Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Προϋπολογισμός μεγάλων έργων στον δήμο Παγγαίου

Ημέρα:

spot_img

Θεαματική αύξηση της τάξης του 78,5% παρουσιάζει στο σύνολό του ο προϋπολογισμός του δήμου Παγγαίου για το 2022, συγκρινόμενος με αυτόν που παρέλαβε η διοίκηση του Φίλιππου Αναστασιάδη το 2014.

Ο νέος προϋπολογισμός του δήμου Παγγαίου για το έτος 2022, ψηφίστηκε τη Δευτέρα (13/12) με μεγάλη πλειοψηφία, καθώς πέραν της συμπολίτευσης, πολλά ήταν τα μέλη της αντιπολίτευσης που τον υπερψήφισαν.

Στα ποσά που διατίθενται για έργα καταγράφεται μια τεράστια αύξηση της τάξης του 208%, στις δε προμήθειες αναλώσιμων μια μεγάλη οικονομία και εξοικονόμηση πόρων της τάξης του 53,3%

Για το θέμα μίλησε στον «Ενήμερο» ο αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών του δήμου Παγγαίου, Χρήστος Μποσμπότης, ο οποίος τόνισε ότι πέραν της θεαματικής αύξησης της τάξης του 78,5% που παρουσιάζει στο σύνολό του ο νέος προϋπολογισμός, στα ποσά που διατίθενται για έργα καταγράφεται επίσης μια τεράστια αύξηση της τάξης του 208%, στις δε προμήθειες αναλώσιμων μια μεγάλη οικονομία και εξοικονόμηση πόρων της τάξης του 53,33%.

«Πρόκειται για αριθμούς  που δείχνουν την πρόοδο του δήμου Παγγαίου κατά την τελευταία επταετία, ενώ παράλληλα καταδεικνύουν ότι ο δήμος μας βρίσκεται σε μια αναπτυξιακή πορεία», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μποσμπότης.

«Τέτοιους προϋπολογισμούς καταθέτουν πολύ μεγαλύτεροι δήμοι των 100.000 κατοίκων…»

 «Ο προϋπολογισμός μας για το 2022 είναι πράγματι πάρα πολύ υψηλός. Φτάσαμε στα 45 εκατομμύρια ευρώ! Τέτοιους προϋπολογισμούς καταθέτουν πολύ μεγαλύτεροι δήμοι των 100.000 κατοίκων. Κάνοντας μια σύγκριση της πορείας του προϋπολογισμού κατά την τελευταία επταετία, στη διάρκεια της οποίας ασκεί τη διοίκηση ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, διαπιστώνουμε ότι σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2014, που ήταν ο τελευταίος που κατατέθηκε από την προηγούμενη διοίκηση, υπάρχει μια τεράστια αύξηση 78,5% στο σύνολο, από τα 25 εκ. ευρώ στα 45 εκ. ευρώ. Ο ίδιος προϋπολογισμός μας δείχνει μια τεράστια αύξηση στον τομέα των έργων της τάξης του 208%», πρόσθεσε ακόμη στα όσα δήλωσε στον «Ε» ο αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών του δήμου Παγγαίου.

«Εξοικονομούμε περίπου 1 εκ. ευρώ τον χρόνο και παρ’ όλα αυτά ο δήμος λειτουργεί κανονικά και άψογα χωρίς πρόβλημα…»

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μποσμπότη, στον προϋπολογισμό του 2014 από τα 25 εκ. ευρώ σε έργα αφορούσαν τα 7 εκ. ευρώ, στον δε προϋπολογισμό του 2022 τα έργα εκτοξεύονται στα 21 εκ. ευρώ, δηλαδή τριπλασιάζονται.

«Επίσης στον νέο προϋπολογισμό έχουμε σημαντική μείωση των δαπανών. Στην προμήθεια υλικών και αναλωσίμων, όπου περιλαμβάνονται καύσιμα, τα συνεργεία αυτοκινήτων κλπ., από τα 2 εκ. ευρώ το 2014, πέφτουμε στις 950.000, δηλαδή μια οικονομία της τάξης του 53,3%. Εξοικονομούμε περίπου 1 εκ. ευρώ τον χρόνο και παρ’ όλα αυτά ο δήμος λειτουργεί κανονικά και άψογα χωρίς πρόβλημα», ανέφερε σχετικά ο Χ. Μποσμπότης.

