευπαθή και εντατική καλλιέργεια, στην οποία οι αμπελουργοί επενδύουν μεγάλα χρηματικά ποσά ανά στρέμμα και της οποίας τα προϊόντα πιστοποιούνται και εξάγονται (σε μεγάλο μέρος) στηρίζοντας όχι μόνο την οικονομία της περιοχής και της Περιφέρειας ΑΜΘ αλλά και όλης της χώρας. Στο σημείο αυτό πρέπει να καταγραφούν δύο σημαντικές παρατηρήσεις. Πρώτον, η περιοχή μένει εκτός κάλυψης από το πρόγραμμα της από αέρος ενεργητικής αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ.

Έτσι οι αμπελώνες και τα σταφύλια που παράγονται αλλά και οι κόποι και τα έξοδα των αμπελουργών της περιοχής παραμένουν εκτεθειμένα στους κινδύνους καταστροφής από μία ενδεχόμενη χαλαζόπτωση. Δυστυχώς διαφαίνεται ότι η διοίκηση της Περιφέρειας αλλά και η διοίκηση της Π.Ε. Καβάλας έχουν πάψει να διεκδικούν ισχυρά αυτό το εύλογο αίτημα για την περιοχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αμπελουργούς και τα παραγόμενα σταφύλια. Δεύτερον, εξαιτίας της ολιγωρίας της διοίκησης της Περιφέρειας αλλά και της διοίκησης της Π.Ε. Καβάλας, οι οποίες δεν απέστειλαν τα στοιχεία και την απαιτούμενη τεκμηρίωση για την οικονομική ζημία που υπέστησαν οι αμπελουργοί από την πανδημία, δεν εκδόθηκε ποτέ απόφαση αποζημίωσης από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως δικαιούνταν να αποζημιωθούν κι όπως πέτυχε π.χ. η Π.Ε. Ημαθίας. Είναι κρίμα αλλά η αναποτελεσματικότητα και η ανικανότητα της διοίκησης έχουν συνέπειες και κόστος το οποίο πληρώνεται από τους αμπελουργούς, οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτε. Είναι κρίμα αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει ακόμη κι αυτοί που διοικούν να καταλάβουν πως τα αιτήματα δεν εξαντλούνται στην άμεση και δίκαιη αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ. Η παράταξή μας θα εισάγει το θέμα στο Π.Σ. κι εγώ προσωπικά θα επισκεφθώ και τις υπόλοιπες περιοχές, οι οποίες έχουν πληγεί από χαλαζοπτώσεις όπως το Παλαιοχώρι και την Λεκάνη».

Από το Γραφείο Τύπου

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...