Με σημαντικά νέα έργα, τα οποία θα αλλάξουν την καθημερινότητα στο νησί της Θάσου, θα κάνει ποδαρικό το 2022 για τη Δ.Ε.Υ.Α.Θ. Πρόκειται για παρεμβάσεις σε δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ με τη νέα χρονιά θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην τοποθέτηση νέων δικτύων ύδρευσης σε ορεινούς οικισμούς του νησιού.
Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Θάσου, Κώστας Μανίτσας, εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος από την εικόνα της επιχείρησης, ενώ υπογράμμισε ότι αυτή θα μπορούσε να ήταν ακόμη καλύτερη αν η θεομηνία του 2019 δεν πήγαινε τα πράγματα σχεδόν έναν χρόνο πίσω.
Στην τελική φάση τα δίκτυα ύδρευσης Πρίνου και Μαριών
Όπως τόνισε αρχικά ο κ. Μανίτσας, έχει ήδη δημοπρατηθεί το δίκτυο ύδρευσης της Σκάλας Πρίνου και του δασυλλίου, έργο προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε, το έργο βρίσκεται ένα βήμα πριν την υπογραφή της σύμβασης, ενώ αντίστοιχα έχει δημοπρατηθεί το έργο για το δίκτυο ύδρευσης στη Σκάλα Μαριών με 930.000 ευρώ.
«Και στα δυο έργα βρισκόμαστε στο ίδιο στάδιο. Ξεκινάμε με την υπογραφή της σύμβασης, οπότε σε ένα περίπου μήνα θα ξεκινήσει και η εγκατάσταση του αναδόχου στον χώρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Θ.
Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι ακολουθεί το master plan με το πρόγραμμα sun με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ.
Τρία έργα που απεντάχθηκαν αναμένεται να επανενταχθούν τους πρώτους μήνες του 2022
Στο πλαίσιο των δηλώσεων του στον «Ε» ο κ. Μανίτσας μίλησε και για την απένταξη τριών μελετών έργων που προορίζονταν για χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Πρόγραμμα.
«Έχουμε την υπόσχεση του περιφερειάρχη ότι στην επόμενη πρόσκληση θα ενταχθούν και τα τρία έργα, δηλαδή μέσα αρχές του 2022. Πρόκειται και πάλι για δίκτυα ύδρευσης, καθώς μιλάμε για το εσωτερικό δίκτυο των Λιμεναρίων, το εσωτερικό και εξωτερικό της Αστρίδας και το εσωτερικό και εξωτερικό δίκτυο των Κοινύρων. Απλώς υπάρχει μια καθυστέρηση και πάμε στη νέα πρόσκληση, η οποία εκτιμώ ότι στους δύο πρώτους μήνες του 2022 θα έχει βγει», επισήμανε ο Κώστας Μανίτσας.
Σε πολύ καλό δρόμο ο βιολογικός καθαρισμός του Πρίνου – Ακολουθεί το δίκτυο αποχέτευσης της Καλλιράχης
Όσον αφορά στο μεγάλο κομμάτι των αποχετεύσεων, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Θάσου τόνισε: «Είμαστε έτοιμοι και βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο με τον βιολογικό καθαρισμό του Πρίνου, ένα έργο 12,5 εκ. ευρώ μαζί με τα υποέργα του. Έχουμε τελειώσει τα γραφειοκρατικά, έχει περάσει από το περιφερειακό τεχνικό συμβούλιο με υπογραφή και είμαστε έτοιμοι, ώστε μέχρι το τέλος Μαρτίου ευελπιστούμε να φτάσουμε στα τεύχη δημοπράτησης. Από εκεί και πέρα έχουμε το δίκτυο αποχέτευσης, που είναι υποέργο 2,7 εκ. ευρώ, της Καλλιράχης μαζί με την ύδρευση που είναι άλλα 2,5 εκ. ευρώ».
«Δεν υπάρχει ορεινό διαμέρισμα που να έχει αναβαθμισμένο δίκτυο με τις καινούργιες προδιαγραφές ύδρευσης. Εμείς σκύβουμε στο πρόβλημα για να ξεκινήσουμε από τους πιο παραδοσιακούς και παλιούς στο νησί…»
Ο κ. Μανίτσας αναφέρθηκε και στην ψήφιση του τεχνικού προγράμματος στο κομμάτι που αφορά τη Δ.Ε.Υ.Α.Θ., αλλά και στη βαρύτητα που θα δοθεί στα νέα δίκτυα των ορεινών οικισμών του νησιού.
«Είναι συγκεκριμένα ένα τεχνικό πρόγραμμα ουσίας και αφορά όλες τις τοπικές κοινότητες, καθώς έχουμε μελέτες για τους ορεινούς οικισμούς. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και σε αυτό το στάδιο, διότι τα προηγούμενα χρόνια οι διοικήσεις της Δ.Ε.Υ.Α.Θ. έδιναν έμφαση στα μέρη που υπάρχει τουρισμός και ανάπτυξη αφήνοντας πίσω τους ορεινούς οικισμούς. Δεν υπάρχει ορεινό διαμέρισμα που να έχει αναβαθμισμένο δίκτυο με τις καινούργιες προδιαγραφές ύδρευσης. Εμείς σκύβουμε στο πρόβλημα για να ξεκινήσουμε από τους πιο παραδοσιακούς και παλιούς στο νησί, όπως για παράδειγμα σε Θεολόγο και Παναγία. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι με τις μελέτες για να τις καταθέσουμε στο επόμενο πρόγραμμα (90.000 ευρώ για τρεις μελέτες, για τρεις ορεινούς οικισμούς)», επισήμανε σχετικά.
«Θα έχουμε θέμα με τους επιβλέποντες μηχανικούς…»
Στο πλαίσιο των όσων είπε στον «Ενήμερο» ο κ. Μανίτσας, στάθηκε και στο ζήτημα που υπάρχει με τους επιβλέποντες μηχανικούς των έργων. Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Θα έχουμε θέμα με τους επιβλέποντες μηχανικούς. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε ισομερισμό υποχρεώσεων σε μηχανικούς μας, καθώς έχουν δικαίωμα να επιβλέπουν μέχρι τρία έργα, ενώ εμείς τους επιφορτίζουμε με 5 και 6. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει και πόσο θα αντέξουν κι αυτοί οι άνθρωποι».
«Στον βαθμό που μπορούμε έχουμε θωρακίσει το νησί, αλλά στα ακραία καιρικά φαινόμενα τίποτα δεν είναι σίγουρο…»
«Γενικότερα είμαι σε απόλυτο βαθμό ικανοποιημένος από τη λειτουργία της Δ.Ε.Υ.Α.Θ. Αν δεν είχαμε έναν χρόνο να μας ρίξει πίσω η πλημμύρα του 2019 θα ήμασταν σε πολύ καλύτερο βαθμό. Ήταν ένα έτος, αλλά τα καταφέραμε. Μια ανάθεση μας έχει μείνει 395.000 ευρώ για το ρέμα των Λιμεναρίων. Στον βαθμό που μπορούμε έχουμε θωρακίσει το νησί, αλλά στα ακραία καιρικά φαινόμενα τίποτα δεν είναι σίγουρο. Αυτό που ζήσαμε το 2019 να μην μας τύχει ξανά. Από πλευράς μας πάντως έχει γίνει το καλύτερο δυνατό», υπογράμμισε καταληκτικά στη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Θάσου