Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
spot_img

«Καμπανάκι» από τον Σάββα Μιχαηλίδη για την τάφρο Τ1

Ημέρα:

Ο Δήμος Νέστου από τον Σεπτέμβριο ξεκίνησε τον καθαρισμό των αγωγών παροχέτευσης ομβρίων υδάτων. Ο δήμαρχος κ. Σάββας Μιχαηλίδης σημείωσε ότι φροντίζουν κάθε χρόνο για αυτή την διαδικασία για να μην υπάρξει πρόβλημα με τις ισχυρές βροχοπτώσεις.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που γίνονται ο δήμαρχος Νέστου τονίζει:

«Είναι μια συνήθης διαδικασία που γίνεται κάθε χρόνο. Αυτή την φορά λίγο περισσότερο έντονα γιατί είναι ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Η περιοχή του Νέστου έχει ευρύ φυσικό περιβάλλον σε ευρεία έκταση και στους οικισμούς μας και στην Χρυσούπολη έχουμε ένα επιπλέον θα έλεγα φορτίο σε ό,τι αφορά των ρεμάτων και όλων αυτών των σημείων που έχουμε την αρμοδιότητα.

Σήμερα δεν έχουμε τον καθαρισμό των κεντρικών τάφρων για παράδειγμα που ανήκουν στην Περιφέρεια. Αλλά εμείς φροντίσαμε να προχωρήσουμε και να κάνουμε σοβαρές παρεμβάσεις,

Είμαστε βέβαια σε μια κατάσταση επαναφοράς των πραγμάτων σε μια ανεκτή ή σε μια πολύ επαρκή κατάσταση.

Κάναμε παρεμβάσεις που, ενώ έπρεπε, δεν είχαν γίνει για πολλά χρόνια. Άλλωστε έτσι κινηθήκαμε και πέρσι ενώ φέτος ολοκληρώνουμε.

Η παροχέτευση των ομβρίων πρέπει να γίνεται, ιδιαίτερα όταν ετοιμάζεσαι για έναν βαρύ χειμώνα. Αυτό που πρέπει να τονισθεί είναι ότι έχουμε επισημάνει τον κίνδυνο που ελλοχεύει με την ανεπάρκεια του καθαρισμού της τάφρου Τ1. Έγινε καθαρισμός, σε ένα μέρος της όμως.

Η τάφρος Τ1 είναι αυτή η μεγάλη χωμάτινη τάφρος που ξεκινά από το ύψος του νέου Ξεριά και καταλήγει στο Ποντολίβαδο όπου μετά κατευθύνεται νότια μέχρι τις εκβολές στην θάλασσα».

«Καμπανάκι» για την τάφρο Τ1

Πρόκειται για προετοιμασία εν όψει του αναμενόμενου σφοδρού χειμώνα, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Νέστου κ. Σάββας Μιχαηλίδης, ώστε να παροχετεύονται τα όμβρια ύδατα χωρίς προβλήματα για τις οικίες και τις καλλιέργειες. Επίσης, εστάλει νέο έγγραφο υπενθύμισης του από 10/12/2020 σχετικού στις 11/10/2021 προς την Αντιπεριφέρεια Καβάλας που κοινοποιήθηκε στον Περιφερειάρχη (λόγω αρμοδιότητας), όπου ζητείται η άμεση παρέμβαση καθαρισμού της κεντρικής τάφρου Τ1, η οποία από το ύψος της Τ.Κ Πέρνης μέχρι την Τ.Κ Ξεριά συνεχίζει να αποτελεί τον κύριο παράγοντα πλημμυρικού κινδύνου της Χρυσούπολης και των οικισμών του κάμπου του Νέστου.

«Από την Πέρνη μέχρι τον Ξεριά έχουμε μια σειρά από 17 ψευτοχειμάρους που εκβάλουν στην Τ1 και είναι η διαδικασία η οποία μας οδηγεί σε παρεμβάσεις. Το 2020 έκανα την πρώτη ενημέρωση ώστε να γίνει παρέμβαση όχι κατόπιν αλλά προ εορτής.

