Με αρνητικό πρόσημο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ολοκληρώθηκε η κανονική περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων στην Π.Ε. Καβάλας, ενώ τη Δευτέρα (1/3) πήραν επίσημα παράταση μέχρι και το τέλος Μαρτίου.
«Δυστυχώς, το πρόσημο ήταν αρνητικό για ακόμη μια φορά. Σχεδόν το 92% των επιχειρήσεων της χώρας κατέγραψε χαμηλότερους τζίρους σε σχέση με πέρυσι, ενώ μόλις το 2% κινήθηκε σε καλύτερο επίπεδο από το 2020 και το 6% βρέθηκε στα ίδια επίπεδα με τις χειμερινές εκπτώσεις της προηγούμενης χρονιάς. Στα ίδια νούμερα με τα προαναφερθέντα κινήθηκε και η Π.Ε. Καβάλας», τόνισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιάννης Κελγιώργης.
«Εκτός από μια εβδομάδα, από τις 18 Ιανουαρίου και μετά, που καταγράφηκε μια σχετικά καλή κίνηση, υπήρξε στη συνέχεια μια φθίνουσα πορεία μέχρι και σήμερα»
«Μην ξεχνάμε ότι η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου στην περιοχή μας με τη φυσική παρουσία του πελάτη στα καταστήματα άρχισε στις 18 Ιανουαρίου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χαθεί η πρώτη εβδομάδα των χειμερινών εκπτώσεων που είθισται να είναι και η καλύτερη, όσον αφορά την κίνηση. Εκτός όμως από μια εβδομάδα, δηλαδή από τις 18 Ιανουαρίου και μετά, που καταγράφηκε μια σχετικά καλή κίνηση ειδικά στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, υπήρξε στη συνέχεια μια φθίνουσα πορεία μέχρι και σήμερα», συμπλήρωσε σχετικά ο γραμματέας του Ε.Σ.Κ.
«Η παράταση των εκπτώσεων είναι θετική, όμως αν μπει πιο γρήγορα η άνοιξη τα προϊόντα θα μας μείνουν στα ράφια και τις προθήκες των καταστημάτων στοκ…»
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Κυβέρνησης για παράταση στις χειμερινές εκπτώσεις μέχρι και το τέλος Μαρτίου, ο κ. Κελγιώργης ανέφερε: «Χαιρετίζουμε την απόφαση της Κυβέρνησης για την παράσταση των χειμερινών εκπτώσεων μέχρι και τις 31 Μαρτίου. Η παράταση είναι θετική, αν φυσικά μας βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες, ώστε μέσα σε αυτόν τον μήνα να καταφέρουμε να πουλήσουμε τα χειμερινά προϊόντα. Αν μπει πιο γρήγορα η άνοιξη θα μας μείνουν στα ράφια και τις προθήκες των καταστημάτων στοκ. Αυτό θα είναι το πιο δύσκολο για μια επιχείρηση».
«Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο, είναι το τι θα συμβεί στην περίπτωση που η περιοχή μας περάσει στο «κόκκινο». Είναι το απευκταίο σενάριο, καθώς κανείς μας δεν θέλει να γυρίσουμε στη μέθοδο του click away…»
Ο κ. Κελγιώργης εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για το τι θα συμβεί στην περίπτωση που και η περιοχή μας περάσει στις «κόκκινες» και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, επισημαίνοντας: «Αυτό βέβαια που μας ανησυχεί περισσότερο, είναι το τι θα συμβεί στην περίπτωση που η περιοχή μας περάσει στο «κόκκινο», καθώς τα κρούσματα τελευταία είναι πολλά. Είναι το απευκταίο σενάριο, καθώς κανείς μας δεν θέλει να γυρίσουμε στη μέθοδο του click away που ισχύει για τις «κόκκινες» περιοχές. Οι επιχειρήσεις είναι σε ένα δίλημμα με αυτήν την περιορισμένη ρευστότητα, με τις αποθήκες σχεδόν γεμάτες, φοβούνται να προβούν σε αγορές για την επόμενη περίοδο. Είμαστε πάνω σ’ ένα τεντωμένο σχοινί και ανά πάσα στιγμή μπορεί να γυρίσει η περιοχή μας επιδημιολογικά στις «κόκκινες» και ν’ αλλάξουν πολλά ή ακόμη χειρότερα να επιβληθεί ένα καθολικό lock down, οπότε θα μιλάμε για την πλήρη καταστροφή. Είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς δεν ξέρουμε τι μας περιμένει».
