Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου, 2025
Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου, 2025

Στα δυο «κόβεται» το όρος Παγγαίο…

Ημέρα:

spot_img
spot_img
spot_img

Στα δυο «κόβεται» το όρος Παγγαίο, καθώς θα μοιραστεί σε δυο φορείς διαχείρισης, σε αυτόν της Ροδόπης και σε αυτόν της Κερκίνης, εξέλιξη για την οποία μίλησε την Τετάρτη (31/1) στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος.

«Όσον αφορά τον φορέα διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής του όρους Παγγαίου, θέλω να πω ότι το 2015 ξεκίνησε μια προσπάθεια από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας, με σκοπό να μπορέσουμε να εντάξουμε το Παγγαίο σε έναν φορέα διαχείρισης. Πέρασαν χρόνια, ο κ. Τσιρώνης ήταν αρχικά θετικός, μετέπειτα αρνητικός και δεν ολοκληρώθηκε αυτή η προσπάθεια. Φτάσαμε στο σημείο να έχουμε αυτόν τον νόμο, για τον οποίο έγιναν διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων», σημείωσε αρχικά στις δηλώσεις του για το θέμα ο κ. Μαρκόπουλος.

Το 61% του όρους Παγγαίου στον φορέα διαχείρισης της Ροδόπης, το 39% σε αυτόν της Κερκίνης

«Οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις που αποστείλαμε γενικά δεν εισακούστηκαν και φτάσαμε να έχουμε πλέον ένα κείμενο νόμου, το οποίο έχει πολλά ζητήματα να συζητήσουμε. Το κείμενο το κανονικό δεν το είχα στη διάθεσή μου (στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου στις 26/1), είχα ένα προγενέστερο κείμενο που έλεγε ότι ο φορέας διαχείρισης που αναλαμβάνει το Παγγαίο είναι αυτός της Κερκίνης. Είχα πει μάλιστα ότι κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις, απ’ τη μια ότι δυστυχώς «τρέχουμε» σε μια άλλη περιφέρεια, ενώ το ευτυχώς ότι μπορούμε να ελπίζουμε σε μια χρηματοδότηση. Πολύ καλύτερο είναι βεβαίως να έχουμε την προστατευόμενη περιοχή του Παγγαίου σ’ έναν φορέα που να είναι στη δική μας περιφέρεια για να μετέχουν και εκπρόσωποί της στη διοίκησή του. Αυτό επετεύχθη εν μέρει και το πληροφορηθήκαμε την Τρίτη (30/1) όταν είδαμε ότι το Παγγαίο «κόβεται» στη μέση και πηγαίνει το 61% της έκτασής του που ανήκει στη δική μας περιφέρεια στο φορέα διαχείρισης της Ροδόπης και το υπόλοιπο 39% στο φορέα διαχείρισης της Κερκίνης», συμπλήρωσε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

Δύσκολο το να μπορέσουν να συνεργαστούν οι δυο φορείς διαχείρισης…

«Είναι δύσκολο να μπορέσουν να συνεργαστούν οι δυο φορείς διαχείρισης για να έχουμε αποτελέσματα σε ένα τέτοιο πρόγραμμα που θα αφορά εντάξεις προγραμμάτων, γνωμοδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις, γιατί αυτά τα τρία είναι η δουλειά των φορέων διαχείρισης. Μπορώ να πω ότι θα ήταν καλύτερο να ήταν όλο το Παγγαίο (σ’ έναν φορέα), γιατί υπάρχει άρθρο μες στο νόμο που λέει ότι όταν μια περιοχή ανήκει σε δυο ή περισσότερες περιφέρειες, εντάσσεται στο φορέα διαχείρισης εκείνου όπου ανήκει το μεγαλύτερο κομμάτι της προστατευόμενης περιοχής. Αυτό δεν έγινε και πάμε σε μια ιδιόμορφη κατάσταση, όπου θα έχουμε ενταγμένη την περιοχή σε δυο φορείς διαχείρισης, αλλά θα έχουμε την ίδια δυσκολία που έχουμε για παράδειγμα με τα υδατικά διαμερίσματα. Είναι δύσκολο σαν θέμα, ελπίζουμε να ξεμπερδέψει κάποια άλλη στιγμή», επισήμανε καταληκτικά για το θέμα ο κ. Μαρκόπουλος.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στις 11 Δεκεμβρίου η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Καβάλα

Στις 11 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση για...

Απαράδεκτος ο «ξαφνικός θάνατος» των υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ

Λευτέρης Κυριακίδης: Οποιαδήποτε αναπροσαρμογή ή τροποποίηση θα πρέπει να...

Ο Δήμος Καβάλας να βρει άλλους τρόπους για να αυξήσει τα έσοδά του   

Θόδωρος Χατζηχρήστος: Θεωρούμε άδικη την αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων...

Γεμάτος μωρομάντηλα ο αγωγός αποχέτευσης στην Βενιζέλου

Με πρόστιμα απειλεί ο Απόστολος Χρόνης Απίστευτες ποσότητες μωρομάντηλων συνέλεξαν...

Εξιχνιάστηκαν κλοπές σε Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Πιερία και Πέλλα

Εξιχνιάστηκαν έπειτα από επιστάμενες έρευνες των αστυνομικών της Ομάδας...

Πρόσκληση συμμετοχής στη διοργάνωση επιχειρηματικής αποστολής στη νότια Γερμανία

Το Επιμελητήριο Καβάλας, μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Στήριξης Μικρομεσαίων...

Ημερίδα για το Ιστορικό Κέντρο της Ελευθερούπολης

Το Σάββατο 1/11/2025 στο Αμφιθέατρο Φρίξος Παπαχρηστίδης στην Ελευθερούπολη,...