Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Έργα πολλών εκατ. ευρώ σε εξέλιξη στον δήμο Νέστου

Ημέρα:

Σάββας Μιχαηλίδης: Η διοίκησή μας δεν αφήνει τίποτα, είτε να παραπέσει, είτε να πάει λάθος / Πρώτιστο ενδιαφέρον μας είναι να προχωράμε και να ολοκληρώνουμε τα έργα μας

Έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ εκτελούνται ή έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα στον Δήμο Νέστου, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο δήμαρχος της περιοχής, Σάββας Μιχαηλίδης.

Πρόκειται για παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα, οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν την εικόνα του εν λόγω Δήμου για τα επόμενα χρόνια. Συνολικά η δημοτική αρχή έχει φέρει έργα 30 εκ. ευρώ μόνο για τον Δήμο, άλλα 15 εκ. ευρώ για την Δ.Ε.Υ.Α.Ν., ενώ εντός του έτους αναμένονται οι εντάξεις ακόμη 20 εκ. ευρώ για έργα, τα οποία έχουν υποβληθεί και αναμένεται γι’ αυτά θετική εξέλιξη.

«Πρώτιστο ενδιαφέρον μας είναι να προχωράμε και να ολοκληρώνουμε τα έργα μας – Η διοίκησή μας δεν αφήνει τίποτα, είτε να παραπέσει, είτε να πάει λάθος…»

 «Ο Δήμος Νέστου έχει έναν οργασμό έργων, άσχετα με το εάν βρισκόμαστε σε προεκλογική χρονιά. Πρώτιστο ενδιαφέρον μας είναι να προχωράμε και να ολοκληρώνουμε τα έργα μας, για να επιτελέσουμε στο καλύτερο δυνατό τον σκοπό για τον οποίο οι δημότες, μας έδωσαν τη δυνατότητα να διοικήσουμε αυτόν τον τόπο. Στον Δήμο Νέστο όλα τα έργα έχουν τη δική τους σημασία και είναι ξεχωριστά. Η διοίκησή μας δεν αφήνει τίποτα, είτε να παραπέσει, είτε να πάει λάθος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά στα όσα δήλωσε στον «Ε» ο Σάββας Μιχαηλίδης.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Νέστου αναφέρθηκε σε αυτά που παρέλαβε η δημοτική αρχή το 2019 από την προηγούμενη διοίκηση, παρουσιάζοντας στοιχεία και αριθμούς.

«Όλος ο προϋπολογισμός των έργων της τότε δημοτικής αρχής, μαζί με το LEADER και το INTERREG, ήταν 8 εκ. ευρώ – Στα 15 από τα έργα αυτά υπήρχε δίπλα «καμία ενέργεια»

 Όπως ανέφερε αρχικά, η προηγούμενη διοίκηση είχε χρηματοδοτηθεί έκτακτα για 17 μικρά έργα, πλην δύο μεγαλύτερων που αφορούσαν τη διευθέτηση των ομβρίων υδάτων στη Χρυσούπολη, μετά τις μεγάλες πλημμύρες.

«Όλος ο προϋπολογισμός αυτών των έργων της τότε δημοτικής αρχής, μαζί με το LEADER και το INTERREG, ήταν 8 εκ. ευρώ. Όταν ζήτησα από την υπηρεσία να μου φέρει την εξέλιξη αυτών των χρηματοδοτήσεων, στα 15 από τα έργα αυτά υπήρχε δίπλα «καμία ενέργεια». Υπήρχαν οι χρηματοδοτήσεις από το υπουργείο και από τους μηχανισμούς χρηματοδότησης 200.000 και 300.000 ευρώ από το «Φιλόδημος», όμως αυτές ήταν χρηματοδοτήσεις που δίνονταν σε όλους τους Δήμους. Ωστόσο εδώ δεν υπήρχε καμιά ενέργεια για να προχωρήσουν οι όποιοι τίτλοι των έργων αυτών», επισήμανε σχετικά ο κ. Μιχαηλίδης.

«Ανακαινίσαμε 15 δημοτικά ιατρεία, το παλιό νοσοκομείο που είχαν κατασκευάσει οι «ΑΧΕΠΑΝΣ», ενώ προχώρησε η ανακαίνιση του Εργατικού Κέντρου που θα παραδοθεί στις κοινωνικές μας υπηρεσίες…»

 «Ολοκληρώσαμε άμεσα, μέσα στην πρώτη χρονιά, όλα αυτά τα μικρά έργα και φυσικά από το INTERREG που ήταν 200.000 ευρώ καταφέραμε να το επεκτείνουμε και να το κάνουμε συν 1 εκ. ευρώ. Απόρροια αυτού ήταν να ανακαινίσουμε 15 δημοτικά ιατρεία, επίσης να γίνει ανακαίνιση του παλιού νοσοκομείου που είχαν κατασκευάσει οι «ΑΧΕΠΑΝΣ», ενώ προχώρησε η ανακαίνιση του Εργατικού Κέντρου που θα παραδοθεί σαν ένα κόσμημα στις κοινωνικές μας υπηρεσίες, οι οποίες θα στεγαστούν εκεί. Παράλληλα, τρέξαμε για να ετοιμάσουμε μελέτες. Τα τεχνικά δελτία που είχε υποβάλει η προηγούμενη διοίκηση για τέσσερα έργα είχαν μόνο τίτλο και ήταν χωρίς περιεχόμενο. Έπρεπε να γίνουν οι οριστικές μελέτες και παράλληλα να περάσουν από τη βάσανο της έγκρισης όλων των σχεδίων», ανέφερε στη συνέχεια των όσων δήλωσε στον «Ε» ο δήμαρχος Νέστου.

