Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

Στήριξη των σταφυλοπαραγωγών ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου

Ημέρα:

Οι σταφυλοπαραγωγοί του Δήμου Παγγαίου, περνούν έναν από τους πιο δύσκολους χειμώνες των τελευταίων ετών, καθώς έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά από την πανδημία, αλλά και τις καιρικές συνθήκες τα τελευταία χρόνια.

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παγγαίου κατατέθηκε από την παράταξη «Σωστή Επιλογή» και τον επικεφαλής, Δημήτρη Μπαταλογιάννη, σχέδιο ψηφίσµατος στήριξης των αµπελοκαλλιεργητών-σταφυλοπαραγωγών, ώστε στη συνέχεια να σταλεί στον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό.

Το ∆ηµοτικό Συµβούλιο αφού έλαβε υπόψη του το κατατεθέν Σχέδιο Ψηφίσµατος, µετά από διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων αποφάσισε ομόφωνα στην έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:

Προς  τον Αξιότιµο Υπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιο Λιβανό

Αξιότιµε κύριε Υπουργέ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων,

Όπως γνωρίζετε ήδη, η µειωµένη ζήτηση των υφιστάµενων επιτραπέζιων και οινοποιήσιµων ποικιλιών σταφυλιού από τους καταναλωτές και εµπόρους, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τους Έλληνες αµπελοκαλλιεργητές – σταφυλοπαραγωγούς.

Με δεδοµένη την σηµαντική επίδραση της πανδηµίας του κορωνοϊού στην παγκόσµια αγορά, την οποία αντικατοπτρίζουν και τα επίσηµα στοιχεία, η περσινή χρονιά κλείνει ως µια από τις πιο καταστροφικές για την εµπορία των σταφυλιών, ενώ ήταν εξαιρετική όσον αφορά την ποιότητα τους και στην αρχή µια πολλά υποσχόµενη χρονιά για τη διάθεση της παραγωγής.

Ωστόσο αυτές οι προσδοκίες διαψεύσθηκαν και για τους σταφυλοπαραγωγούς του ∆ήµου Παγγαίου Καβάλας, για τους οποίους η αµπελοκαλλιέργεια αποτελεί µονοκαλλιέργεια.

Αξίζει ακόµη να σας αναφέρουµε πως πέρσι και πρόπερσι, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων, χάθηκε το 50% της παραγωγής και η συγκοµιδή ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασµένου Σεπτεµβρίου µε αρνητικό πρόσηµο. Κύριε Υπουργέ,  Καταλαβαίνετε ότι οι αγρότες µας µπήκαν σε έναν φαύλο κύκλο καταστροφής.

Πολλοί είναι εκείνοι που αδυνατώντας να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, αναγκάζονται εκ των πραγµάτων να εκποιήσουν µέρος της περιουσίας τους σε γη, αναζητώντας λύσεις στα οικονοµικά τους αδιέξοδα. Παράλληλα διατηρούν όρθια όλη την αλυσίδα παραγωγής της  τοπικής κοινωνίας που θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Για τους λόγους αυτούς ζητούµε:

  • Την γενναία ενίσχυση των σταφυλοπαραγωγών του ∆ήµου Παγγαίου της τάξης των 300€ ανά στρέµµα τουλάχιστον, σύµφωνα µε τις ανάλογες ενισχύσεις που έχουν δοθεί ήδη στις περιπτώσεις των παραγωγών σπαραγγιού µε 270€/στρέµµα και πατάτας µε 200€/στρέµµα.
  • Την κατ’ εξαίρεση στήριξη de minimis των σταφυλοπαραγωγών µας για τους οποίους η µονοκαλλιέργεια αποτελεί την βασική επιβίωσή τους.

Μην ξεχνάτε κύριε Υπουργέ ότι το αίτηµα των παραγωγών µας είναι δίκαιο, και αφορά έναν αµπελώνα 30.000 στρεµµάτων που θεωρείται ο κατ’ εξοχήν πυλώνας καλλιέργειας του προϊόντος, στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Απαγόρευση θαλασσίων δραστηριοτήτων στη Νέα Ηρακλείτσα

Με απόφαση του Λιμενάρχη Καβάλας απαγορεύεται η κυκλοφορία πλοίων,...

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ποιότητα του νερού στη Θάσο

Κώστας Μανίτσας: «Ο κ. Παπαδόπουλος δεν μας έδωσε στοιχεία...

Οργή των ιδιοκτητών ταξί με τους πειραματισμούς του δημάρχου

Χρήστος Ιωαννίδης: Ο άνθρωπος καταστρέφει την πόλη, δεν το...

Αρκεί η διαφωνία των γονέων για να αποφασίσει το δικαστήριο αποκλειστική επιμέλεια;

Σε περίπτωση που η από κοινού άσκηση της γονικής...

Πεσμένη η καταναλωτική κίνηση στην αγορά της Ελευθερούπολης

Παναγιώτης Παπαευαγγέλου: Δεν υπήρξε η κίνηση που είχαμε άλλες...

Τελειωμό δεν έχουν τα πειράματα στην Πλατεία Καπνεργάτη!!!

Η νέα πρόταση για τη θέση της πιάτσας ταξί...

Ο Ιατρικός κόσμος κρατάει μικρό καλάθι

Ξενοφών Κροκίδης: Δεν περιμένουμε κάτι σημαντικό για την υγεία...

Καβάλα: Βιντεοσκοπούσε ζευγάρι σε κατάστημα

Συνελήφθη την 5-9-2024 το μεσημέρι στην Καβάλα, από αστυνομικούς...