Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επιμελητήριο Καβάλας: Να αυξηθεί η κρατική επιδότηση ρεύματος για τις επιχειρήσεις παραγωγής ελαιολάδου

Ημέρα:

spot_img

Το Επιμελητήριο Καβάλας απέστειλε προς τον υπουργό Οικονομικών την ακόλουθη επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή μας, θα θέλαμε να τονίσουμε την αναγκαιότητα αύξησης της κρατικής επιδότησης ρεύματος, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής μετάβασης, για τις επιχειρήσεις παραγωγής ελαιολάδου, τόσο του Νομού Καβάλας, όσο και όλης της επικράτειας, εντός της ελαιοκομικής περιόδου.

Ο Νομός Καβάλας και ιδιαίτερα το νησί της Θάσου, είναι φημισμένος τόπος, όχι μόνο για τον τουρισμό, αλλά και για το εκλεκτό παρθένο ελαιόλαδο που παράγει. Οι ελαιώνες στη Θάσο καλύπτουν πάνω από 46.000 στρέμματα γης, στο Δήμο Παγγαίο περίπου 31.000 στρέμματα, ενώ στο σύνολο του Νομού Καβάλας, έχουμε συγκεντρωτικά 85.000 στέμματα ελαιώνων, με 1.822.000 ελαιόδεντρα, τα οποία αποτελούν τη κύρια γεωργική ασχολία των κατοίκων.

Το ελαιόλαδο που παράγεται αλλά και οι βρώσιμες ελιές (θρούμπα Θάσου) έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Η συγκομιδή του ελαιόλαδου αρχίζει το Νοέμβριο και διαρκεί ένα με δύο μήνες, ανάλογα με τα δένδρα κάθε παραγωγού. Πολλές περιοχές εξαρτώνται από την παραγωγή ελαιόλαδου, ως κύρια πηγή εισοδήματος, ενώ η ελαιοκομική παραγωγή είναι συχνά από μόνη της ικανή να εξασφαλίσει την απασχόληση και τη διατήρηση του φυσικού χώρου.

Κύριε Υπουργέ,

Η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε, τον τελευταίο καιρό, με τις τρομακτικές αυξήσεις, επιφέρει πιέσεις στο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων μας, και αρνητικά αποτελέσματα στην οικονομία. Είναι γνωστή η μεγάλη οικονομική και κοινωνική σημασία της παραγωγής και εξαγωγής του ελαιολάδου, αφού συμβάλει σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας μας,  με περίπου 1 δις ευρώ, και συμβάλει θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο.

Συμβάλει, επίσης, στο εισόδημα 500.000 περίπου ιδιοκτητών ελαιόδεντρων,  1.300 ελαιοτριβείων, 32 πυρηνελαιουργείων και περίπου 600 τυποποιητηρίων, καθώς επίσης και του ανθρώπινου δυναμικού που εργάζεται στους ελαιώνες και στις ανωτέρω επιχειρήσεις σε ολόκληρη την χώρα. Η χώρα μας είναι η 3η σε μέγεθος χώρα παραγωγής ελαιολάδου στον κόσμο, με μέσο όρο παραγωγής 300.000 τόνους ανά έτος. Φέτος η παραγωγή αναμένεται να είναι αυξημένη κατά 30.000 τόνους.

Τα ελαιοτριβεία λειτουργούν εποχικά και η ελαιοκομική περίοδος έχει ξεκινήσει σε μια συγκυρία αρνητική, αναφορικά με τα έξοδα λειτουργίας τους και ιδιαίτερα το ενεργειακό κόστος. Λόγω αυτής της συγκυρίας οι επιχειρήσεις οδηγούνται σε αδιέξοδο στο οποίο θα συμπαρασύρουν και τους αγρότες αλλά και όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που στηρίζονται στη δική τους παραγωγή εντός της παραγωγικής αλυσίδας. Όπως είναι φυσικό, αυτό το γεγονός θα έχει επιπτώσεις συνολικά στην οικονομία της χώρας μας.

Τα ελαιοτριβεία αδυνατούν να απορροφήσουν την αύξηση στο κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα επιβίωσης και αδυναμία κάλυψης των οφειλών για τις επιχειρήσεις. Η περίοδος λειτουργίας των ελαιοτριβείων είναι περιορισμένη, περίπου 3-4 μήνες ετησίως, κατά τη διάρκεια των οποίων οι επιχειρήσεις αυτές καλούνται να εξασφαλίσουν τα αναγκαία για τις υποχρεώσεις τους σε ετήσια βάση. Το υψηλό κόστος σε συνδυασμό με την έλλειψη εργατικών χεριών, αποθαρρύνει τους παραγωγούς, με κίνδυνο ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής, να μείνει ασυγκόμιστο.

Η ζοφερή αυτή κατάσταση, όπως γίνεται κατανοητό, απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων εκ μέρους της Πολιτείας, για τη μείωση του κόστους ενέργειας των ελαιοτριβείων. Η κρατική επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, είναι αναγκαίο να αυξηθεί και να ανέλθει τουλάχιστον σε 0,604 €/KWh όπως ενδεικτικά είχε προβλεφθεί ως επιδότηση ρεύματος για τα αρτοποιεία και τις βιοτεχνίες, βιομηχανίες άρτου κατά το μήνα Σεπτέμβριο.

Επιπλέον, καθώς ο ελαιόκαρπος που προορίζεται για την παραγωγή ελαιολάδου είναι φυσικό προϊόν που δεν αποθηκεύεται, σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα επάρκειας και χρειασθεί να εφαρμοστεί Σχέδιο Προληπτικής Δράσης για περιορισμό στην κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας, πιστεύουμε ότι τα ελαιοτριβεία και τα πυρηνελαιουργεία σε όλη την επικράτεια πρέπει να ενταχθούν στους κατά Προτεραιότητα τροφοδοτούμενους Καταναλωτές, αφού λειτουργούν εποχικά και με μεγάλο φόρτο εργασίας, λόγω ακριβώς της συγκέντρωσης παραγωγής σε λίγο χρόνο.

Από όλα τα παραπάνω, γίνεται κατανοητό, ότι αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία του προϊόντος, η φετινή ελαιοκομική περίοδος θα οδηγηθεί σε καταστροφή, παρόλο που η ευνοϊκή σύμπτωση μεγάλης παραγωγής με ικανοποιητικές τιμές θα αποτελούσε την ελπίδα ανάκαμψης του κλάδου και της ελληνικής οικονομίας.

Με την πεποίθηση ότι θα υιοθετήσετε τις παραπάνω προτάσεις μας σας ευχαριστoύμε εκ των προτέρων για την θετική σας ανταπόκριση

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Μάρκος Δέμπας

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...