Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Ολοκληρώθηκε το τέταρτο Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας του Επιμελητηρίου Καβάλας

Ημέρα:

Ολοκληρώθηκε το τέταρτο Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας του Επιμελητηρίου Καβάλας, που αφορά τις επιχειρήσεις – μέλη του και αποτελεί δίμηνη έρευνα, με ερωτήσεις επικαιρότητας και ερωτήσεις αναφορικά με την πορεία των επιχειρήσεων.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 345 επιχειρήσεων το διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Καβάλας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ικανοποιητική κρίνουν περίπου 5 στους 10 καβαλιώτες επιχειρηματίες, που συμμετείχαν στην έρευνα, την κατάσταση της επιχείρησης τους για το διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2022, ενώ για το επόμενο εξάμηνο 4 στους 10 εκτιμούν πως η επιχείρηση τους θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα και 3 στους 10 διαβλέπουν χειροτέρευση της πορείας της.

Στην ερώτηση πως κρίνετε την κατάσταση της επιχείρηση σας το 55,1 % δηλώνει πως είναι ικανοποιητική, το 21,6 % κακή, ενώ το 23,3 % καλή.

Στασιμότητα, στα ίδια επίπεδα, βλέπει για το επόμενο εξάμηνο το 43,4 % των συμμετεχόντων επιχειρήσεων στην έρευνα, το 36,1 % πιστεύει πως η κατάσταση των επιχειρήσεων του θα χειροτερεύσει ενώ το 20,5 % πιστεύει πως θα βελτιωθεί.

Αρνητικό το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων

Για το επόμενο δίμηνο το 86,1 % των συμμετεχόντων επιχειρήσεων στην έρευνα σχεδιάζει να διατηρήσει το προσωπικό που απασχολεί, το 8,9 % θα προχωρήσει σε απολύσεις και το 5,0 % θα κάνει προσλήψεις. Σε σχέση με το προηγούμενο δίμηνο το ποσοστό των επιχειρήσεων που θα απολύσουν προσωπικό μειώθηκε περίπου στο μισό ενώ το ποσοστό των επιχειρήσεων που θα διατηρήσουν το προσωπικό αυξήθηκε. Το ποσοστό των προσλήψεων παραμένει περίπου ίδιο.
Το 41,5% των επιχειρηματιών δήλωσε πως ο τζίρος των επιχειρήσεων τους μειώθηκε, το 38,2 % πως παρέμεινε ο ίδιος, ενώ το 20,3% πως αυξήθηκε.

Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας

Σχετικά με τα μέτρα που έχουν λάβει η επιχειρήσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι 34% των επιχειρήσεων δεν έχει λάβει μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας ενώ το 24,3% έχει αντικαταστήσει ενεργοβόρες συσκευές, όπως λαμπτήρες, κλιματιστικά και ψυγεία.

Θετική κρίνεται η χρήση του MyData από τις περισσότερες επιχειρήσεις

Αναφορικά με την χρήση του MyData (διαβίβαση παραστατικών) της ΑΑΔΕ, μετά από ένα χρόνο εφαρμογής του, το μεγαλύτερο ποσοστό 54,1% δήλωσε ότι κρίνει θετική την χρήση της εφαρμογής καθώς αυτό το σύστημα είναι καλύτερο από αυτό που διέθεταν πριν, ενώ το 23,3% θεωρεί ότι είναι σύνθετο το σύστημα και απαιτεί εξειδίκευση.

Κατά την άποψη σας, πότε είναι καλύτερα για την επιχειρηματικότητα του Νομού να πραγματοποιείται η Έκθεση του Επιμελητηρίου Καβάλας;

Σε ερώτηση σχετικά με το πότε είναι καλύτερα για την επιχειρηματικότητα του Νομού να πραγματοποιείται η έκθεση του Επιμελητηρίου Καβάλας «Kavalaexpo» οι ερωτώμενοι δήλωσαν, με ποσοστό 42,1%, ότι είναι καλύτερα να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, όπως κάθε χρόνο, ενώ το 41,5% ότι είναι καλύτερα να γίνει τον Μάιο. Η διαφορά μεταξύ των προτιμήσεων όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα είναι οριακή.

Μεγάλη πτώση του δείκτη πορείας της οικονομίας

Αναφορικά με την γενική πορεία της οικονομίας στον Νομό Καβάλας και το κλίμα που επικρατεί στις επιχειρήσεις η έρευνα έδειξε ότι υπάρχει μεγάλη πτωτική τάση σε σχέση με τα δίμηνα Μαΐου-Ιουνίου, Ιουλίου-Αυγούστου και Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου ενώ για πρώτη φορά παρατηρείται αρνητική τιμή στον δείκτη.
Η μεγάλη πτώση του δείκτη δείχνει πως η οικονομία του Νομού, κάτω από το βάρος των τιμών της ενέργειας που επιβαρύνει τα κόστη παραγωγής, για το επόμενο διάστημα θα δοκιμαστεί. Επίσης μπαίνουμε στην χειμερινή περίοδο, μακριά από την καλοκαιρινή ευφορία που δημιούργησε η θερινή περίοδος με τα καλά αποτελέσματα που έφερε.
Το αρνητικό πρόσημο σημαίνει ότι ο συνδυασμός της αποτίμησης της κατάστασης της επιχείρησης σε σχέση με τις προσδοκίες για το επόμενο διάστημα, είναι αρνητικός.

Ο πρόεδρος
Μάρκος Δέμπας

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΠΕ Καβάλας στο πλευρό των πληγέντων από τους σεισμούς της Τουρκίας

Σε συνέχεια προηγούμενου Δελτίου Τύπου, με το οποίο ο...

Ν. Μπαλατσούκας: Αναβάθμιση σημαίνει περισσότερο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή

Η σημαντική ενίσχυση του προσωπικού των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της...

Το «δίλημμα Μαλάκκα»

Γράφει ο Θάνος Σεραλίδης Η Ασία, εδώ και μερικές δεκαετίες,...

Τα προβλήματα του Τ.Ο.Ε.Β. Χρυσοχωρίου εξέτασε ο Αλέξης Πολίτης

Στην καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας του Τοπικού Οργανισμού...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...