Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Καθαρή» η περιοχή που έπεσε το Antonov

Ημέρα:

spot_img

Κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον αλλά και τις καλλιέργειες, δεν συντρέχει από την πτώση του ουκρανικού ΑNTONOV σε αγροτική περιοχή του δήμου Παγγαίου, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία που προέκυψαν από τους ελέγχους των αρμόδιων αρχών.

Όπως δήλωσε στον «Ενήμερο» ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Γάκης, τα αποτελέσματα είναι καθησυχαστικά, αφού δεν υπάρχουν υπερβάσεις των επιτρεπόμενων ορίων με βάση το ολλανδικό πρότυπο τιμών, το οποίο χρησιμοποιείται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνολικά ελήφθησαν δείγματα από το έδαφος και από τα φυτά σε διάφορες ζώνες σε απόσταση 500, 1.000, 2.500 και 3.500 μέτρων από το σημείο της συντριβής

Τα αποτελέσματα γνωστοποιήθηκαν στον κ. Γάκη από την προϊσταμένη του Σώματος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του υπουργείου Ενέργειας, που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο σώμα ελέγχου, όταν υπάρχουν επικίνδυνα υλικά, όπως στο ουκρανικό ANTONOV, το οποίο μετέφερε πάνω από 11 τόνους πυρομαχικά.

«Έχουν βγει τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν στην περιοχή όπου έπεσε το ουκρανικό ANTONOV. Είναι θετικά τα αποτελέσματα, καθώς ουσιαστικά δεν υπάρχουν επικίνδυνες ουσίες πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια», επισήμανε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Γάκης, συμπληρώνοντας ότι συνολικά ελήφθησαν δείγματα από το έδαφος και από τα φυτά σε διάφορες ζώνες σε απόσταση 500, 1.000, 2.500 και 3.500 μέτρων από το σημείο της συντριβής, ώστε η εικόνα να είναι ξεκάθαρη για το τι συμβαίνει όσο μεγαλώνει η απόσταση από τον τόπο του δυστυχήματος.

«Σε καμιά περίπτωση δεν έχουμε υπέρβαση των ορίων των δεικτών, εκτός από τα νιτρικά που είναι φυσιολογικό, αφού πέρα από την πτώση του αεροσκάφους, νιτρικά υπάρχουν και από τα λιπάσματα, οπότε ήδη το έδαφος ήταν επιβαρυμένο»

 «Τα δείγματα αυτά προκύπτουν με βάση το ολλανδικό πρότυπο τιμών, το οποίο χρησιμοποιείται σε όλη την Ε.Ε. και ουσιαστικά αν υπάρχει υπέρβαση των ορίων, σημαίνει ότι υπάρχει και ζήτημα για τη δημόσια υγεία. Σε καμιά περίπτωση δεν έχουμε υπέρβαση των ορίων των δεικτών, εκτός από τα νιτρικά που είναι φυσιολογικό, αφού πέρα από την πτώση του αεροσκάφους, νιτρικά υπάρχουν και από τα λιπάσματα, οπότε ήδη το έδαφος ήταν επιβαρυμένο κι αν προσθέσουμε και κάποιες ουσίες από το αεροσκάφος βρέθηκαν λίγο παραπάνω οι δείκτες. Οι τιμές γενικότερα είναι πολύ χαμηλότερες από το ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το περιβάλλον. Για παράδειγμα στο αρσενικό ο δείκτης είναι στο 55 και το αποτέλεσμα δείχνει 28, στο νικέλιο 35 ο ελάχιστος και είναι στο 3,3. Ουσιαστικά τα αποτελέσματα είναι καθησυχαστικά και δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανικό και ανησυχία», ανέφερε στη συνέχεια των όσων δήλωσε στον «Ε» ο κ. Γάκης.

«Θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι και σε δεύτερο χρόνο, προκειμένου να δούμε αν εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου οι συγκεκριμένες ουσίες…»

 «Είναι κατανοητό ότι υπήρχε ένας φόβος των πολιτών για τη διαβίωση και για τα προϊόντα που καλλιεργούνται εκεί, ωστόσο δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος, καθώς τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όλα είναι ασφαλή. Πρέπει να σημειωθεί ότι θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι και σε δεύτερο χρόνο, προκειμένου να δούμε αν εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου οι συγκεκριμένες ουσίες στο περιβάλλον και περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα τους δείκτες σχετικά με την ανάλυση των δειγμάτων από νερό που ελήφθησαν από κανάλια και βρύσες για να δούμε τι συμβαίνει με τον υδροφόρο ορίζοντα. Σε επικοινωνία που είχα πάντως με τους επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος μου είπαν ότι από τη στιγμή που το έδαφος δεν έχει μολυνθεί σίγουρα δεν υπάρχει μόλυνση και στο νερό», τόνισε ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Π.Α.Μ.Θ.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...