«Το μνημείο της πλατείας Ηρώων για εμάς είναι ορόσημο, φροντίσαμε να κάνουμε αναθεώρηση της μελέτης, να προσθέσουμε χρήματα και όλο το έργο να δημιουργεί μια όμορφη πλατεία με πολύ πράσινο, δέντρα και νερό, πεζοδρόμηση…»

 «Ένα από τα έργα αυτά αφορά την πλατεία Ηρώων. Τροποποιήσαμε το αρχικό αρχιτεκτονικό σχέδιο που βρήκαμε, το οποίο προέβλεπε μόνο τσιμέντο, λίγο πράσινο και κατάργηση του μνημείου, στη θέση του οποίου δημιουργούνταν ένα ποδηλατοστάσιο. Θεωρώντας ότι το μνημείο για εμάς είναι ορόσημο, φροντίσαμε να κάνουμε αναθεώρηση της μελέτης, να προσθέσουμε χρήματα και όλο το έργο να δημιουργεί μια όμορφη πλατεία με πολύ πράσινο, δέντρα και νερό, πεζοδρόμηση των παρακείμενων οδών και την επέκταση πεζοδρομίων, ώστε να μπορούν τα παρακείμενα καταστήματα να εξυπηρετούν τους πολίτες που επισκέπτονται την πλατεία. Έτσι θα παραδώσουμε σε λίγο μια πλατεία και όλα τα υπόλοιπα έργα που θα έπρεπε να αναθεωρηθούν, αφού δεν είχαν ουσιαστικά τις απαιτούμενες μελέτες», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαηλίδης.

«Στο δεύτερο έργο διευθέτησης των ομβρίων, η εργολαβία παραιτήθηκε, οπότε αποφασίσαμε να προχωρήσουμε και να καλέσουμε τον δεύτερο κατά σειρά μειοδότη για να προχωρήσουμε…»

 «Δυστυχώς, τα δυο μεγάλα έργα που αφορούν την διευθέτηση των ομβρίων, από αστοχία μελέτης έπρεπε να γίνει αναθεωρητικός πίνακας, ώστε να μην υπάρξει περίπτωση να θρυμματιστεί η δεξαμενή από την πίεση των υπογείων υδάτων. Έτσι αναθεωρήσαμε, κάναμε αυτό που ορίζει ο νόμος και πήραμε έγκριση, προκειμένου να προχωρήσουμε. Στο δεύτερο έργο η εργολαβία παραιτήθηκε, οπότε αποφασίσαμε να προχωρήσουμε και να καλέσουμε τον δεύτερο κατά σειρά μειοδότη για να προχωρήσουμε. Τροποποιήσαμε το πάνω μέρος του έργου, τον εξωραϊσμό δηλαδή, αφού με τίποτα δεν θα δεχόμασταν να καταργηθεί η σημερινή νησίδα και φυσικά να κυριαρχήσει το πράσινο μέσα στη νησίδα, ώστε να μην έχουμε εκεί έναν δρόμο 1 χλμ., με υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι και τα βράδια να γίνονται εκεί «αγώνες δρόμου» με διάφορα μηχανοκίνητα μέσα. Σύντομα θα προχωρήσει η κατασκευή κι αυτού του έργου. Αυτό με τα όσα παραλάβαμε, πως τα τρέξαμε και που προχωρήσαμε», τόνισε ακόμη ο δήμαρχος Νέστου.

«Ο Δήμος Νέστου στο κομμάτι της οδικής ασφάλειας ήταν ο μόνος που πήρε 2,8 εκ. ευρώ…»

 «Από τη μεριά μας, η διοίκησή μας έχει φέρει έργα 30 εκ. ευρώ μόνο για τον Δήμο, άλλα 15 εκ. ευρώ για την Δ.Ε.Υ.Α.Ν., ενώ εντός του έτους αναμένονται οι εντάξεις ακόμη 20 εκ. ευρώ για έργα, τα οποία έχουν υποβληθεί και αναμένεται γι’ αυτά θετική εξέλιξη. Αξίζει να αναφέρω ότι ο Δήμος Νέστου είναι ένας από αυτούς που στο κομμάτι της οδικής ασφάλειας ήταν ο μόνος που πήρε 2,8 εκ. ευρώ. Έχουμε δημοπρατήσει το έργο για την κατασκευή 30 χλμ. ασφάλτου στη Χρυσούπολη, ενώ θα γίνουν επίσης 40 υπερυψωμένες διαβάσεις για την αποτροπή ταχύτητας με ιδιαίτερο φωτισμό. Προβλέπονται δε πέντε κυκλικοί «έξυπνοι κόμβοι». Όλο αυτό το κομμάτι περιλαμβάνει χρηματοδότηση με δρόμους προτεραιότητας, σήματα σε όλους τους κεντρικούς δρόμους για να μην έχουμε ζητήματα οδικής ασφάλειας», σημείωσε για τις παρεμβάσεις της δικής του διοίκησης ο δήμαρχος Νέστου.

