Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
spot_img

Εκπαίδευση της Ομάδας Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης του Δ .Λ. Τ. Θάσου

Ημέρα:

Από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θάσου εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου:

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θάσου στα πλαίσια της έμπρακτης ευαισθητοποίησής του σε θέματα Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος και διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων, προέβη την Τετάρτη 23 και την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022 στην Ετήσια εκπαίδευση της Ομάδας Αντιρρύπανσης, που έχει συγκροτηθεί για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης στις περιοχές ευθύνης του.

Συνεργάτης μας στην εν λόγω δραστηριότητα ήταν η εξειδικευμένη σε αυτά τα θέματα Επιχείρηση «ΜΕΤΟΠΗ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ».

Η εκπαίδευση περιελάμβανε θεωρητικό και πρακτικό μέρος, ενώ στα πλαίσια του δεύτερου εκτελέστηκε και Άσκηση Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης στο Λιμένα Θάσου (Μαρίνα).

Κατά τη διάρκεια της θεωρητικής εκπαιδεύσεως, η οποία πραγματοποιήθηκε σε κατάλληλη αίθουσα του κτηρίου «Καλογερικό» στις 23 Νοεμβρίου 2022, παρουσιάστηκε από τον εκπαιδευτή Κο Αγγελόπουλο Μιχαήλ μεταξύ των άλλων η οργάνωση του Δ.Λ.Τ. Θάσου για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης, ο αντιρρυπαντικός εξοπλισμός που υπάρχει στο Νησί μας και οι τρόποι χρήσης αυτού, με βασικό στόχο να ενημερωθούν όλα τα μέλη της εθελοντικής Ομάδας του Νησιού μας για τις δυνατότητες του Δ.Λ.Τ. ως προς την αντιμετώπιση ενός πραγματικού περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης στις περιοχές ευθύνης μας.

Στα πλαίσια της πρακτικής εκπαιδεύσεως, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της επομένης ημέρας στο Λιμένα Θάσου, έγινε αρχικά επίδειξη του αντιρρυπαντικού εξοπλισμού που διαθέτει το Δ.Λ.Τ. Θάσου.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η Άσκηση Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης. Το σενάριό της αφορούσε στη διαρροή Πετρελαιοειδών Αποβλήτων από ιστιοπλοϊκό σκάφος που ήταν προσδεμένο σε τμήμα του Λιμένα (Μαρίνα).

Για την αντιμετώπιση της υποτιθέμενης ρύπανσης, η Ομάδα Αντιρρύπανσης του Δ.Λ.Τ. ενεργοποίησε το εγκεκριμένο από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας Σχέδιο Αντιρρύπανσης και προέβη στην άμεση παρέαση πλωτού φράγματος συνολικού μήκους 75 μέτρων.

Για την πραγματοποίηση της εν λόγω Άσκησης, διατέθηκε η λέμβος του εθελοντή Αλιέα της Ομάδας Αντιρρύπανσης, Κου Άγγελου Κουτράκη, ο οποίος συμμετέχει κάθε φορά που πραγματοποιούμε τέτοιες εκπαιδεύσεις, αλλά και σε όλα τα πραγματικά συμβάντα.

Εν συνεχεία ακολούθησε η απαραίτητη επιχειρησιακά αγκυροβόληση των φραγμάτων πέριξ της περιοχής στην οποία είχε εξαπλωθεί η ρύπανση από Πετρελαιοειδή.

Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία της αγκυροβόλησης σημάνθηκε το πέρας της Άσκησης και εν συνεχεία ανελκύστηκαν τα αγκυροβόλια και τα πλωτά φράγματα ρυμουλκήθηκαν, ώστε να αποθηκευτούν στο Container όπου φυλάσσονται.

Εκεί, αφού ξεπλύθηκαν με γλυκό νερό, επανατοποθετήθηκαν Επιχειρησιακά εντός του Container μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά αντιρρύπανσης, έτσι ώστε το σύνολο του αντιρρυπαντικού εξοπλισμού να είναι πάντα έτοιμο για χρήση σε περίπτωση πραγματικού συμβάντος.

Πιστεύουμε ότι όλοι οι συμμετέχοντες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, με αποτέλεσμα η Άσκηση να κριθεί επιτυχής και η ταχύτητα των ενεργειών της Ομάδος εξίσου εντυπωσιακή με την περιβαλλοντική τους συνείδηση.

Δια του παρόντος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας και του Α’ Λιμενικού Τμήματος Θάσου, τους εκπροσώπους του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, αλλά και αυτούς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης και του Δήμου Θάσου, τους υπαλλήλους και συνεργάτες του Δ.Λ.Τ. Θάσου, καθώς και τους λοιπούς εθελοντές του Νησιού, δηλώνοντας εμφανώς ικανοποιημένος από το επίπεδο συμμετοχής και ετοιμότητας που επέδειξαν και έχοντας τη βεβαιότητα ότι σε περίπτωση πραγματικού περιστατικού ρυπάνσεως, η αντιμετώπισή του θα είναι άμεση και αποτελεσματική, με σκοπό την ουσιαστική μέριμνα για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος του Νησιού μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ του Δ.Λ.Τ. ΘΑΣΟΥ,

Μανίτσας Δημήτριος

Είμαστε ΧΟΡΗΓΟΙ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Την επιδότηση ενέργειας καλούνται να επιστρέψουν οι επαγγελματίες

Τα 800 εκατ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί δεν εγκρίθηκαν...

«Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη / Πρεμιέρα στο 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων!

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Στις 11 σωζόμενες κωμωδίες του...

Το 25% του ΑΕΠ της Καβάλας καλύπτεται από τον τουρισμό

Κορίνα Γανίτου: Οι δυνατότητες που προσφέρει η πόλη μας...

86χρονος ανασύρθηκε νεκρός από την θάλασσα στο Ραχώνι Θάσου

Τις πρωινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της...

Γιορτή Καλαμποκιού στους Αντιφιλίππους

Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αντιφιλίππων σας προσκαλεί στην...

Έκαναν αγορές με πλαστά 50αρικα σε Καβάλα και Δράμα

Συνελήφθησαν την Πέμπτη (11-7-2024) το μεσημέρι στη Δράμα, από...