Εκδήλωση για την προώθηση του θεσμού του «Πολιτιστικού Λιμανιού», μιας διαδικασίας στην οποία εμπλέκονται κορυφαίοι θεσμοί της ευρύτερης περιοχής της λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας και του Αιγαίου, όπου ο δήμος Καβάλας, χάρη στην έγκαιρη και ενεργή συμμετοχή του, διαδραματίζει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα επιβατών του λιμανιού «Απόστολος Παύλος».
Στην εκδήλωση μετείχαν φορείς και επιχειρήσεις που εμπλέκονται με τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Ο δήμος Καβάλας αξιοποιεί την συμμετοχή του στο έργο «ΛΙΜΗΝ -Πολιτιστικά Λιμάνια από το Αιγαίο έως την Μαύρη Θάλασσα», για να ενισχύσει την προσπάθεια προβολής σε τοπικό επίπεδο και παράλληλα για να δικτυωθεί με σημαντικούς φορείς σε διακρατικό επίπεδο.
«Η Καβάλα αποτελεί έναν ανερχόμενο τουριστικό προορισμό»
Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, στις δηλώσεις που έκανε: «Νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι πως η πόλη μας σήμερα αποτελεί έναν ανερχόμενο τουριστικό προορισμό. Η δυνατότητα της οδικής πρόσβασης από τα μεγάλα αστικά κέντρα της ευρύτερης περιοχής, σε συνδυασμό με την αύξηση του θαλάσσιου τουρισμού, έχουν οπωσδήποτε αναβαθμίσει την αναγνωρισιμότητα της σε ένα μεγαλύτερο κοινό. Είμαστε στο λιμάνι της Καβάλας για να δώσουμε το εναρκτήριο λάκτισμα για την προώθηση του θεσμού του «Πολιτιστικού Λιμανιού» από το Αιγαίο μέχρι την Μαύρη Θάλασσα. Στηρίζουμε και υποστηρίζουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα και προσκαλούμε και άλλους να το στηρίξουν μαζί μας».
Φυλλάδιο με τα 20 σημεία ενδιαφέροντος της πόλης για τους ξένους επισκέπτες
Πρόσφατα, και με την υποστήριξη της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ», ολοκληρώθηκε η εκπόνηση ενός φυλλαδίου για επισκέπτες περιορισμένου χρόνου που περιλαμβάνει 20 σημεία ενδιαφέροντος στην πόλη. Το φυλλάδιο εστιάζει σε επισκέπτες που διαθέτουν μερικές ώρες μόνο (κρουαζιερόπλοια, ιστιοφόρα) και επιχειρεί να οδηγήσει τον επισκέπτη σε προορισμούς που αναδεικνύουν την ποικιλόμορφη και μακραίωνη ιστορία του τόπου. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη, μέσα στις λίγες ώρες που διαθέτει, να γνωρίσει τα γνωστά ορόσημα της πόλης, όπως οι Καμάρες και το Κάστρο, αλλά και λιγότερο διάσημα σημεία που αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της ακμής της, όπως οι εκκλησίες του Αγίου Παύλου και του Αγίου Ιωάννη, το λαμπρό αρχιτεκτονικό σύνολο της οδού Κύπρου και τις αρχοντικές κατοικίες της συνοικίας του Αη Γιάννη.
Βασικά στοιχεία για το έργο ΛΙΜΗΝ
Ο κύριος στόχος του έργου «ΛΙΜΗΝ: Πολιτιστικά Λιμάνια από το Αιγαίο έως τον Εύξεινο Πόντο» είναι να συμβάλει στην κάλυψη ενός σημαντικού κενού στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας – Β. Αιγαίου, μέσω της δημιουργίας ενός φορέα για την προώθηση των πόλεων – λιμανιών.
Επικεφαλής του εταιρικού σχήματος είναι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, οργανισμός εποπτευόμενος από το υπουργείο Πολιτισμού, και εκτός του δήμου Καβάλας, εταίροι είναι ακόμη έξι φορείς που καλύπτουν τα κυριότερα λιμάνια του Εύξεινου Πόντου, δηλαδή Κωνσταντινούπολη (Τουρκία), Βάρνα (Βουλγαρία), Κωστάντζα (Ρουμανία), Οδησσό (Ουκρανία) και Βατούμι (Γεωργία).
Το έργο διαθέτει συνολικό προϋπολογισμό περίπου 1.200.000 ευρώ, συγχρηματοδοτούμενο κατά 90% από το πρόγραμμα «Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας» και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015.