Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Παγγαίου: Διαρκής ενημέρωση των πολιτών για τον καιρό

Ημέρα:

spot_img

Στέργιος Κεχαγιάς: Στην Πολιτική Προστασία, άλλοτε αποδίδονται μυθικές διαστάσεις κι άλλοτε αποτελεί το εξιλαστήριο θύμα / Οφείλουμε να κερδίσουμε το στοίχημα της οργάνωσης και της ανάπτυξης ενός συστήματος υπηρεσιών / Πρόσκληση στην εκδήλωση της Τετάρτης

 

 Μια ιδιαίτερα σημαντική ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Πρόγνωση Καιρού και Πολιτική Προστασία», πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (8/3) στις 7 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο «Φρίξος Παπαχρηστίδης» στην Ελευθερούπολη, με διοργανωτές τον Δήμο Παγγαίου και το Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας.

Η εκδήλωση, για τη σημασία της οποίας μίλησε στον «Ενήμερο» ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Παγγαίου και αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Στέργιος Κεχαγιάς, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (3/3), όμως αποφασίστηκε να μεταφερθεί για την Τετάρτη (8/3), μετά την κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.

«Το Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παγγαίου, εστιάζει στη διαρκή ενημέρωση των πολιτών…»

 Ο κ. Κεχαγιάς στις δηλώσεις του, εξέφρασε αρχικά την βαθιά λύπη και την οδύνη του για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που έγινε στα Τέμπη.

Μιλώντας στη συνέχεια για την ενημερωτική εκδήλωση, υπογράμμισε ότι αυτή έχει σαν στόχο να ενημερωθούν οι πολίτες του Δήμου Παγγαίου και να τους δοθούν χρήσιμες οδηγίες, όσον αφορά την αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων, τα οποία οφείλονται στην αλλαγή του κλίματος.

«Σε αυτή τη λογική, το Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παγγαίου, εστιάζει στη διαρκή ενημέρωση των πολιτών. Σχεδιάσαμε τη συγκεκριμένη εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον συντοπίτη μας υποπτέραρχο – μετεωρολόγο ε.α., Πασχάλη Κατσάρα, με καταγωγή από το Παλαιοχώρι. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα δοθούν όλες οι χρήσιμες πληροφορίες για τους συμπολίτες μας, τους οποίους και προσκαλώ, γιατί ο καιρός και το κλίμα είναι κάτι που μας ενδιαφέρει όλους», ανέφερε σχετικά ο κ. Κεχαγιάς.

«Ως τοπική αυτοδιοίκηση οφείλουμε να κερδίσουμε το στοίχημα της οργάνωσης και της ανάπτυξης ενός συστήματος υπηρεσιών…»

«Στην Πολιτική Προστασία, άλλοτε αποδίδονται διαστάσεις μυθικές, ότι μπορεί να κάνει τα πάντα κι άλλοτε αποτελεί το εξιλαστήριο θύμα. Το θέμα είναι ότι εμείς ως τοπική αυτοδιοίκηση οφείλουμε να κερδίσουμε το στοίχημα της οργάνωσης και της ανάπτυξης ενός συστήματος υπηρεσιών. Ο στόχος είναι να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατό πιο συστηματική προετοιμασία και πιο αποτελεσματική αντίδραση, όσον αφορά την ομαλή και πλήρη αποκατάσταση, τόσο των συνεπειών των καταστροφών και κυρίως την εκπαίδευση του πληθυσμού. Φυσικά σε αυτό δεν είναι αμέτοχος ο πολίτης, ο οποίος καλείται να αποδεχτεί τις ευθύνες του. Θα πρέπει να εφαρμόσει καθημερινές πρακτικές, ώστε να μπορέσει να μειώσει την ευπάθεια που έχει απέναντι στις φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές. Μεταξύ αυτών θα πρέπει να συμμορφώνεται πλήρως στους χωροταξικούς και πολεοδομικούς κανόνες, αλλά και ο ίδιος να φροντίζει να εκπονεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να συγκεντρώσει και να προστατέψει τα αγαπημένα του πρόσωπα σε ασφαλή και προσυμφωνημένο χώρο», σημείωσε στη συνέχεια ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Παγγαίου.

«Η Πολιτική Προστασία είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα και του δημάρχου και των ανθρώπων που συμμετέχουν στα όργανα και κυρίως στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παγγαίου…»

 Ερωτηθείς για το πόσο σημαντική είναι για τον Δήμο Παγγαίου η Πολιτική Προστασία, ο κ. Κεχαγιάς απάντησε: «Όντως η Πολιτική Προστασία είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα και του δημάρχου και των ανθρώπων που συμμετέχουν στα όργανα και κυρίως στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παγγαίου κι αυτό θα έλεγα φάνηκε στη διαχείριση της μεγάλης κρίσης του Antonov και φυσικά σε οποιαδήποτε καθημερινή ανάγκη, καθώς υπάρχει μια καλή προετοιμασία, αν και ποτέ δεν είσαι σίγουρος με τη δύναμη της φύσης. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εκπαιδευόμαστε, να ενημερωνόμαστε συνεχώς και να ενισχύουμε τη γνώση μας, ώστε να μπορέσουμε να αντισταθούμε πολλές φορές και στις σειρήνες της τρομολαγνείας. Η γνώση και η εμπειρία μπορούν να μας βοηθήσουν, ώστε όταν συμβεί το όποιο περιστατικό να το αντιμετωπίσουμε όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά γίνεται».

«Στο επίπεδο που είμαστε αυτή τη στιγμή με τη συμμετοχή των πολιτών μας θα έλεγα ότι είμαι ικανοποιημένος και αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε με περισσότερη δύναμη…»

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το αν διαπιστώνει συμμετοχή των πολιτών στις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Κεχαγιάς απάντησε: «Οφείλω να πω ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Η ευαισθητοποίηση έχει περάσει στους πολίτες. Ο εθελοντισμός πάντα υπήρχε στους Έλληνες, όπως και η ανάγκη να βοηθήσουν τον διπλανό τους. Κατά συνέπεια όσον αφορά τη συμμετοχή των πολιτών στην Πολιτική Προστασία, ακόμη ακόμη και στο δίκτυο των απινιδωτών, υπάρχει μια μεγάλη συμμετοχή που πολλές φορές κι εμείς δυσκολευόμαστε να τη διαχειριστούμε, λόγω έλλειψης χώρου και χρόνου. Πάντα ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, όμως στο επίπεδο που είμαστε αυτή τη στιγμή με τη συμμετοχή των πολιτών μας θα έλεγα ότι είμαι ικανοποιημένος και αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε με περισσότερη δύναμη για να έχουμε τους συμπολίτες μας πιο έγκαιρα ενημερωμένους και στο μέτρο του δυνατού εκπαιδευμένους».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...