Τετάρτη, 23 Απριλίου, 2025
Τετάρτη, 23 Απριλίου, 2025

Ανακοινώσεις για ατμοσφαιρική ρύπανση, ΤΑΡ και Cosmopolis

Ημέρα:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τα θέματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, του αγωγού ΤΑΡ και του Cosmopolis απασχόλησαν την Δευτέρα την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Στην αρχή της συνεδρίασης η δήμαρχος Δ. Τσανάκα ενημέρωσε το Σώμα για το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, στο οποίο η πρόταση του δήμου Καβάλας κατατάχθηκε στη 2η θέση της Περιφέρειας.

Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Σιμιτσή η κ. Τσανάκα, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Καρβάλη, κι ότι το φαινόμενο της δυσοσμίας οφείλεται στη θερμοκρασιακή αναστολή. Ενώ στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων υπάρχει μηχάνημα το οποίο καταγράφει την ατμοσφαιρική ρύπανση. Η κ. Τσανάκα επισήμανε επίσης ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συνεργαστούν και με το ΤΕΙ Καβάλας στο θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η επένδυση ανακυκλώσιμων οικοδομικών υλικών

Η κ. Τσανάκα επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι είναι κάθετα αντίθετη με την επένδυση ανακυκλώσιμων οικοδομικών υλικών, την οποία μια εταιρία θέλει να φτιάξει στην Καρβάλη, καθώς συν τοις άλλοις ο χώρος που επιλέχθηκε είναι αρχαιολογικός. Ήδη οι κάτοικοι της Καρβάλης επισκέφθηκαν μαζί με τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Ιωσηφίδη τον πρόεδρο του χωριού κ. Γκίκα και την πρόεδρο της «Δημωφέλεια» κ. Ιωσηφίδου τον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο και του κατέθεσαν την αντίρρησή τους με αυτήν την επένδυση. Μάλιστα η δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα στείλει η ίδια επιστολή στον Περιφερειάρχη εκφράζοντας την αρνητική της θέση στο θέμα. . Η κ. Ιωσηφίδου επίσης διευκρίνισε ότι υπάρχουν περισσότερες από χίλιες υπόγραφές κατοίκων της Καρβάλης που στάλθηκαν στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, με τις οποίες γίνεται γνωστή η αντίθεση των κατοίκων για αυτήν την επένδυση των ανακυκλώσιμων υλικών.

Ο αγωγός ΤΑΡ

Αναφορικά με τον αγωγό ΤΑΡ, η δήμαρχος Καβάλας, είπε ότι οι τρεις Περιφερειάρχες Μακεδονίας Θράκης, απ’ όπου περνάει ο αγωγός, θα συναντηθούν για να συζητήσουν το θέμα, ενώ ο Δήμος Καβάλας ξεκάθαρα είναι στο πλευρό των αγροτών που αντιτίθεται με την όδευση του αγωγού. Η δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι από τον ΤΑΡ ζήτησαν την επέκταση του αρδευτικού δικτύου του Χαλκερού και τη μεταφορά νερού από το Κεφαλάρι για τους Φιλίππους. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γραμμένος, τονίζοντας ότι ο Δήμος Καβάλας έχει σχέδιο για το Ασημακοπούλου και την αξιοποίησή του, πλην όμως ερήμην του Δήμου Καβάλας, η κυβέρνηση «κάρφωσε» τους πρόσφυγες στο Στρατόπεδο με ότι αυτό συνεπάγεται. Ο αντιδήμαρχος κ. Φιλόσογλου διευκρίνισε ότι σε ότι αφορά τον ΤΑΡ πως δεν υπάρχει κάποιο παζάρι, απλά υπάρχει μια σύμβαση μέσα από την οποία διευκρινίζεται ποια θα είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη για όλους τους δήμους από τους οποίους διέρχεται ο αγωγός.

Το Φεστιβάλ Cosmopolis

Σε ότι αφορά το Φεστιβάλ Cosmopolis η κ. Ιωσηφίδου ανέφερε ότι τα έξοδά του ήταν 204 χιλιάδες ευρώ, ενώ τα έσοδά του ήταν 200 χιλιάδες ευρώ. Διευκρίνισε βέβαια ότι 150 χιλιάδες ευρώ ήταν η επιχορήγηση του Δήμου Καβάλας, ενώ υπήρξαν και έσοδα της τάξεως των 12.000 ευρώ από τις συναυλίες, 18.000 από τις χορηγίες και 10.000 από μεγάλο χορηγό.

Το θέμα της Καλαμιτσας

Τέλος, απαντώντας ερώτηση του κ. Παπαδόπουλου, η κ. Τσανάκα ανέφερε ότι από το Σεπτέμβριο του 2014 προσπάθησαν να ξεκαθαρίσουν το θέμα της παραχώρησης της Καλαμίτσας στο Δήμο Καβάλας, ενώ ο πρόεδρος της ΕΤΑΔ κ. Τερζάκης ουδέποτε τη δέχθηκε να συζητήσουν, προφασιζόμενος ότι ήταν πάντα σε σύσκεψη. Διευκρίνισε πάντως, όπως και η κ. Δρακονάκη, πως το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην ΕΤΑΔ από την Πολεοδομία μπορεί να σβηστεί, αρκεί να γίνει αίτηση θεραπείας σε ένα όργανο που ονομάζεται ΣΥΠΟΘΑ. Απλά για άγνωστο λόγο η ΕΤΑΔ δεν έχει κάνει συνολική αίτηση θεραπείας για το πρόβλημα.

Να σημειωθεί τέλος, ότι στη συνεδρίαση της Δευτέρας, έδωσε το «παρών» ο νέος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Τόπος της Ζωής μας» κ. Σπύρος Πουρσαεύς, για τον οποίο ο κ. Γραμμένος ευχήθηκε κουράγιο και υπομονή!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Επαναλειτουργεί το τμήμα Υπερήχων στο Νοσοκομείο Καβάλας

Από τον Μάιο 2025 επαναλειτουργεί το τμήμα Υπερήχων για...

Ημέρα Καριέρας στη Θάσο

Από το Σωματείο Επαγγελματιών Θάσου εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Είσαι μια μοναχική φωνή; Συνέχισε να μιλάς

Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος Χθες μιλούσαμε για την ελληνική γλώσσα...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Ο Χρήστος Ταμανάς υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια την τοπική κοινωνία της Θάσου»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος – Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας...

Καβάλα: Διέρρηξαν σπίτι και ταξί

Από αστυνομικούς της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Δίωξης...

Λιμνιά Καβάλας: Πυροβόλησε τον γείτονά του για προσωπικές διαφορές

Συνελήφθη την Δευτέρα (21-4-2025) το βράδυ σε περιοχή της...

Έφυγε από την ζωή ο Χρήστος Ταμανάς

Έφυγε από την ζωή το πρωί της Τρίτης 22...

Ημέρα της Γης: Μνημόνιο EnEarth – Kavala Solutions για την υπόγεια αποθήκευση CO2 στον Πρίνο

Μια σημαντική συμφωνία με σημαντικά οφέλη για τη βιώσιμη...