Ο νόμος προβλέπει ότι μπορεί να γίνει παρέμβαση εφόσον καταλαβαίνουμε ότι κάτι αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια.

Εμείς έτσι πράξαμε και ήρθαμε με την συγκεκριμένη διάταξη του νόμου για να παρέμβουμε χωρίς να ζητάμε χρήματα. Είχαμε μάλιστα προσκομίσει και φωτογραφίες από την τραγικότητα της κατάστασης.

Ο Γενικός Γραμματέας μας απάντησε εντελώς λάθος όπως εκτιμούμε, ότι δεν συντρέχουν τελικά λόγοι και αυτό το εγχείρημα τελικά είχε κοινοποιηθεί στην Περιφέρεια και στην Αντιπεριφέρεια λόγω αρμοδιότητας.

Περιμέναμε πράγματι παρέμβαση, περιμέναμε εξέλιξη από τον κ. Χουβαρδά που μας ικανοποίησε ως ένα βαθμό αλλά αυτή την στιγμή δεν ξέρω για ποιο λόγο η όλη διαδικασία μας έκανε να έχουμε μερικό αποτέλεσμα. Η Χρυσούπολη και χωριά του κάμπου θα πλημμυρίσουν αν η τάφρος ξεχειλίσει. Αυτή την στιγμή, αν και εμείς έχουμε προχωρήσει εσωτερικά στις παρεμβάσεις που έπρεπε να κάνουμε, ετοιμάζουμε μια μελέτη που θα λύσει το θέμα μια δια παντός και θα δώσει λύση σε όλη την πόλη και σε όλα τα όμβρια που περνούν αποστραγγίζοντας ένα μεγάλο μέρος του κάμπου του Νέστου ακόμη και στον Γιακά».

Αυτό που ζητήθηκε ήταν η άδεια και η νομιμότητα των εξόδων που επρόκειτο να γίνουν από τον Δήμο Νέστου. “Τώρα αναμένουμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο. Βέβαια στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να προχωρήσουμε δυναμικά και να ολοκληρώσουμε τις πλευρικές παρεμβάσεις. Οι ΤΟΕΒ έχουν αποστραγγίσει τους τάφρους και περιμένουμε το κύμα της κακοκαιρίας για να έχουμε ένα αποτέλεσμα όσο το δυνατό πιο ήπιο για την περιοχή μας και τον κάμπο του Νέστου που φέτος μάλιστα είχε πολύ καλή παραγωγή στις δυναμικές του καλλιέργειες», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Σάββας Μιχαηλίδης.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Προτεραιότητα ο αθλητισμός για τη διοίκηση της Περιφέρειας

Στέλιος Ιγνατιάδης: Είμαστε δίπλα σε κάθε δήμο που ζητά...

Δεν είναι και στα καλύτερά της η κίνηση στον κλάδο της εστίασης

«Δεν θα έλεγα ότι είναι και στα καλύτερά της...

«ΑΜΛΕΤ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ από την «5η Εποχή» στο 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων!

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Ο « Άμλετ», κορυφαίο έργο...

Εξώδικο της ΔΕΥΑΑΠ στον ΔΕΔΔΗΕ για τις συχνές διακοπές ρεύματος

Γιώργος Καλλινικίδης: Δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια, τεράστια η ζημία...

Ενοικίαση ακινήτου στην Καβάλα

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ πρώην φαρμακείο σε κεντρικό σημείο της Καβάλας. Πληροφορίες τηλ:...

ΚΥΠΡΟΣ 1974: Μαύρη επέτειος 50 χρόνων από την τραγωδία

Γράφει ο Αθανάσιος Πάσχου Ξημέρωμα Σαββάτου 20 Ιουλίου 1974, γιορτή...

Διαμαρτυρία των επαγγελματιών της Περάμου για τις διακοπές ρεύματος

Την διαμαρτυρία του για τις συνεχείς διακοπές ρεύματος εκφράζει...