Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μάρκος Δέμπας: Να επικρατήσει ηρεμία, ψυχραιμία και διάλογος στα Πετρέλαια

Ημέρα:

spot_img

Το Επιμελητήριο Καβάλας παρακολουθεί το θέμα των Πετρελαίων, όπως τονίζει ο πρόεδρός του Μάρκος Δέμπας.

Ειδικότερα ο κ. Δέμπας αναφέρει σε σχετικές δηλώσεις:

«Θα έλεγα ότι η δήλωση του Επιμελητηρίου αναφορικά με τα πετρέλαια από την πρώτη στιγμή ήταν ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι, πρέπει να ηρεμήσει η κατάσταση και πρέπει όλα να γίνουν σε ένα τραπέζι διαλόγου με ειλικρινή συζήτηση.

Και φυσικά δεν μπορούν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις με κλειστές τις πύλες. Αυτό νομίζω ότι είναι το βασικό. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν εξελίξεις και αυτό εμείς που θέλουμε, ως κοινωνία, ως οικονομία, ως επιχειρηματικότητα, είναι να μην υπολειτουργεί ή να μην έχει προβλήματα καμία επιχείρηση της Καβάλας.

Νομίζω ότι αυτό το έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια και με πράξεις. Και γι’ αυτό θεωρώ ότι μια βασική επιχειρηματική δραστηριότητα όπως είναι τα πετρέλαια πρέπει να μείνει ζωντανή. Πετρέλαια και λιπάσματα είναι οι δύο πιο μεγάλες επιχειρήσεις στην περιοχή μας για να μην πω και στην ΑΜΘ και στην ίδια μας την χώρα. Είναι μοναδικές άλλωστε. Δεν υπάρχει άλλη τέτοια δραστηριότητα. Επομένως πρέπει να διαφυλάξουμε όλοι μας και οι εργαζόμενοι και η διοίκηση και η κάθε επιχείρηση την ηρεμία, ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνούμε. Δεν μπορούμε να βιώνουμε και τέτοιες καταστάσεις. Η ηρεμία και η ψυχραιμία πλέον πρέπει να πρυτανεύσουν και αφού έγινε ό,τι έγινε, καλώς ή καλώς (σίγουρα δεν είναι ωραίο να βλέπεις να λύνονται με αστυνομικές παρεμβάσεις επιχειρηματικά ζητήματα) πρέπει πάντοτε ο διάλογος και η καλή διάθεση να πρυτανεύσουν. Και μάλιστα είχα προσφερθεί και ως Επιμελητήριο, όποιος χρειαζόταν βοήθεια ήμασταν και εμείς εκεί για να έρθει πίσω η ηρεμία και να παρθούν οι σχετικές αποφάσεις. Νομίζω ότι τίποτε δεν είναι άλυτο και με μια καλή συζήτηση χωρίς ο καθένας να έχει πίσω από το μυαλό του οτιδήποτε, όλα μπορούν να ηρεμήσουν και να βρουν το δρόμο τους. Και παρόλο που υπήρχαν αυτές οι δυσάρεστες εξελίξεις ελπίζω ότι όλοι θέλουμε ως κοινωνία τοπική να υπάρξει ηρεμία και να συνεχίσει η επιχείρηση να λειτουργεί. Θέλουμε να αυξάνονται οι θέσεις εργασίας και φυσικά δεν θέλουμε να χάνεις κανείς την θέση του. Αλλά πάντοτε η κάθε επιχείρηση γνωρίζει τα του οίκους της καλύτερα. Πραγματικά πρέπει να ηρεμήσει αυτή η κατάσταση. Έγινε ό,τι έγινε αλλά εκτιμώ ότι θα πρυτανεύσει η ηρεμία όλων».

