Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού της Καβάλας: Συνεχίζεται με επιτυχία η θεματική έκθεση στη Δημοτική Καπναποθήκη

Ημέρα:

Τη θεματική έκθεση «Η Προίκα. Αρραβώνας – Προικοσύμφωνο – Γάμος» του «Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού» εγκαινίασε την περασμένη Τρίτη ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Καβάλας «Μνήμη Μ. Ασίας».

Το Μουσείο δημιουργήθηκε από το Σύλλογο των Μικρασιατών το Σεπτέμβριο του 2012 και μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει περίπου χίλια (1.000) αντικείμενα – κειμήλια από τις πατρίδες της Ανατολής και από τα πρώτα χρόνια της Προσφυγιάς στην πόλη και τα χωριά της Καβάλας. Περίπου 150 εκτίθενται στη θεματική έκθεση για την Προίκα.
Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία πολλών μελών και φίλων του Συλλόγου, δωρητών του Μουσείου και εκπροσώπων των τοπικών Αρχών.

Παρευρέθηκαν ο πατήρ Γεράσιμος ως εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου κ.κ. Προκοπίου, ο βουλευτής Καβάλας Δημήτρης Εμμανουηλίδης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Κώστας Αντωνιάδης, οι πρώην αντιπεριφερειάρχες κ. Αρχέλαος Γρανάς και Κώστας Παπακοσμάς, ο πρώην δήμαρχος κ. Κωστής Σιμιτσής, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της Θρακικής Εστίας κ. Νίκος Τσουμπάκης και άλλοι.

Η τελετή άρχισε με την αναπαράσταση ενός παραδοσιακού δρώμενου, της πομπής της προίκας. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου ΜικρασιατώνΜανώλης Ζαχαρόπουλος και η έφορος Έλενα Αναστασιάδου – Ζαχαροπούλου αναφέρθηκαν στο ιστορικό και στους σκοπούς του Μουσείου, στις δυσκολίες της συγκέντρωσης των αντικειμένων (σήμερα το Μουσείο έχει περίπου χίλια αντικείμενα και μεγάλο αριθμό εγγράφων και φωτογραφιών), ευχαρίστησαν τους δωρητές των κειμηλίων και τόνισαν την ανάγκη της μεταστέγασης του Μουσείου σε καταλληλότερο χώρο.
Στα εγκαίνια ξεχώρισε η παρουσία του μεγαλύτερου σε ηλικία μέλους του Συλλόγου, του κ. Θόδωρου Τζιμόπουλου, πρόσφυγα πρώτης γενιάς από το Μελί της Ερυθραίας, που σε ηλικία δύο ετών γλύτωσε με καράβι από το λιμάνι της Σμύρνης και αποβιβάστηκε στον Πειραιά.

Ο Σύλλογος με ανακοίνωσή του ευχαρίστηκε θερμά όσους βοήθησαν στο δύσκολο εγχείρημα του στησίματος της έκθεσης. Επίσης τους χορωδούς και χορευτές του Συλλόγου, που δημιούργησαν μια ωραία ατμόσφαιρα στους δρόμους της πόλης και στο προαύλιο χώρο, τις κυρίες που ετοίμασαν τα κεράσματα για όλους τους παρευρισκόμενους και τους χορηγούς Αναστάσιο Φουρτούνα, Μάγδα Αθανασιάδου και Γιώργο Αξαρλή για την οικονομική τους βοήθεια.

Η έκθεση

Η έκθεση πραγματοποιείται στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο της Δημοτικής Καπναποθήκης (στην Πλατεία Καπνεργάτη) και θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, με ώρες λειτουργίας 10:00-14:00 και 18:00-21:00 από Δευτέρα ως Παρασκευή.

Το Μουσείο

Το «Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού» της Καβάλας στεγάζεται προσωρινά σε διαμέρισμα επί της οδού Γαλλικής Δημοκρατίας 57 και δέχεται το κοινό κάθε Πέμπτη και ομάδες επισκεπτών (σχολεία, συλλόγους κ.ά.) μετά από συνεννόηση.

Πηγή: thestival.gr

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Καβάλα: Έκλεψε τρόφιμα και ρούχα από επιχειρήσεις

Συνελήφθη την 21-02-2024 το απόγευμα σε περιοχή της Καβάλας,...

Ένας νεκρός από εκτροπή αυτοκινήτου

Την 21-02-2024 και ώρα 22.55΄, στην Εγνατία οδό Ξάνθης...

Έκλεψαν 33 μετασχηματιστές από αγροτικές περιοχές

Επιστάμενες έρευνες διεξάγουν οι αστυνομικές αρχές για τον εντοπισμό...

Τροχαίο ατύχημα στον δρόμο Καβάλας – Παληού

Τροχαίο ατύχημα με έναν τραυματία συνέβη στις 9.30 το...

Ενεργοποιείται ο πανθασιακός σύλλογος επαγγελματιών

Μαρία Πολυμέρου: Υπήρχε πολύ μεγάλη συμμετοχή από όλα τα...

Δυναμική υπερηχοκαρδιογραφία stress echo και μαγνητική τομογραφία καρδιάς: Εξετάσεις που σώζουν ζωές

Στον κλάδο της σύγχρονης ιατρικής, ο συνδυασμός τεχνολογίας αιχμής...

Sold out μέχρι και τον Μάιο όλες οι παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας

Sold out μέχρι και τον Μάιο είναι όλες οι...