Ιδιαίτερα σημαντικά χαρακτήρισε με δηλώσεις που έκανε στο Kavala Web News ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κώστας Αντωνιάδης, τα τοπικά χωρικά σχέδια (Τ.Χ.Σ.) δέκα δήμων της περιφέρειας, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Π.Α.Μ.Θ., ύστερα από απόφαση του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου την Τετάρτη (1/8).
Ο συνολικός προϋπολογισμός των Τ.Χ.Σ. ανέρχεται στα 5.212.518 ευρώ και κατανέμονται ως εξής: Δήμος Κομοτηνής 664.593 €, δήμος Ορεστιάδας 787.513 €, δήμος Νέστου 498.851 €, δήμος Αβδήρων 498.214 €, δήμος Δράμας 840.978 €, δήμος Μαρωνείας – Σαπών 498.871 €, δήμος Σαμοθράκης 392.118 €, δήμος Δοξάτου 462.735 €, δήμος Τοπείρου 396.507 € και δήμος Παγγαίου 650.377 €.
Τα τοπικά χωρικά σχέδια καθορίζουν το που πρέπει να χτίσουν οι πολίτες, τις χρήσεις γης και τους περιορισμούς δόμησης
Τα δέκα τοπικά χωρικά σχέδια, δυο εκ των οποίων αφορούν δήμους της Π.Ε. Καβάλας (Παγγαίου και Νέστου), προέκυψαν μετά από διαδικασία αξιολόγησης. Σύντομα σχεδιάζεται να εκδοθεί νέα πρόσκληση με επαρκείς πόρους, ώστε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιφέρειας να ενταχθεί η χρηματοδότηση των τοπικών χωρικών σχεδίων και των υπόλοιπων δήμων.
”Τα τοπικά χωρικά σχέδια είναι ιδιαίτερα σημαντικά, γιατί αφορούν την επέκταση ενός δήμου, αφού καθορίζουν το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης του, το που πρέπει δηλαδή να χτίσουν οι πολίτες, τις χρήσεις γης όπως και τους περιορισμούς δόμησης. Αρκεί να λάβουμε υπόψη μας τις πρόσφατες καταστροφές που είδαμε όλοι στην Αττική, αλλά και αυτές με τις πλημμύρες που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια, γιατί παλιότερα οι πολίτες έχτιζαν όπου μπορούσαν. Τα τοπικά χωρικά σχέδια είναι πολύ σημαντικά για την οργάνωση ενός δήμου, ώστε να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014 -2020”, ανέφερε στις δηλώσεις του για το θέμα ο κ. Αντωνιάδης.
Τα έργα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων
Παράλληλα έκανε αναφορά και στα έργα που θα γίνουν στους αρχαιολογικούς χώρους Φιλίππων και Θάσου.
”Με αφορμή την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων πριν δυο χρόνια στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ενέταξε δυο σημαντικά έργα για την περιφέρειά μας. Αφορούν εργασίες στη Βασιλική Β’ του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, προϋπολογισμού 1, 5 εκ. ευρώ, με στόχο την προστασία του μνημείου από τη φθορά, τη στερέωση και συμπλήρωση των σωζόμενων τμημάτων, καθώς και την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής σπουδαιότητας του μνημείου. Οι εργασίες θα γίνουν από τη διεύθυνση αναστύλωσης βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων. Το έργο έχει ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης”, τόνισε.
Αποκατάσταση μεγάλου μέρους των μαρμάρινων εδωλίων και μέρους του προσκηνίου του αρχαίου θεάτρου Θάσου, βελτίωση προσβασιμότητας στο θέατρο δημιουργία εικονικής περιήγησης για τα Α.Μ.Ε.Α.
”Επίσης ένα ακόμη σημαντικό έργο αφορά το αρχαίο θέατρο της Θάσου, με προϋπολογισμό 3,5 εκ. ευρώ που προβλέπει την αποκατάσταση ενός μεγάλου μέρους των μαρμάρινων εδωλίων και την αποκατάσταση μέρους του προσκηνίου, τη βελτίωση προσβασιμότητας στο θέατρο για τους πεζούς και τη δημιουργία μιας εικονικής περιήγησης για τα Α.Μ.Ε.Α. Αυτό θα εκτελεστεί από την εφορία αρχαιοτήτων Καβάλας και Θάσου. Έγινε ήδη μια συντονισμένη προσπάθεια από την περιφέρεια και την εφορία αρχαιοτήτων, πήραμε την έγκριση από το Κ.Α.Σ. και η περιφέρεια χρηματοδοτεί τα δυο συγκεκριμένα έργα μέσα από την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της πολιτιστικής διαδρομής της Εγνατίας Οδού”, υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Α.Μ.Θ.
Στα 2,3 εκ. ευρώ η αφαίρεση του ασφαλτοτάπητα για της Π.Ε.Ο. Καβάλας – Δράμας για την ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων
Τέλος, ο Κώστας Αντωνιάδης επισήμανε ότι υπάρχει ήδη σε εξέλιξη ένα ακόμη μεγάλο έργο για τον αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων προϋπολογισμού 2,3 εκ. ευρώ που αφορά την αφαίρεση του ασφαλτοτάπητα της παλιάς εθνικής οδού Καβάλας – Δράμας, ώστε να ενοποιηθεί ο αρχαιολογικός χώρος.
Επίσης θα δημιουργηθεί νέα είσοδος στα δυτικά του χώρου, θα αποκατασταθεί το ανατολικό τμήμα της οχύρωσης και τέλος θα δημιουργηθεί βίντεο που θα απεικονίζει τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.