«Τελικά ο πάτος πήγε πολύ πιο κάτω»

Ο κ. Δέμπας εκτιμά ότι το 2021 ήταν από τις πιο δύσκολες χρονιές που έχουμε βιώσει. «Και το 2014 και το 2015 μιλούσαμε για μεγάλη οικονομική κρίση. Μιλούσαμε για… πάτο αλλά τελικά ο πάτος πήγε πολύ πιο κάτω. Ήρθε η πανδημία που και φίλους χάσαμε και συνεργάτες χάσαμε και αυτό ήταν και το χειρότερο. Υπάρχει ακόμη και σήμερα μια φοβία και μια ανασφάλεια στον κόσμο και φυσικά οι επιχειρήσεις μας δέχθηκαν σφοδρή επίθεση εξαιτίας της πανδημίας. Το να κλείνεις την επιχείρησή σου για μήνες είναι πολύ δύσκολο. Δεν έχουμε συνηθίσει εμείς να κλείνουμε τα καταστήματα. Μάθαμε να δουλεύουμε 24 ώρες το 24ωρο. Πάντως όλοι στηρίχθηκαν από την κεντρική κυβέρνηση και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Γι’ αυτό και βλέπουμε ότι η κυβέρνηση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του παίρνουν τα εύσημα και αυτό είναι που φαίνεται σε κάθε γκάλοπ. Κανείς δεν περίμενε έντονη γκρίνια μια και σε άλλες χώρες δεν υπήρξε τόσο υψηλή στήριξη και υποστήριξη στις επιχειρήσεις. Εδώ είτε με την επιστρεπτέα, είτε με τις αναστολές πληρωμών, είτε ενίσχυση ενοικίων, επιχειρήσεις της εστίασης που δεν πλήρωσαν, η μη επιστρεπτέα με τα προγράμματα που έβγαλαν οι Περιφέρειες, όλα αυτά είναι δισ. ευρώ που πλησίασαν περίπου τα 36 δισ. ευρώ. Το ότι σήμερα που μιλάμε, τα 8,5 δισ. που ήταν της επιστρεπτέας μειώνονται κοντά στα 3 δισ. σημαίνει κάτι. Ότι πολλές επιχειρήσεις θα επιστρέψουν μόνο το 25 ή 35%. Αυτές είναι κινήσεις της κυβέρνησης που έδειξαν ότι στήριξε επί της ουσίας το να παραμείνουν οι επιχειρήσεις ζωντανές και νομίζω ότι και το επόμενο χρονικό διάστημα, είτε με πανδημία, είτε με ακρίβεια που χτυπά τις επιχειρήσεις, δυστυχώς θα περιμένει η κυβέρνηση και πάλι πίεση είτε από τις επιχειρήσεις είτε από τα επιμελητήρια για να μείνουν οι επιχειρήσεις ζωντανές. Έμειναν ζωντανές οι επιχειρήσεις, στηρίχθηκαν και οι εργαζόμενοι που δεν απολύθηκαν επειδή αυτός ήταν όρος για να στηριχθούν οικονομικά οι επιχειρήσεις, Η οικονομία δεν κατέρρευσε πραγματικά. Και έγινε αυτό το άλμα, το καλοκαίρι το φετινό ήταν μεγάλο και αυτό ήταν το αισιόδοξο. Άρα το 2021 μας αφήνει μια περίεργη γεύση. Ξεκίνησε αρνητικά, είχαμε κλειστή οικονομία και κλειστές επιχειρήσεις. Είχαμε όμως ένα πολύ καλό καλοκαίρι και ερχόμαστε στο τελευταίο 3μηνο με πανδημία και ακρίβεια που φέρνουν και πάλι κατήφεια για το πρώτο 6μηνο του 2022. Έχουμε ένα κοκτέιλ πανδημίας, ένα κοκτέιλ ακρίβειας και ενεργειακού και μεταφορικού κόστους αλλά ποτέ σαν επιχειρηματίες δεν χάνουμε την αισιοδοξία μας. Εκτιμώ ότι το 2022 θα ξεκινήσει δύσκολα αλλά μετά θα έχουμε έναν καλό απολογισμό», τόνισε ο κ. Δέμπας ενώ συμπλήρωσε πως ήρθε και η είδηση για την αξιοποίηση της Αλάνας.…

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...

Μητρόπολη ΦΝΘ: Εορταστική εκδήλωση για την εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής

Κάθε χρόνο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος...

Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ: Επαφές για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με την Ρουμανία

Την γενική πρόξενο της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Carmen...

Απορρίφθηκε μία ακόμη αγωγή πρώην εργαζομένων στα Πετρέλαια

Το Πρωτοδικείο Καβάλας με την υπ’ αριθμ. 65/24 απόφασή...