Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Ολοκληρώθηκε το πρώτο Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας του Επιμελητηρίου Καβάλας

Ημέρα:

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας και ο υπεύθυνος Επιχειρηματικότητας Λευτέρης Κουκουτίνης σε συνεργασία με τον υπεύθυνο της έρευνας «Βαρόμετρα Οικονομικής συγκυρίας», που διεξήγαγε η εταιρεία «INTERVIEW», Δημήτρη Βασιλειάδη, παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου, τα αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος.

Στην δίμηνη έρευνα με τίτλο «Βαρόμετρα Οικονομικής συγκυρίας», συμμετείχαν 315 επιχειρήσεις-μέλη του Επιμελητηρίου Καβάλας από τα 10.000 συνολικά μέλη, απαντώντας σε ένα ερωτηματολόγιο με συγκεκριμένο εργαλείο μεθοδολογίας: το βαρόμετρο. Η μέθοδος είχε ως έμπνευση τις αντίστοιχες έρευνες σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Στις πρώτες ερωτήσεις που αφορούν θέματα της επικαιρότητας όπως ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, η ενεργειακή κρίση και το κόστος ενέργειας, τα αποτελέσματα ανέδειξαν την αυξημένη αρνητική επιρροή των επιχειρήσεων από τα προβλήματα του πολέμου και την ανάγκη της μείωσης των τιμών ενέργειας.

Εντονότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις καθώς το 77% επηρεάζεται αρκετά έως πολύ από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οριακά μικρότερο είναι το ποσοστό των τουριστικών επιχειρήσεων (72%) που επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ακολουθούν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις με ποσοστό 65% και οι επιχειρήσεις υπηρεσιών σε ποσοστό 51%.

Στο μεταξύ, μέτρα για να υπάρξει έλεγχος στις ανατιμήσεις μιας σειράς προϊόντων ζητούν οι επιχειρηματίες. Το 40% των συμμετεχόντων απαντά πως το πλέον ενδεδειγμένο μέτρο είναι η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% στα είδη πρώτης ανάγκης, το 28% ζητά αύξηση της επιδότησης στην ενέργεια, ενώ το 32% μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Σχετικά με τα τιμολόγια ρεύματος που έχουν κληθεί να πληρώσουν οι επιχειρήσεις, μετά και από την τελευταία ρήτρα αναπροσαρμογής που είχε επιβληθεί, το 57% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι έχουν διπλασιαστεί, το 30% ότι έχουν τριπλασιαστεί, το 7% ότι έχουν υπερτριπλασιαστεί ενώ το 6% ότι είχαν άλλη αύξηση.

Οι επόμενες ερωτήσεις είναι σταθερές και αφορούν την πορεία των καβαλιώτικων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι καβαλιώτες επιχειρηματίες αξιολογούν αρνητικά την κατάσταση με τον τζίρο να παραμένει στα ίδια επίπεδα, ενώ είναι αισιόδοξοι για το μέλλον. Ιδιαίτερα αισιόδοξα εμφανίζονται τα αποτελέσματα σχετικά με το προσωπικό, καθώς η Καβάλα βρίσκεται σε χαμηλά ποσοστά απολύσεων ενώ παράλληλα ενισχύει την διατήρηση και την πρόσληψη εργαζομένων.

Αναμένονται τα αποτελέσματα για το επόμενο δίμηνο του καλοκαιριού (Ιούλιος-Αύγουστος), τα οποία θα χρησιμοποιηθούν και ως δεδομένα σύγκρισης με το προηγούμενο δίμηνο.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η οικογένεια του άτυχου κυνηγού ευχαριστεί όσους συμμετείχαν στις έρευνες για τον εντοπισμό του

Η οικογένεια του 86χρονου Γεώργιου Ποταμιάνου, του κυνηγού ο οποίος...

Αναβαθμίζεται σε Ταξιαρχία η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας

Την αναβάθμιση της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Καβάλας είχαν...

Η πίτα του Πολιτιστικού Συλλόγου Παληού “Μέγας Αλέξανδρος”

Σε μια ζεστή ατμόσφαιρα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παληού “Μέγας...

Ματθαίος μέρος 3ο

της Αναστασίας Τερζόγλου Ο Ματθαίος, ανταποκρινόμενος απόλυτα στο όνομά που...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...