Έχει χρηματοδοτηθεί με 5 εκ. ευρώ για την βιοκλιματική αναβάθμιση δυο πλατειών (Προαστίου και Εργατικών Κατοικιών) – Στο έργο της αγροτικής οδοποιίας, με 6 εκ. ευρώ θα ασφαλτοστρωθούν 90 χλμ.

Παράλληλα, όπως τόνισε, ο Δήμος Νέστου έχει χρηματοδοτηθεί με 5 εκ. ευρώ για την βιοκλιματική αναβάθμιση δυο πλατειών (Προαστίου και Εργατικών Κατοικιών), για την ανακατασκευή του 1ου δημοτικού διατηρητέου σχολείου με 1,16 εκ. ευρώ, την οδό Λευκάδος με 2 εκ. ευρώ, έργο που θα δώσει μια άλλη εικόνα της κυκλοφορίας περιμετρικά της πόλης. Επίσης, είπε ότι το παλιό Ειρηνοδικείο θα μετατραπεί σε Δημοτική Βιβλιοθήκη.

«Δημοπρατούμε το έργο της περιμετρικής με 600.000 ευρώ, ενώ παράλληλα τρέχει το έργο με 1,3 εκ. ευρώ όπου θα συμπληρώσουμε άλλες 600.000 ευρώ για την ανακαίνιση του αθλητικού κέντρου, παραδίδοντας ένα κόσμημα. Προχωρά επίσης η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων του Δήμου μας από την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έχουμε επίσης το έργο της αγροτικής οδοποιίας, όπου με 6 εκ. ευρώ θα ασφαλτοστρώσουμε περίπου 90 χλμ.», δήλωσε ακόμη ο Σάββας Μιχαηλίδης.

«Έχουμε προμηθευτεί μια πρότυπη κινητή ιατρική μονάδα, εξοπλισμένη με σύγχρονα μηχανήματα κι όλα αυτά που απαιτούνται για προληπτική ιατρική, ενώ περιμένουμε την παραλαβή ενός νέου ασθενοφόρου που ο Δήμος μας θα χρησιμοποιήσει άμεσα για τα εξιτήρια των ασθενών συνδημοτών μας…»

 Όσον αφορά τέλος τον τομέα της Υγείας, του αθλητισμού και Πράσινου Ταμείου, ο δήμαρχος Νέστου επισήμανε: «Έχουμε προμηθευτεί μια πρότυπη κινητή ιατρική μονάδα, εξοπλισμένη με σύγχρονα μηχανήματα κι όλα αυτά που απαιτούνται για προληπτική ιατρική, ενώ περιμένουμε την παραλαβή ενός νέου ασθενοφόρου που ο Δήμος μας θα χρησιμοποιήσει άμεσα για τα εξιτήρια των ασθενών δημοτών μας από τα μεγάλα νοσοκομεία, χωρίς να κοστίζει τίποτα στους δημότες μας. Παράλληλα, παρακολουθούμε την εξέλιξη του μεγάλου έργου του ανοιχτού κολυμβητηρίου από τη γεωθερμία. Όπως αναφέρει το ΥΠ.ΕΣ. όλα τα έργα του προγράμματος «Α. Τρίτσης», δεν αποτελούν δανειακή σύμβαση με τη μορφή της δέσμευσης των πόρων ή του κινδύνου να πληρωθούν χρήματα σε οποιαδήποτε περίπτωση από Δήμους ή Περιφέρειες. Ξεκαθαρίζει το έγγραφο ότι οι αποφάσεις που παίρνονται για τη συγκεκριμένη περίπτωση αφορούν και παίρνονται από την Οικονομική Επιτροπή κι όχι το δημοτικό συμβούλιο, με εγγυητή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου, άρα δεν υπάρχει ανησυχία για όλα αυτά τα έργα. Προχωράμε κι έχουμε αρκετά χρήματα από το Πράσινο Ταμείο και είμαστε πανέτοιμοι για εξωραϊσμό πεζοδρομίων με υπογείωση δικτύων, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ. Όταν βελτιωθεί ο καιρός θα έχουμε τη δυνατότητα για ένα μεγάλο και σημαντικό έργο. Η ΔΕΗ θα βάλει το τεχνικό μέρος και εμείς την ευθύνη εξωραϊσμού των πεζοδρομίων με πλάκες, με δενδροφυτεύσεις και φωτισμό».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...