Στην τελική της φάση βρίσκεται πλέον η Δομή Στήριξης Επιχειρηματικότητας, η θερμοκοιτίδα των νεοφυών επιχειρήσεων που δημιούργησε το Επιμελητήριο Καβάλας, στο πλαίσιο του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης του δήμου Καβάλας.
Όπως τόνισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, στη Δομή Στήριξης Επιχειρηματικότητας, η οποία βρίσκεται στο κτήριο όπου είναι εγκατεστημένη και η «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», από την ερχόμενη εβδομάδα εγκαθίσταται πλήρως ο ανάδοχος με τα στελέχη που θα λειτουργήσουν τη δομή επίσημα.
«Θα καλέσουμε όλους όσοι έχουν μια καινοτόμα ιδέα να ενταχθούν στη δράση, να βοηθηθούν και να ωριμάσουν την οποιαδήποτε επιχειρηματική τους σκέψη…»
«Ακολουθούν προσκλήσεις σε start up επιχειρήσεις, σε φοιτητές, ανέργους και μισθωτούς, με καινοτόμες ιδέες που θέλουν να τις μετατρέψουν σε επιχειρήσεις. Αυτή η δομή έρχεται να τους βοηθήσει και να τους δώσει συμπληρωματική κατάρτιση, ώστε να δημιουργήσουν ένα business plan, να ωριμάσει την ιδέα τους, να τους βοηθήσει για τη χρηματοδότηση και την προβολή της υπηρεσίας και του προϊόντος που θα δημιουργηθεί. Η Δομή Στήριξης Επιχειρηματικότητας ξεκινά και θα καλέσουμε όλους όσοι έχουν μια καινοτόμα ιδέα να ενταχθούν στη δράση, να βοηθηθούν και να ωριμάσουν την οποιαδήποτε επιχειρηματική τους σκέψη», ανέφερε χαρακτηριστικά για το θέμα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.
Έγινε η παρουσίαση των τεχνικών μελετών στους επαγγελματίες της περιοχής παρέμβασης, σχετικά με το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου στον Άγιο Νικόλαο Καβάλας
Στο πλαίσιο των δηλώσεων του στον «Ε» ο κ. Δέμπας αναφέρθηκε και στην συνάντηση που έγινε την Πέμπτη (15/7) στο Επιμελητήριο, για την παρουσίαση των τεχνικών μελετών στους επαγγελματίες της περιοχής παρέμβασης, σχετικά με το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου στον Άγιο Νικόλαο Καβάλας, καθώς βρισκόμαστε πλέον στο τελικό στάδιο για την έναρξη υλοποίησης του έργου.
«Έγινε η παρουσίαση των τελικών μελετών και προτάσεων που έχουν αποτυπωθεί μέσα από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Καβάλας και μέσα από την ομάδα των τεχνικών του Επιμελτηρίου για τις όψεις των κτηρίων. Το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου του Αγίου Νικολάου είναι μια παρέμβαση που έχει εγκριθεί εδώ κι ενάμιση χρόνο, είχε ξεκινήσει η πρόταση εδώ και δυόμιση χρόνια και φτάσαμε στην τελική φάση ωρίμανσης των μελετών και προτάσεων, μετά από μια διαβούλευση με τις 100 περίπου επιχειρήσεις που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και θέλαμε να δούμε αν χρειάζονται κινήσεις της τελευταίας στιγμής. Ήταν μια πολύ καλή συνάντηση, οι επαγγελματίες ήταν θετικοί στο σύνολο τους και νομίζω ότι οι παρεμβάσεις θα αλλάξουν την εικόνα του Αγίου Νικολάου. Υπάρχουν όμως προβλήματα, όπως οι χώροι στάθμευσης, η πρόσβαση σε οχήματα φορτοεκφόρτωσης, η πρόσβαση των ΑΜΕΑ κλπ. Όλα αυτά πρέπει να μπουν σε μια συζήτηση για έναν νέο κανονισμό για να μην έχουμε αλαλούμ», ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος του ΕΒΕ Καβάλας.
