Πιο δύσκολη από την περσινή, τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται να είναι η φετινή αντιπυρική περίοδος, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, Σταύρος Κιβράκης.
«Οι συνθήκες, όσον αφορά το έδαφος, δεν είναι και τόσο ιδανικές γιατί είχαμε μια έντονη περίοδο βροχόπτωσης τον Μάρτιο, που ευνόησε τη μεγάλη βλάστηση κι ακολούθησε μια περίοδος ξηροθερμική με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο Σ. Κιβράκης.
«Όσες περισσότερες βροχές έχουμε μέχρι τον Αύγουστο, τόσο περισσότερο μειώνεται ο χρόνος επικινδυνότητας»
«Ελπίζουμε αυτό να διακοπεί με κάποια περίοδο βροχόπτωσης μέσα στον Μάιο, ο οποίος παραδοσιακά μαζί με τον Ιούνιο, είναι μήνες αστάθειας και δίνουν βροχοπτώσεις για να μπορέσουμε να παρατείνουμε λίγο την έναρξη του προβλήματος, το οποίο κυρίως από τον Αύγουστο και μετά αφορά την περιοχή μας. Όσες περισσότερες βροχές έχουμε μέχρι τότε, τόσο περισσότερο μειώνεται ο χρόνος επικινδυνότητας. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι διανύουμε μια πιο δύσκολη περίοδο από την αντίστοιχη πέρυσι, με υψηλή βλάστηση στα δάση και ξηρασία που αν συνεχιστεί θα μας δημιουργήσει προβλήματα. Ευτυχώς έχουμε υγρασία κι ένα εύρος όσον αφορά τις θερμοκρασιακές τιμές, καθώς τη νύχτα πέφτουν πολύ σε αντίθεση με την ημέρα, ελπίζουμε να έρθουν βροχές είναι πολύ σημαντικό αυτό», τόνισε στη συνέχεια ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας.
«Ο λόγος που άργησε το συντονιστικό είναι γιατί δεν ήρθε έγκαιρα η εγκύκλιος από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τις δασικές πυρκαγιές»
Τέλος, όσον αφορά την καθυστέρηση διεξαγωγής του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Κιβράκης απάντησε: «Ο λόγος που άργησε το συντονιστικό είναι γιατί δεν ήρθε έγκαιρα η εγκύκλιος από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τις δασικές πυρκαγιές. Θέλαμε να τη δούμε τι νέα στοιχεία κομίζει, επειδή όμως δεν μπορούμε να περιμένουμε θα οριστεί άμεσα η ημερομηνία του Σ.Ο.Π.Π. που παραδοσιακά από τη σύγκληση του δρομολογούνται όλες οι υπόλοιπες δράσεις. Βασικά γίνεται ο έλεγχος ετοιμότητας όλων των εμπλεκομένων φορεών, έργα δασαρχείου, δήμων, ενημέρωσης, ενώ άλλωστε η Π.Υ. είναι πάντα σε ετοιμότητα».