Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πολύ μεγάλη μείωση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών στην ΠΑΜΘ

Ημέρα:

spot_img

Η φετινή αντιπυρική περίοδος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης ήταν η δυσκολότερη της τελευταίας δεκαετίας από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών και επικινδυνότητας.

Ενδεικτικά σας παρουσιάζουμε τη στατιστική επεξεργασία των στοιχείων του Ημερήσιου Χάρτη Κινδύνου Πυρκαγιάς των τελευταίων δεκατριών (13) ετών (2009 έως και 2021) στον Νότιο Έβρο (περιοχή Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης) όπου εμφανίζονται κάθε χρόνο οι περισσότερες ημέρες με κατηγορία κίνδυνου υψηλή (3) και πολύ υψηλή (4) με εμφανή την κλιμάκωση το 2021 (Εικόνα 1).

Εντούτοις, η φετινή αντιπυρική περίοδος κρίνεται απόλυτα επιτυχημένη παρά τις αντίξοες και ακραίες κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν και αυτό φαίνεται από την πολύ μεγάλη μείωση του αριθμού των πυρκαγιών αλλά και των καιγομένων εκτάσεων σε όλους τους Νομούς της Περιφέρειάς μας, συγκριτικά με την προηγούμενη αντιπυρική περίοδο (διαγράμματα 1,2,3,4,5,6).

Οι μεγαλύτερες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στο δάσος Λευκίμης Έβρου (2.800 στρέμματα), στο περιαστικό Άλσος Νυμφαίας Ροδόπης (120 στρέμματα), στη δασική περιοχή Αντιφιλίππων Καβάλας (300 στρέμματα), στο Δασοχώρι Ξάνθης (800 στρέμματα) & στους Ποταμούς Δράμας (250 στρέμματα).

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΗΚΑΝ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΟΡΙΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ 24ΩΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥΣ.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια, κατ’ αρχάς όλους/ες τους/τις Πυροσβέστες/στριες, τους/τις Πυροσβέστες/στριες Πενταετούς Υποχρέωσης, τους Πυροσβέστες Εποχικής Απασχόλησης των Υπηρεσιών της Περιφέρειάς μας, τους/τις Εθελοντές/ντριες Πυροσβέστες/στριες καθώς και τους πολίτες και αγρότες, για την πιστή εφαρμογή των οδηγιών μας και την αποφυγή απερίσκεπτων ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιές καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Επίσης, ευχαριστούμε τους υπόλοιπους φορείς, τις αρχές και υπηρεσίες που συνεργάστηκαν μαζί μας (τμήματα Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας και Δήμων, τα Δασαρχεία, την ΕΛ.ΑΣ. και τις Ε.Δ.) η συνδρομή των οποίων υπήρξε καθοριστική.

Ευχαριστούμε ακόμη τους εθελοντικούς συλλόγους που κυρίως με την πρόληψη αλλά και την καταστολή πυρκαγιών, όπου αυτό απαιτήθηκε, συνέδραμαν τα μέγιστα καθώς και όλα τα Μ.Μ.Ε. της Περιφέρειάς μας (ηλεκτρονικά – έντυπα – τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά) για την καθοριστική συμβολή τους στην καμπάνια για την πρόληψη κατά των πυρκαγιών με την αναμετάδοση ενημερωτικών μηνυμάτων και την προβολή του έργου μας.

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

Η επιτυχής αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών της φετινής αντιπυρικής περιόδου δεν είναι ασφαλώς τυχαία και οφείλεται κατά κύριο λόγο στον επαγγελματισμό και στην αυξημένη ετοιμότητα που επέδειξαν τα στελέχη των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειάς μας, στην αξιοπιστία των οχημάτων και μηχανημάτων που διαθέτουμε, στην άριστη και άμεση συνεργασία που είχαμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες οι οποίοι συνέβαλαν και αυτοί ιδιαίτερα στον τομέα της πρόληψης και καταστολής, στα τοπικά Μ.Μ.Ε για την αναμετάδοση ενημερωτικών μηνυμάτων για την πρόληψη των πυρκαγιών και τέλος στη σωστή συμπεριφορά των πολιτών, οι οποίοι γνωρίζοντας τους κινδύνους, απέφυγαν να προβούν σε ενέργειες απερίσκεπτες όπως το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο για οποιονδήποτε λόγο, ακολουθώντας πιστά τις συμβουλές μας και γι’ αυτό τους «ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ»  θερμά.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Παρά το γεγονός ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος έφτασε αισίως στο τέλος της, θεωρούμε καθήκον, να πούμε στους πολίτες και αγρότες της Περιφέρειας Α.Μ.-Θρ., να είναι ιδιαίτερα προσεκτικoi στη συνέχεια και να μην ανάβουν για οποιονδήποτε λόγο φωτιά πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων και σε απόσταση τουλάχιστον 300 μέτρων καθώς επίσης να μην ανάβουν φωτιά στην ύπαιθρο για καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χόρτων, κλαδιών κ.λπ. όταν επικρατούν δυσμενείς  καιρικές συνθήκες (ισχυροί άνεμοι),  να  λαμβάνουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας (ζώνες ικανού πλάτους με άροση της καιόμενης έκτασης περιμετρικά, ύπαρξη γεωργικών ελκυστήρων, ύπαρξη νερού καθώς και προσωπική παρουσία μέχρι το τέλος της καύσης), προκειμένου να μην έχουμε εκδήλωση πυρκαγιών τους επόμενους μήνες και σε κάθε περίπτωση να τηρούν όλα τα μέτρα πρόληψης και αποφυγής εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 9/2021.

Ο Διοικητής ΠΕ.ΠΥ.Δ. Α.Μ.& Θρ..

Κωνσταντίνος Β. Κούκουρας

Αρχιπύραρχος

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Είμαστε η Κυβέρνηση της μείωσης των φόρων και της αύξησης μισθών και συντάξεων»

Τη σημαντικότητα του νέου κώδικα φορολογικής διαδικασίας για τον...

Τι ζήτησαν οι Επαγγελματίες της Περάμου από τον δήμαρχο Παγγαίου

Από το Διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου Επαγγελματιών Νέας Περάμου...

«Ρωμαίος και Αννέτα» στο «Μικρό» της Μονής Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία Άννας Φόνσου

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Το ρομαντικό δράμα «Ρωμαίος και...