Τρία αναπτυξιακά έργα στο λιμάνι της Καβάλας

Ημέρα:

Τις διαβάθρες (fingers) οι οποίες έχουν τοποθετηθεί στις πλωτές εξέδρες, στο κεντρικό λιμάνι της Καβάλας επιθεώρησε χθες ο Αντιπεριφερειάρχης Θ. Μαρκόπουλος, συνοδευόμενος από τον περιφερειακό σύμβουλο Αλέξανδρο Ιωσηφίδη και τους Γιώργο Κυπραίο, Θωμά Καραβά και Παναγιώτη Κουβέλη.

Πρόκειται για έργο που υλοποιεί με γοργούς ρυθμούς η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, με στόχο την αναβάθμιση του κεντρικού λιμανιού της πόλης. Το έργο αυτό, όπως και μία σειρά άλλων συναφών έργων, όπως η επέκταση και θωράκιση του μώλου, η Ιχθυόσκαλα, το αλιευτικό καταφύγιο της Κάρυανης κλπ. είχαν βαλτώσει επί διοίκησης Αρχέλαου Γρανά. Τα παρέλαβε η νέα διοίκηση σταματημένα και τα προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς.

Σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Θ. Μαρκόπουλος δήλωσε:

– Ολοκληρώνουμε και τα 3 τρία έργα στο κεντρικό λιμάνι της Καβάλας τα οποία παραλάβαμε από την διοίκηση Γρανά σταματημένα. Η επέκταση και η θωράκιση του μώλου, καθώς και οι πλωτές εξέδρες μπήκαν στην τελική τους φάση. Μαζί με τον Περιφερειάρχη Γ. Παυλίδη προχωράμε και τα υπόλοιπα έργα που χρειάζεται ένα σύγχρονο αναπτυσσόμενο λιμάνι, όπως αυτό της Καβάλας, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί επιβάτες, τουρίστες, κρουαζιερόπλοια, κότερα και σκάφη αναψυχής.

Απάντηση στον Λεωνίδα Παππά

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θ. Μαρκόπουλος απαντώντας σε καταγγελίες του δημοτικού συμβούλου Καβάλας Λεωνίδα Παππά δήλωσε τα ακόλουθα:

«Κατόπιν των πρόσφατων δηλώσεων (ή καταγγελιών;) του κ. Λεωνίδα Παππά, δημοτικού συμβούλου, που διατυπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας και είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά «με την παράνομη απόληψη μαρμάρων» και οι οποίες εμπλέκουν την νομιμότητα λήψης τους με την ποιοτική και συμβατική εναρμόνιση στις απαιτήσεις της νομοθεσίας, εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, την οποία αναφέρει με επιφύλαξη ο κος Παππάς ως «εμπλεκόμενο φορέα» της κατασκευής των δημοσίων έργων στα οποία χρησιμοποιούνται τα παραπάνω «παράνομα υλικά», οφείλω να δηλώσω τα εξής:

Υπό την Επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας εκτελείται το σημαντικότατο για τον Κεντρικό Λιμένα Καβάλας και κατ’ επέκταση τον Νομό και την Περιφέρεια, έργο «Εξωτερική Θωράκιση του προσήνεμου Μώλου Λιμένα Καβάλας» και για την ολοκλήρωσή του  απαιτούνται αδρανή υλικά – φυσικοί ογκόλιθοι μεγάλου βάρους άνω των 4 τόνων. Οποιοδήποτε υλικό, για να γίνει δεκτό από τη Διευθύνουσα Υπηρεσία και να ενσωματωθεί στο έργο (και σε οποιοδήποτε έργο) υφίσταται προηγουμένως τους απαραίτητους από τις ισχύουσες προδιαγραφές εργαστηριακούς ελέγχους. Τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών ακολουθούν τον φάκελο του έργου και βρίσκονται στη διάθεση του οιουδήποτε έχει αρμοδιότητα να τους επιβεβαιώσει (π.χ. ΕΣΠΕΛ).

Εν κατακλείδι, σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσαν να γίνουν δεκτά υλικά για ενσωμάτωσή τους στα έργα που εκτελεί πλέον οποιοσδήποτε Δημόσιος φορέας (όπως η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Καβάλας), πριν εξασφαλιστεί η καταλληλότητά τους κατόπιν ελέγχων από πιστοποιημένους φορείς και η νομιμότητα της πηγής λήψης τους.

Τα παραπάνω θα έπρεπε να είναι γνωστά σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους της επικράτειας αφού και οι Τεχνικές Υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού ακολουθούν την ίδια νομοθεσία. Εκτός και αν οι δηλώσεις του κ. Παππά εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες ή ενδεχομένως γίνονται με άλλη ιδιότητα. Θα περιμέναμε από τον κ. Παππά ως Δημοτικό Σύμβουλο (αλλά και κάθε Δημοτικό Σύμβουλο), προασπίζοντας τα Δημοτικά Συμφέροντα, να υποδείξει τρόπους αξιοποίησης της Δημοτικής Περιουσίας όπως είναι η εκποίηση των παραπροϊόντων λατομικής δραστηριότητας που ανήκουν στον Δήμο και που εμποδίζουν την ανάδειξη της περιοχής και δημιουργούν αισθητικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Παναγιώτης Μαμτσαδέλης: Μεγάλη ευθύνη η θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου

«Παρά την ηλικία μου ο κ. Μουριάδης με εμπιστεύεται...

Ο Τόνι Σφήνος στην Καβάλα 

O γνωστός καλλιτέχνης Τόνι Σφήνος θα βρεθεί στην Καβάλα την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου...

Με μικροκάμερες προσπαθούν να προστατέψουν τις λιγοστές ελιές

Με μικροκάμερες προσπαθούν να προστατέψουν από τους επιτήδειους τις...

Τ. Ελευθεριάδου: Δεν μπορώ να αντιληφθώ τους λόγους αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους. Έχει ξεκινήσει...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Μεγάλη η παρακαταθήκη του Βασίλη Βασιλικού»

Ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook έκανε ο...

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Κεραμωτής στα Άδανα της Τουρκίας

Κατά την εβδομάδα 12 με 18 Νοεμβρίου 2023, εφτά μαθήτριες...

Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός

Πέθανε ο βραβευμένος συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός, σε ηλικία 89 ετών. Πρόκειται...

Με τρύπιες στέγες η πολιτιστική κληρονομιά της Καβάλας

Από το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού Καβάλας,...