«Ο ρόλος του δήμου είναι να παράγει έργο κι όχι να κάνει σπατάλες. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των έργων σε σχέση με τον προϋπολογισμό, τόσο πιο χρήσιμοι είμαστε στους πολίτες»

«Ένας άλλος σημαντικός δείκτης για το αν ένας προϋπολογισμός είναι αναπτυξιακός είναι και το σύνολο των έργων και σε τι ποσοστό επί του προϋπολογισμού είναι. Σε αυτόν του 2014 τα έργα ήταν στο 28%, ενώ σε αυτόν του 2022 τα έργα είναι κοντά στο 47%. Γίνεται μεγάλο έργο, καθώς τα σχεδόν μισά χρήματα αφορούν έργα, ενώ τα υπόλοιπα για τις ανελαστικές δαπάνες. Αυτό το κλάσμα είναι από τις πιο σημαντικές παραμέτρους ενός προϋπολογισμού που δείχνει πόσο χρήσιμος είναι ένας δήμος στους δημότες του. Ο ρόλος του δήμου είναι να παράγει έργο κι όχι να κάνει σπατάλες. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των έργων σε σχέση με τον προϋπολογισμό, τόσο πιο χρήσιμοι είμαστε στους πολίτες», σημείωσε ακόμη στα όσα είπε στον «Ε» ο αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών του δήμου Παγγαίου.

«Τεράστια είναι και η οικονομία που καταφέρνουμε να κάνουμε με την σφιχτή πολιτική που ασκούμε και τον έλεγχο που γίνεται στην αγορά ακόμη και μιας… καρφίτσας»

 Το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του 2022 υπερψηφίστηκε πέραν από την συμπολίτευση και από αρκετούς δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, σύμφωνα πάντα με τον Χρήστο Μποσμπότη, δείχνει αν μη τι άλλο μια επιβράβευση των προσπαθειών του δημάρχου, της οικονομικής υπηρεσίας κι όλων όσοι εμπλέκονται.

«Εκτός από τα έργα, τεράστια είναι και η οικονομία που καταφέρνουμε να κάνουμε με την σφιχτή πολιτική που ασκούμε και τον έλεγχο που γίνεται στην αγορά ακόμη και μιας… καρφίτσας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μποσμπότης.

Μια… γεύση από τα μεγάλα έργα που πρόκειται να αρχίσουν να υλοποιούνται μέσα στην επόμενη χρονιά

 Ενδεικτικά αναφερόμενος στα μεγάλα έργα που θα υλοποιηθούν την επόμενη χρονιά, ο αντιδήμαρχος Παγγαίου, στάθηκε σε αυτό της αγροτικής οδοποιίας, ύψους 9,5 εκ. ευρώ, ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο, όπως το χαρακτήρισε που θα βοηθήσει τους αγρότες να κινούνται με άνεση, ταχύτητα και ασφάλεια.

Επίσης, τόνισε ότι ξεκινά με 1,8 εκ. ευρώ το κλειστό γυμναστήριο Ελευθερούπολης, με 1,1 εκ. ευρώ το κλειστό γυμναστήριο της Νέας Περάμου, σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά και πεζοδρομήσεις στη Νέα Πέραμο αλλάζοντας τη μορφή του παραλιακού μετώπου από τα Κάστρα μέχρι και το λιμάνι.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αυξημένες οι απαιτήσεις για νερό στη Θάσο φέτος

Κώστας Μανίτσας: Ο χειμώνας πέρασε χωρίς βροχές, ήταν μακράν...

Τι απαιτεί ο δήμος Καβάλας από τους δημότες για την πυρασφάλεια

Συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που...

Εξιχνιάστηκαν 5 απάτες σε βάρος ηλικιωμένων σε περιοχές της Καβάλας

Εξιχνιάσθηκαν έπειτα από επιστάμενες έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος...

Έκανε το σπίτι του θερμοκήπιο καλλιέργειας κάνναβης

Συνελήφθη χθες (24-4-2024) το μεσημέρι, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης,...

Κάνε ότι κοιμάσαι!

του Παύλου Λεμοντζή Αυτό έκανα. Δήθεν κοιμόμουν, με ανοικτά τα...

Κυκλοφοριακό: Τα χειρότερα έρχονται μετά το Πάσχα!!!

Αντώνης Μαστοράκης: Ζούμε πλέον εποχές που δεν υπήρχε ο...

Ευρωεκλογές: Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς

Μπάμπης Δράκος: Να μην επιτρέπουμε στη χώρα να επιστρέψει...