Σε τίποτα δε θυμίζει εορταστική περίοδο η κίνηση στην αγορά της Καβάλας, λίγες μόλις ημέρες πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα. Οι ιδιαίτερα χαμηλοί τζίροι που καταγράφηκαν στα εμπορικά καταστήματα της πόλης στη διάρκεια του Μαρτίου, συνεχίστηκαν και τις πρώτες ημέρες του Απριλίου.
Μόνη ελπίδα του εμπορικού κόσμου πλέον η αύξηση της κίνησης στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, αρχής γενομένης από την Κυριακή των Βαΐων, ημέρα κατά την οποία τα καταστήματα θα είναι ανοικτά από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι.
Για τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην τοπική αγορά, μίλησε στον «Ενήμερο» και το Kavala Web News, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Βασίλης Λεμονίδης.
Όσοι κυκλοφορούν έξω πηγαίνουν σε τράπεζες και υπηρεσίες για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους
«Μέχρι τώρα τίποτα δεν θυμίζει ότι είμαστε σε εορταστική περίοδο. Σίγουρα ο κόσμος στοχευμένα θα κινηθεί σε κάποια προϊόντα που είναι πασχαλινά κι από εκεί και πέρα ευελπιστούμε ότι τουλάχιστον θα υπάρχει αναλογικά με τώρα μια καλύτερη κίνηση, διότι οι μέρες του Μαρτίου, αλλά και οι πρώτες του Απριλίου δεν θυμίζουν σε τίποτα αγορά. Δεν κυκλοφορεί ο κόσμος. Όσοι κυκλοφορούν πηγαίνουν σε τράπεζες και υπηρεσίες για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Λεμονίδης.
«Παραδοσιακά αύξηση της αγοραστικής κίνησης αναμένεται τις τρεις τελευταίες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Είναι λυπηρό πάντως το γεγονός ότι είναι τόσο μεγάλη η περίοδος της ύφεσης, πλέον δεν βλέπουμε καθόλου φως κι έχουμε αρχίσει να χάνουμε κάθε ελπίδα», συμπλήρωσε με έμφαση στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας.
Τεράστιες οι δυσκολίες στην προμήθεια εμπορευμάτων – Μετρητοίς ζητούν τα λεφτά οι προμηθευτές
Τα τοπικά καταστήματα έχουν εφοδιαστεί πλέον τα νέα τους εμπορεύματα, ωστόσο κάτι τέτοιο γίνεται με μεγάλη δυσκολία, όπως περιγράφει γλαφυρά ο κ. Λεμονίδης. «Είναι δύσκολο πια να προμηθευόμαστε νέα εμπορεύματα, καθώς έχουν αλλάξει οι διακανονισμοί με τους προμηθευτές μας. Όλοι ζητάνε μετρητοίς, δεν υπάρχει πίστωση, οπότε είμαστε αναγκασμένοι να τους πληρώνουμε για να έχουμε εμπόρευμα. Μέχρι πότε θα γίνεται αυτό δεν ξέρω, διότι και η φορολογία είναι πολύ υψηλή και τα έξοδα είναι πολλά καθημερινά. Οπότε με μειωμένους τζίρους, αυξημένη φορολογία και έξοδα και από την άλλη οξυγόνο ελάχιστο για την πληρωμή των υποχρεώσεων μας με μαθηματική ακρίβεια δεν θα αντέξουν τα καταστήματα μας».
Πλαστικό χρήμα χρησιμοποιούν πλέον 7 στους 10 καταναλωτές στην Καβάλα
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το πώς πηγαίνουν τα πράγματα με τη χρήση του λεγόμενου πλαστικού χρήματος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας απάντησε: «Ένα μεσαίο κατάστημα σε τζίρο, το οποίο είχε ένα ποσοστό ελάχιστο σε χρησιμοποίηση pos στον τζίρο του τα προηγούμενα χρόνια, πλέον έχει αυξήσει αυτό το τζίρο σε μεγάλο ποσοστό. Παράδειγμα τον τζίρο που έκανε σε πλαστικό χρήμα όλο το 2016, μέσα στους δυο πρώτους μήνες του 2017 έχει ήδη πιάσει αυτόν τον τζίρο. Είναι σίγουρο ότι θα δεκαπλασιαστεί το ποσοστό, καθώς 7 στους 10 καταναλωτές και στην Καβάλα, χρησιμοποιούν πλέον πιστωτική ή χρεωστική κάρτα».