«Η αγορά νέου εμπορεύματος είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία για εμάς»
Ερωτηθείς σχετικά με το πόσο δύσκολο είναι για τους εμπόρους της Καβάλας να αγοράσουν νέα εμπορεύματα, ο γραμματέας του Ε.Σ.Κ. απάντησε: «Η αγορά νέου εμπορεύματος είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία για εμάς. Αν ήταν μόνο η χειμερινή σεζόν που χάθηκε θα λέγαμε εντάξει, θα προσπαθήσουμε να πάμε παραπέρα. Μιλάμε όμως για μια χρονιά χαμένη, σχεδόν στο σύνολό της. Διακόπηκε βίαια η περσινή ανοιξιάτικη περίοδος, οι παραγγελίες της άνοιξης έμειναν στα ράφια, δεν ήρθε ο τουρισμός που περιμέναμε το καλοκαίρι κι αρχίσαμε μια προετοιμασία για τη χειμερινή περίοδο, ακούγοντας διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει νέο lock down, όμως χάθηκε όλη η επόμενη περίοδος. Γι’ αυτό λέμε ξανά και ξανά ότι η Πολιτεία οφείλει να σκύψει πάνω στα πρόβλημα, διότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν διαγράψει τις υποχρεώσεις τους, αλλά έχουν μεταφερθεί στο μέλλον. Κάποια στιγμή θα έρθει ένα βουνό μπροστά μας που, δυστυχώς, πρέπει να αντιμετωπιστεί».
«Αν οι επιχειρηματίες δεν έχασαν την υγεία τους από τον ιό, θα την χάσουν από ανασφάλεια και στεναχώρια…»
«Απ’ όσο δείχνουν τα πράγματα όμως δεν θα αντιμετωπιστεί και θα έχουμε χιλιάδες κλεισίματα επιχειρήσεων και χιλιάδες απώλειες θέσεων εργασίας. Το «κούρεμα» των υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας είναι η λύση. Η Πολιτεία πρέπει να σταθεί στα προβλήματά μας. Δεν κλείσαμε επειδή το θέλαμε, αλλά επειδή μας επιβλήθηκε να το κάνουμε. Όλα αυτά είναι ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που πρέπει να το δει η Κυβέρνηση και να δώσει άμεσα λύση. Αν οι επιχειρηματίες δεν έχασαν την υγεία τους από τον ιό, θα την χάσουν από ανασφάλεια και στεναχώρια», συμπλήρωσε σχετικά ο Γιάννης Κελγιώργης.
«Ευελπιστούμε ότι η τουριστική κίνηση θα είναι καλύτερη από πέρυσι. Δεν τρέφουμε όμως μεγάλες ελπίδες. Αν οι τουρίστες δεν ετοιμάσουν βαλίτσες φέτος, θα πρέπει δυστυχώς να ετοιμάσουμε τις δικές μας …βαλίτσες»
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τη θερινή περίοδο και κατά πόσο είναι εφικτός στόχος να σωθεί ένα μεγάλο κομμάτι της και να δουλέψουν αντίστοιχα ικανοποιητικά και τα εμπορικά καταστήματα, ο κ. Κελγιώργης απάντησε: «Θα πρέπει να υπάρχουν πολλοί υγειονομικοί περιορισμοί, προκειμένου να μην ξεφύγουν πάλι τα πράγματα με τα εισαγόμενα κρούσματα όπως έγινε πέρυσι το καλοκαίρι. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι ένα καλό εργαλείο, προκειμένου να εισέρχεται κάποιος στη χώρα μας. Ευελπιστούμε ότι η τουριστική κίνηση θα είναι καλύτερη τουλάχιστον από πέρυσι. Δεν τρέφουμε όμως μεγάλες ελπίδες. Αν οι τουρίστες δεν ετοιμάσουν βαλίτσες να μας επισκεφθούν φέτος, θα πρέπει δυστυχώς να ετοιμάσουμε τις δικές μας …βαλίτσες».