Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2025
Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2025

Η Καβάλα προσαρμόστηκε πρώτη στην Ελλάδα στις νέες απαιτήσεις της Συνθήκης Schengen

Ημέρα:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Η Ο.Λ.Κ. Α.Ε. έχει ήδη ολοκληρώσει από τον Αύγουστου 2020, τις χρονοβόρες διαδικασίες προσαρμογής στις νέες απαιτήσεις της Συνθήκης Schengen με τη βοήθεια των εξειδικευμένων Συμβούλων της εταιρείας NEXT PLUS, κάτι το οποίο καθιστά τον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας το μόνο από τους Οργανισμούς Λιμένων της Ελλάδος που έχει ολοκληρώσει τις εν λόγω διαδικασίες.

Ειδικότερα, ο Κανονισμός (EE) 2017/2226 προβλέπει την πιλοτική εφαρμογή του Συστήματος Εισόδου-Εξόδου (ΣΕΕ) από 01/02/2021 και την οριστική εφαρμογή του από 01/01/2022. Το Σύστημα αφορά σε διαβατηριακούς και τελωνειακούς ελέγχους, με τη χρήση προσωπικών δεδομένων και βιομετρικών στοιχείων (στοιχεία ταυτότητας-διαβατηρίου, δακτυλικά αποτυπώματα, φωτογραφία, κ.λπ.) κατά την είσοδο (άφιξη) από τρίτες και κατά την έξοδο (αναχώρηση) προς τρίτες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, χώρες.
Στη διαδικασία αυτή για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνονται και όλα τα θαλαμηγά σκάφη τα οποία εισέρχονται ή εξέρχονται κατ’ ευθείαν από ή προς τρίτη χώρα, με υποχρεωτικό ελλιμενισμό σε σημείο εντός του οριοθετημένου χώρου του Συνοριακού Σημείου Διέλευσης (ΣΣΔ) και μετακίνηση στο σημείο μόνιμου ελλιμενισμού (μαρίνα, κολπίσκος, γειτονικό νησί, κ.λπ.) μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του Συστήματος Εισόδου-Εξόδου.
Μέχρι σήμερα και μέχρι την εφαρμογή του νέου Συστήματος Εισόδου-Εξόδου, τη διαδικασία αυτή συνήθως την αναλάμβανε ο πράκτορας του κάθε σκάφους ή κάποιο μέλος του πληρώματος, με τη μεταφορά των διαβατηρίων στην κατά τόπους Αστυνομική Διεύθυνση-Τμήμα για τη διενέργεια των διαβατηριακών διατυπώσεων.

Η καθυστέρηση όμως προσαρμογής των υπόλοιπων Οργανισμών Λιμένων, αλλά και των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων της χώρας στο συγκεκριμένο Σύστημα, κάτι το οποίο αφορά σε 61 θαλάσσια Συνοριακά Σημεία Διέλευσης (Πύλες Εισόδου) της Ελλάδος, δημιουργεί προβλήματα στη χρηματοδότηση υλοποίησης των απαραίτητων υποδομών από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κάτι το οποίο για τον Επιβατικό Λιμένα Καβάλας «Απόστολος Παύλος» αντιστοιχεί σε ένα προκατασκευασμένο Επιβατικό Σταθμό 432 τ.μ., πέραν της οργάνωσης του περιβάλλοντος χώρου.

Ο οργανωμένος Επιβατικός Σταθμός και η λειτουργία του ως Συνοριακό Σημείο Διέλευσης (Πύλη Εισόδου) είναι υψίστης σημασίας υποδομή για την ανάπτυξη του Τουρισμού Κρουαζιέρας και την προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων, με τη Διοίκηση της Ο.Λ.Κ. Α.Ε. να υιοθετεί για το συγκεκριμένο τομέα στοχευμένη στρατηγική και άμεσες, συντονισμένες και αποτελεσματικές ενέργειες, προκειμένου η Καβάλα να αναδειχθεί σε ένα ανερχόμενο και πολλά υποσχόμενο προορισμό Κρουαζιέρας.

Εκ της Ο.Λ.Κ. Α.Ε.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πάγιο αίτημα της κοινωνίας η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

«Όσον αφορά τις τιμές των υγρών καυσίμων θεωρώ ότι...

Η Τεχνητή νοημοσύνη έγραψε ένα δικό μου… άρθρο

Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος Αποφάσισα να κάνω ένα πείραμα. Να...

Παράδοση υλικοτεχνικού εξοπλισμού στο Σύλλογο Πυρασφαλείας Ποταμιάς

Σήμερα, Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2025, ο Δήμαρχος Θάσου κ....

Χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας στο εκπαιδευτικό σύστημα

Αργύρης Μυστακίδης: Οι αλλαγές οι οποίες βλέπουν το φως...

Στην Kavala Expo θα παρουσιαστεί η έκθεση του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ

Θόδωρος Χατζηχρήστος: Να δούμε ποια είναι η πραγματικότητα στην...

Ηλεκτρονικά όλα τα υδρόμετρα μέχρι το τέλος της χρονιάς

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν αντικατασταθεί στο...

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: Από γεωστρατηγική πύλη της Ελλάδας σε πρότυπο ανάπτυξης

Άρθρο του Αλέξανδρου Ιωσηφίδη, θεματικού αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Έρευνας, Καινοτομίας...

Αλμυρίκια φυτεύονται σε ακτές του δήμου Καβάλας

Κυριάκος Σταυρίδης: Αν δούμε και πηγαίνουν καλά θα προμηθευτούμε...