Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024

«Καθαρή» η περιοχή που έπεσε το Antonov

Ημέρα:

Κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον αλλά και τις καλλιέργειες, δεν συντρέχει από την πτώση του ουκρανικού ΑNTONOV σε αγροτική περιοχή του δήμου Παγγαίου, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία που προέκυψαν από τους ελέγχους των αρμόδιων αρχών.

Όπως δήλωσε στον «Ενήμερο» ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Γάκης, τα αποτελέσματα είναι καθησυχαστικά, αφού δεν υπάρχουν υπερβάσεις των επιτρεπόμενων ορίων με βάση το ολλανδικό πρότυπο τιμών, το οποίο χρησιμοποιείται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνολικά ελήφθησαν δείγματα από το έδαφος και από τα φυτά σε διάφορες ζώνες σε απόσταση 500, 1.000, 2.500 και 3.500 μέτρων από το σημείο της συντριβής

Τα αποτελέσματα γνωστοποιήθηκαν στον κ. Γάκη από την προϊσταμένη του Σώματος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του υπουργείου Ενέργειας, που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο σώμα ελέγχου, όταν υπάρχουν επικίνδυνα υλικά, όπως στο ουκρανικό ANTONOV, το οποίο μετέφερε πάνω από 11 τόνους πυρομαχικά.

«Έχουν βγει τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν στην περιοχή όπου έπεσε το ουκρανικό ANTONOV. Είναι θετικά τα αποτελέσματα, καθώς ουσιαστικά δεν υπάρχουν επικίνδυνες ουσίες πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια», επισήμανε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Γάκης, συμπληρώνοντας ότι συνολικά ελήφθησαν δείγματα από το έδαφος και από τα φυτά σε διάφορες ζώνες σε απόσταση 500, 1.000, 2.500 και 3.500 μέτρων από το σημείο της συντριβής, ώστε η εικόνα να είναι ξεκάθαρη για το τι συμβαίνει όσο μεγαλώνει η απόσταση από τον τόπο του δυστυχήματος.

«Σε καμιά περίπτωση δεν έχουμε υπέρβαση των ορίων των δεικτών, εκτός από τα νιτρικά που είναι φυσιολογικό, αφού πέρα από την πτώση του αεροσκάφους, νιτρικά υπάρχουν και από τα λιπάσματα, οπότε ήδη το έδαφος ήταν επιβαρυμένο»

 «Τα δείγματα αυτά προκύπτουν με βάση το ολλανδικό πρότυπο τιμών, το οποίο χρησιμοποιείται σε όλη την Ε.Ε. και ουσιαστικά αν υπάρχει υπέρβαση των ορίων, σημαίνει ότι υπάρχει και ζήτημα για τη δημόσια υγεία. Σε καμιά περίπτωση δεν έχουμε υπέρβαση των ορίων των δεικτών, εκτός από τα νιτρικά που είναι φυσιολογικό, αφού πέρα από την πτώση του αεροσκάφους, νιτρικά υπάρχουν και από τα λιπάσματα, οπότε ήδη το έδαφος ήταν επιβαρυμένο κι αν προσθέσουμε και κάποιες ουσίες από το αεροσκάφος βρέθηκαν λίγο παραπάνω οι δείκτες. Οι τιμές γενικότερα είναι πολύ χαμηλότερες από το ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το περιβάλλον. Για παράδειγμα στο αρσενικό ο δείκτης είναι στο 55 και το αποτέλεσμα δείχνει 28, στο νικέλιο 35 ο ελάχιστος και είναι στο 3,3. Ουσιαστικά τα αποτελέσματα είναι καθησυχαστικά και δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανικό και ανησυχία», ανέφερε στη συνέχεια των όσων δήλωσε στον «Ε» ο κ. Γάκης.

«Θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι και σε δεύτερο χρόνο, προκειμένου να δούμε αν εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου οι συγκεκριμένες ουσίες…»

 «Είναι κατανοητό ότι υπήρχε ένας φόβος των πολιτών για τη διαβίωση και για τα προϊόντα που καλλιεργούνται εκεί, ωστόσο δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος, καθώς τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όλα είναι ασφαλή. Πρέπει να σημειωθεί ότι θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι και σε δεύτερο χρόνο, προκειμένου να δούμε αν εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου οι συγκεκριμένες ουσίες στο περιβάλλον και περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα τους δείκτες σχετικά με την ανάλυση των δειγμάτων από νερό που ελήφθησαν από κανάλια και βρύσες για να δούμε τι συμβαίνει με τον υδροφόρο ορίζοντα. Σε επικοινωνία που είχα πάντως με τους επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος μου είπαν ότι από τη στιγμή που το έδαφος δεν έχει μολυνθεί σίγουρα δεν υπάρχει μόλυνση και στο νερό», τόνισε ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Π.Α.Μ.Θ.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Καβάλα: Τροχαίο ατύχημα στην Τόσκα

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 4 Μαρτίου 2024...

«Από το Εξάστερο της Ανατολικής Θράκης στην Κεραμωτή»

Εκδήλωση του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κεραμωτής «Ο ΝΕΣΤΟΣ» Μεγάλη...

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο συντάκτης του ανθελληνικού ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός έκανε...

Παρουσίαση του βιβλίου της Ρίκας Μπενβενίστε «Οι Ναυαγοί»

Η συγγραφέας - ιστορικός, Ρίκα Μπενβενίστε, παρουσίασε το απόγευμα...

Μεγάλη συμμετοχή στην 19η Αλφαβητοπαρέλαση

Με θέμα τις παροιμίες και ρεκόρ συμμετοχής πραγματοποιήθηκε την...

Νεκρή χελώνα ξέβρασε η θάλασσα στη Νέα Ηρακλείτσα

Άλλη μία νεκρή χελώνα καρέτα - καρέτα βρέθηκε δυστυχώς...

Αλέξης Γούλας: Συνεχείς πιέσεις για έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων

Μέτρα για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος τους θερινούς...