Ευρεία σύσκεψη φορέων πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας (15/7) στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης», με θέμα την αντιπυρική περίοδο και την ετοιμότητα του μηχανισμού αντιμετώπισης πυρκαγιών που ίσως εκδηλωθούν στις περιφερειακές ενότητες Καβάλας και Θάσου.
Ο πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας και αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, στην εισήγησή του υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη σύσκεψη αυτή έχει μεγάλο ενδιαφέρον και σπουδαιότητα, εξαιτίας του ότι έχει να κάνει με ένα φλέγον θέμα, το οποίο πολλές φορές έχουμε πληρώσει τις συνέπειες του.
Θ. Μαρκόπουλος: «Θα πρέπει να εξετάσουμε τα θέματα και τις δυσκολίες τις οποίες αντικρίζουμε μπροστά μας»
«Συγκαλέσαμε την παρούσα σύσκεψη με σκοπό να δούμε πώς προχωράει η προετοιμασία όλων των φορέων που εμπλέκονται στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στη συγκεκριμένη περίοδο, έχοντας τις αποφάσεις του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας οι οποίες λήφθηκαν το Μάιο. Θα πρέπει σήμερα να εξετάσουμε τα θέματα και τις δυσκολίες τις οποίες αντικρίζουμε μπροστά μας. Ένα θέμα για παράδειγμα είναι η ετοιμότητα την οποία έχουμε σε μηχανήματα και προσωπικό, ένα άλλο θέμα είναι πως και σε τι κατάσταση βρίσκονται τα οδικά δίκτυα όλων των κατηγοριών και κυρίως το δασικό που είναι ευθύνη της δασικής υπηρεσίας. Επίσης το θέμα της βλάστησης δίπλα στις οδούς όπου έχουν και οι δήμοι και η περιφέρεια ευθύνη. Πρέπει να δούμε τέλος και θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με τα μνημόνια συνεργασίας, τα οποία έπρεπε να τα έχουμε προχωρήσει από τους δήμους. Παρά το γεγονός ότι έχουμε κάθε μέρα και μία βροχή και παρά το ότι δεν έχουμε υπερβολικά αυξημένες θερμοκρασίες που προδιαθέτουν για κίνδυνο πυρκαγιάς, εκείνο το οποίο που βιώνουμε είναι μία αστάθεια της ατμόσφαιρας, ίσως η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής που έχουμε μπροστά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο κ. Μαρκόπουλος.
Δ. Τσανάκα: «Βρεθήκαμε όλοι μαζί, για να συζητήσουμε και επί του πρακτέου πως θα δράσουμε σε περίπτωση ανάγκης»
Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα υπογράμμισε την ετοιμότητα του δήμου, ειδικά με τα βυτία που διαθέτει. «Καλό είναι να μην έρθει η άσχημη ώρα και για αυτό βρεθήκαμε όλοι μαζί, για να συζητήσουμε και επί του πρακτέου πως θα δράσουμε σε περίπτωση ανάγκης. Ο αντιδήμαρχος Παγγαίου και υπεύθυνος για την πολιτική προστασία Κωνσταντίνος Τσάκαλος ανέφερε ότι ο δήμος έχει ήδη κάνει τις απαραίτητες μετατροπές στα βυτία του, για να κουμπώνουν πάνω στα πυροσβεστικά, ώστε να μην χρειάζεται να μεταφέρουν τα πυροσβεστικά νερό στο ίδιο σημείο. «Ξέρουμε τι ακριβώς τι πρέπει να κάνει ο καθένας, ξέρει ποιον θα ειδοποιήσει, τα οχήματα είναι πάντα σε επιφυλακή κάθε βράδυ γεμάτα τα βυτία με νερό, έχουμε χειριστές χωματουργικών μηχανημάτων σε επιφυλακή γιατί δεν ξέρουμε πότε θα προκύψει η φωτιά. Έχουμε τέλεια συνεργασία με την πυροσβεστική», σημείωσε ο κ. Τσάκαλος.
Θ. Μουριάδης: «Τα καιρικά φαινόμενα από δω και πέρα θα είναι ακραία, για αυτό λοιπόν πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας και η πολιτεία, αλλά και οι πολίτες…»
Από την πλευρά του ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης τόνισε: «Είναι πολύ σημαντική συνάντηση αυτή, διότι καταρχήν πρέπει να συντονιστούν όλοι οι φορείς σε περίπτωση ακραίων φαινομένων και ιδίως στο θέμα της πυρασφάλειας που είναι το θέμα του καλοκαιριού. Πρέπει να ξέρουμε ότι η κλιματική αλλαγή έχει φέρει τόσες ανακατατάξεις στα καιρικά φαινόμενα που από δω και πέρα θα είναι ακραία για αυτό λοιπόν πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας και η πολιτεία, αλλά και οι πολίτες, οπότε πρέπει να ενημερώσουμε σε κάποια φάση και καλύτερα τους πολίτες, ώστε να αντιδράσουν σε περίπτωση πυρκαγιάς αλλά και για το τι πρέπει να κάνουμε, αφού οφείλουμε να καθαρίζουμε τους κήπους μας, πρέπει να καθαρίζουμε τα σπίτια μας τα χόρτα που υπάρχουν γύρω από αυτά και να μην περιμένουμε μόνο από την πολιτεία να μας δώσει λύσεις».
Σ. Κιβράκης: «Η αντιπυρική περίοδος τελειώνει τον Οκτώβριο και το καλοκαίρι μάλλον θα πάει πίσω όπως και πέρυσι και σε αυτή την περίπτωση ο κίνδυνος θα συνεχιστεί για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο»
Τέλος, ο προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας Σταύρος Κιβράκης δήλωσε: «Η σύσκεψη αυτή γίνεται μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου για να ελεγχθεί ο βαθμός ετοιμότητας των εμπλεκόμενων φορέων. Πρέπει να δούμε τα βήματα που έχουνε κάνει σύμφωνα με το σχεδιασμό που παράχθηκε στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας που είχε γίνει τον Απρίλιο. Έχουμε βέβαια και ένα νέο στοιχείο που τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται, να έχουμε βροχοπτώσεις αυτή την περίοδο που σημαίνει ότι έχουν επηρεαστεί οι δύο βασικοί παράγοντες που καθορίζουν την εξέλιξη των δασικών πυρκαγιών και γενικά της αντιπυρικής περιόδου. Είναι επίσης η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δασικό οδικό δίκτυο, το οποίο πάντοτε επηρεάζεται από τις έντονες βροχοπτώσεις και είναι έντονος πολύ σημαντικός άξονας γιατί εκεί κρίνονται τα επίγεια μέσα της πυροσβεστικής, προκειμένου να έχουν μικρό χρόνο ανταπόκρισης απέναντι σε συμβάντα με δασικές πυρκαγιές και να έχουμε Βέβαια και επιτυχία. Το άλλο είναι η έντονη βλάστηση αυτή την περίοδο, καθώς κάτω από ορισμένες συνθήκες αν επικρατήσουν το επόμενο διάστημα ξηροθερμικές συνθήκες δημιουργούνται προϋποθέσεις και για την ανάπτυξη δασικών πυρκαγιών. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν τα βήματα που πρέπει να κάνουν από δω και πέρα, καθώς η αντιπυρική περίοδος τελειώνει τον Οκτώβριο και το καλοκαίρι μάλλον θα πάει πίσω όπως και πέρυσι και σε αυτή την περίπτωση ο κίνδυνος θα συνεχιστεί για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο».