Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου, 2025
Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου, 2025

Παρουσιάστηκε το «Σχέδιο δράσης για την ένταξη της ισότητας των φύλων στον Δήμο Καβάλας 2022 – 2027»

Ημέρα:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ο Δήμος Καβάλας, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας και το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καβάλας, παρουσίασαν την Πέμπτη 7 Απριλίου 2022 το «Σχέδιο δράσης για την ένταξη της ισότητας των φύλων στον Δήμο Καβάλας 2022 – 2027».

Ο Δήμος Καβάλας, αναγνωρίζοντας το σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην υπόθεση της ισότητας των φύλων, ανέλαβε δεσμεύσεις συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων, στις 7 Νοεμβρίου 2011.

Επίσης, σύστησε Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (Φεβρουάριος 2012) και ενέκρινε τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών (αρχή λειτουργίας 3 Ιουνίου 2013).

Στο Σχέδιο Δράσης για την Ένταξη της Ισότητας των Φύλων ορίζονται οι προτεραιότητες, οι ενέργειες και τα μέσα που αναλαμβάνει ο Δήμος για την περίοδο 2022-2027, προκειμένου να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες και τους πόρους που σχετίζονται με την προώθηση αυτού του σκοπού.

Κατά την παρουσίαση του Σχεδίου, ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, τόνισε ότι «η Ισότητα των Φύλων είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και είναι βασικό συστατικό στην οικοδόμηση μίας υγιούς κοινωνίας. Μπορεί οι άνδρες και οι γυναίκες να έχουμε βιολογικές διαφορές, όμως οι ανάγκες μας θεωρούνται ισότιμες. Όλοι μας πρέπει να είμαστε ελεύθεροι να δημιουργούμε και να κάνουμε τις επιλογές μας στη ζωή, ξεπερνώντας αναχρονιστικά στερεότυπα και συμπεριφορές. Τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη σύγχρονων πολιτιστικών προτύπων επέφερε κάποια πρόοδο στη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων. Ωστόσο, οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην καθημερινότητά τους, όπως είναι η πρόσβαση σε αξιοπρεπή εργασία, η ίδια αμοιβή για ίδια εργασία. Σχεδόν καθημερινά μαθαίνουμε ότι πέφτουν θύματα βίας ή και πολλαπλών διακρίσεων, κάτι το οποίο μας απασχολεί ιδιαιτέρως και ενθαρρύνουμε τα θύματα να καταγγέλλουν απρεπείς και βίαιες συμπεριφορές. Όπως φαίνεται, έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσουμε μέχρι να φτάσουμε στην ουσιαστική Ισότητα των Φύλων. Και στον αγώνα αυτόν είναι απαραίτητη η συμμετοχή και η συστράτευση όλων, γυναικών και ανδρών, κράτους και πολιτών. Με γνώμονα το Σχέδιο Δράσης μπορούμε να τα καταφέρουμε, βάζοντας ο καθένας μας το δικό του λιθαράκι».

Το ιστορικό των ενεργειών του Δήμου μέχρι σήμερα καθώς και το Σχέδιο Δράσης παρουσίασαν αναλυτικά η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Καβάλας, Ελισάβετ Βακιρτζή και τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου: η κοινωνιολόγος Σοφία Μπένου, η κοινωνική λειτουργός Αθηνά Μπενάζη, η νομική σύμβουλος Θεανώ Κιρκασιάδου και η ψυχολόγος Μαρία Στεργίδου.

Οι Άξονες Προτεραιοτήτων του Σχεδίου είναι οι εξής:

  • «Πρόληψη και καταπολέμηση έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας»
  • «Ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας»
  • «Ισότιμη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων/ ηγετικούς ρόλους»
  • «Ενσωμάτωση διάστασης φύλου σε τομεακές πολιτικές»

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση με στελέχη και μέλη γυναικείων οργανώσεων.

Παρέστησαν εκπρόσωποι των γυναικείων οργανώσεων:

  • Ένωση Επιστημόνων Γυναικών Καβάλας (Λίνα Σουλίδου, πρόεδρος)
  • Ένωση Γυναικών Ελλάδος, Παράρτημα ΑΜΘ (πρόεδρος Θεοδώρα Γλυκοπουλου)
  • Λύκειο Ελληνίδων (πρόεδρος Μαρίνα Φιλιππίδου)
  • Σοροπτιμιστικος Όμιλος Καβάλας (πρόεδρος Εύα Παπαϊωάννου)
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Είχε μικρή διάρκεια, αλλά ήταν ιδιαίτερα έντονος ο σεισμός

Σωτήρης Λαζαρίδης: Η σεισμική δόνηση της Τετάρτης καταγράφηκε πάνω...

Αυξημένη 5 έως 6% φέτος η τουριστική κίνηση στη Θάσο

Πάρης Παρασχούδης: Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να βελτιώσουμε «Η...

Τι ισχύει με τα χρώματα των καρτών στάθμευσης στην Παναγία

Έγινε ο έλεγχος στο νέο δημοτικό κυνοκομείο Μετά από πολύμηνη...

Έκλεισε το 18% των καταστημάτων στους κεντρικούς δρόμους της Καβάλας

Θόδωρος Χατζηχρήστος: Πηγαίνουμε ολοταχώς να εφαρμόσουμε το σχέδιο Πισσαρίδη Στο...

Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης ΕΕΛ Παναγίας- Ποταμιάς

Υπογράφηκε την Τετάρτη από τον δήμαρχο Θάσου και τον...

Παρουσίαση του λευκώματος «Βασίλης Βασιλικός: Στιγμές… από τη ζωή και το έργο του»

Μια εκδήλωση υψηλού πολιτιστικού συμβολισμού και ιστορικής σημασίας πραγματοποιήθηκε...

Ατομική μου ενέργεια… (του Παύλου Λεμοντζή)

…κι ανάσα μου στα χείλη την πρώτη ουσία, την αρχή,...

Νέα εποχή για την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα: η ExxonMobil μπαίνει στο Block 2

Οι εταιρείες ExxonMobil, Energean και HelleniQ Upstream ανακοινώνουν τη...