«Το πρόγραμμα έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης μέχρι τον Ιούνιο 2023. Έχουμε μπροστά μας δυο χρόνια. Άρα θα πρέπει μέσα στο επόμενο 3μηνο με 6μηνο να έχουν ολοκληρωθεί οι δημοπρατήσεις των έργων»
Ερωτηθείς αναφορικά με το πότε θα έχει ολοκληρωθεί η εν λόγω παρέμβαση, ο Μάρκος Δέμπας απάντησε: «Το πρόγραμμα έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης μέχρι τον Ιούνιο 2023. Έχουμε μπροστά μας δυο χρόνια. Άρα θα πρέπει μέσα στο επόμενο 3μηνο με 6μηνο να έχουν ολοκληρωθεί οι δημοπρατήσεις των έργων. Είναι τρεις φάσεις. Η πρώτη περίπου στο 1 εκ. ευρώ αφορά τα των δημόσιων παρεμβάσεων, αυτά δηλαδή που θα κάνει ο δήμος, όπως είναι πεζοδρόμια, αναπλάσεις δρόμων, υποδομές γενικά. Η δεύτερη προκήρυξη έχει σχέση με αυτό που λέμε smart cities, μια φιλική προσέγγιση, πληροφόρηση και ενημέρωση περίπου στις 400.000 ευρώ και το κομμάτι του Επιμελητηρίου για τις όψεις των καταστημάτων που μετέχουν στο πρόγραμμα με 220.000 ευρώ και με αυτές κλείνει το έργο. Θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος χρόνου οι διαγωνιστικές προκηρύξεις και έχουμε άλλο ενάμιση χρόνο να τα υλοποιήσουμε. Θεωρώ ότι μπορούμε να το καταφέρουμε. Είναι εύκολα στην εφαρμογή. Γενικότερα η σημερινή εικόνα στην περιοχή δεν είναι καλή. Για παράδειγμα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τα εγκαταλελειμμένα κτήρια της οδού Δοϊράνης. Δε μπορούμε να ξοδέψουμε τόσα χρήματα και να έχουμε κάποια σημεία που θα χαλάνε την εικόνα. Είμαστε σε καλό δρόμο είναι κοινή η προσπάθεια δήμου, Επιμελητηρίου και Εμπορικού Συλλόγου και πιστεύω ότι θα πάμε καλά».
«Σίγουρα δεν έχουμε τα νούμερα του 2019, όμως δεν είναι και του 2020. Είναι τουλάχιστον δυο ίσως και σε κάποιες περιπτώσεις τρεις φορές περισσότερη η κίνηση σε σχέση με το 2020…»
Τέλος, ο κ. Δέμπας ρωτήθηκε και για την τουριστική κίνηση που καταγράφεται στην περιοχή μας το τελευταίο διάστημα και απάντησε σχετικά: «Η μάχη που δώσαμε να είναι ανοιχτή η Νυμφαία 24 ώρες και για να ανοίξει στη συνέχεια η Εξοχή επίσης για 24ωρες, ήταν επιτυχής. Αυτό φαίνεται στα αισιόδοξα μηνύματα που εισπράττουμε από τους ανθρώπους του τουρισμού και της εστίασης. Σίγουρα δεν έχουμε τα νούμερα του 2019, όμως δεν είναι και του 2020. Είναι τουλάχιστον δυο ίσως και σε κάποιες περιπτώσεις τρεις φορές περισσότερη η κίνηση σε σχέση με το 2020. Άρα ο στόχος μας να έχουμε μια χρονιά με θετικό πρόσημο και σχεδόν στο μισό του 2019 είναι εφικτός, τονίζω όμως με τα σημερινά δεδομένα γιατί βλέπουμε τι γίνεται με την έξαρση της πανδημίας. Είναι μια καλή ευκαιρία να πούμε ξανά ότι ο εμβολιασμός είναι το μόνο όπλο που μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο. Είναι το πράσινο φως για να μην έχουμε προβλήματα. Οι επαγγελματίες έχουν πληγεί όσο κανένας άλλος από την πανδημία. Άρα θα πρέπει να καταλάβουμε οι ελεύθεροι επαγγελματίες ότι το εμβόλιο είναι αυτό που θα κρατήσει ζωντανές και υγιείς τις επιχειρήσεις μας. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει κόσμος στην περιοχή μας. Υπάρχουν κρατήσεις σε τουριστικά καταλύματα που φτάνουν ακόμη και το 80% για τέλη Ιουλίου και Αύγουστο, κυρίως από Ρουμανία, Βουλγαρία και Σερβία. Αν είχαμε περισσότερες πτήσεις από Αγγλία και Γερμανία θα ήταν ακόμη πιο ικανοποιημένα και τα μεγάλα ξενοδοχεία, τα οποία έχουν το μεγάλο πρόβλημα. Φαίνεται ότι θα είναι θετικό το πρόσημο στον απολογισμό στις αρχές Οκτωβρίου κι ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι χωρίς υγειονομικά προβλήματα».