Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου, 2025
Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου, 2025

Δημοτικό Συμβούλιο: Επανέφεραν το θέμα αλλαγής όδευσης του ΤΑΡ

Ημέρα:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Το θέμα της αλλαγής όδευσης του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ έθεσαν για ακόμη μια φορά στο δημοτικό συμβούλιο Καβάλας, τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής κατοίκων του πρώην δήμου Φιλίππων.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του σώματος που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης (23/2), εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής, ο Παναγιώτης Αρσονιάδης τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουν όλοι ότι η συγκεκριμένη όδευση του αγωγού αποτελεί κίνδυνο που απειλεί τις ζωές και τα σπίτια τους.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η εταιρεία έχει μόνο ένα επιχείρημα για τη μη αλλαγή της όδευσης, αυτό του κόστους, ενώ ζήτησε να δοθούν επίσημες απαντήσεις εκ μέρους της εταιρείας. Επίσης ανέφερε ότι ο ΤΑΡ αποζημιώνει μονάχα τα 20 μέτρα δεξιά κι αριστερά του αγωγού, κρύβοντας έντεχνα, ότι δεσμεύει 440 μέτρα γης εκατέρωθεν.

Ο κ. Αρσονιάδης είπε ότι πολλοί δεν ξέρουν πως δεσμεύονται οι χώροι τους και συμπλήρωσε ότι έχουν ήδη συγκεντρωθεί 48 υπογραφές, ώστε να κινηθούν νομικά λόγω της μη αποζημίωσης τους.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Αρσονιάδης «δεν αστειευόμαστε, ο αγωγός θα περάσει πάνω από το πτώμα μας» και ζήτησε να μετέχει οικονομικά ο δήμος στις νομικές ενέργειες «για τη διεκδίκηση του αυτονόητου», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.  Αναφερόμενος στην όδευση του αγωγού στα ανατολικά στην περιοχή του Ζυγού, έκανε λόγο για έκτρωμα και καταστροφή του περιβάλλοντος, ενώ ζήτησε από τη δημοτική αρχή να διοργανωθεί συναυλία στο χώρο, ώστε να δουν οι πολίτες το τι έχει γίνει εκεί και να συστρατευθούν στον αγώνα της συντονιστικής επιτροπής για την αλλαγή όδευσης του αγωγού.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Γραμμένος κάλεσε τη συντονιστική επιτροπή να έλθει σε επαφή με τη νομική υπηρεσία του δήμου, για να εξεταστεί κατά πόσο μπορεί να ενισχυθούν οι δικαστικές ενέργειες. Παράλληλα δήλωσε αμφίβολος κατά πόσο μπορεί ο δήμος να επηρεάσει καταστάσεις, όταν η εταιρεία έχει σύμβαση με την κεντρική διοίκηση, ενώ συμφώνησε στα περί εκτρώματος από το πέρασμα του αγωγού στο Ζυγό.

Η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα απάντησε ότι η διοίκηση θα δει το θέμα και συμπλήρωσε ότι παρά την αίτηση της για ενημέρωση από υπηρεσιακούς παράγοντες μέχρι τώρα δεν υπήρξε ούτε φωνή, ούτε ακρόαση.

Ο πρώην δήμαρχος Φιλίππων, Λάζαρος Τσαταλμπασίδης ανέφερε ότι η εταιρεία οφείλει συγκεκριμένες απαντήσεις, ενώ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας Θέμης Καλπακίδης επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμιά ιδιοτέλεια στις αντιδράσεις των κατοίκων και συμπλήρωσε ότι με τη συγκεκριμένη όδευση η περιοχή θα καταστραφεί.

Από την πλευρά του ο τέως δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, ζήτησε να ασκηθεί από το δήμο πίεση στο ΣτΕ, ώστε να μην υπάρχουν συνεχείς αναβολές για να αποφευχθούν τετελεσμένα, είπε δε ότι ”έχουμε παραχαϊδέψει”την εταιρεία, η οποία κάνει χορηγίες και πρότεινε να ζητηθεί η αρωγή του Τ.Ε.Ι. σε τεχνικό επίπεδο.

Η συνεδρίασης της Πέμπτης ήταν η τελευταία της πρώτης δημαρχιακής περιόδου, καθώς  στις 5 Μαρτίου στις 11 το πρωί θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, τα μέλη της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής, καθώς και των εκπροσώπων στην Π.Ε.Δ.

Επίσης στη διάρκεια της συνεδρίασης μοιράστηκε στους δημοτικούς συμβούλους ο απολογισμός για το προσφυγικό, τον οποίο όμως θα παρουσιάσει ο κ. Καλανταρίδης, που απουσίαζε, σε επόμενη συνεδρίαση.

Επαγγελματίες της οδού Δοϊράνης ζήτησαν από τη δημοτική αρχή να εξετάσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στο συγκεκριμένο δρόμο, με τη δήμαρχο να απαντά ότι θα δει το θέμα τους, ενώ τη συνεδρίαση απασχόλησε και το ζήτημα με τη συμμετοχή της Καβάλας στην έκθεση ΕΜΜΙΤ της Τουρκίας και το θορύβου που δημιουργήθηκε με το ψευδοκράτος της βόρειας Κύπρου.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Όταν γινόμαστε μέρος του βούρκου…

Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος Όταν κάποιος είναι άφιλος, ανήθικος, χωρίς...

Βραβεία Ναυτεμπορικής: Στις κορυφαίες εταιρείες της Ελλάδας η Kourtidis Group για τρίτη συνεχή χρονιά

Στις κορυφαίες επιχειρήσεις της ελληνικής οικονομίας συγκαταλέγεται για ακόμη...

Δώρα αγάπης από την ΟΕΒΕΚ

Η Χριστουγεννιάτικη δράση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων...

Απονομή του Αργυρού Δικεφάλου της Καππαδοκίας στον Κωνσταντίνο Γκιουλέκα

Το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2025 πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα η...

Βιβλιοπαρουσίαση: Όταν η ΑΛΦΑ συνάντησε τον ΕΨΙΛΟΝ

ISBN: 978-960-563-734-7 Συγγραφέας: Λίτσα Τότσκα του Παύλου Λεμοντή Το «Όταν η Άλφα συνάντησε...

Για την «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα

του Κωστή Σιμιτσή Στη λογοτεχνία έχει καθιερωθεί όρος bildungsroman, «μυθιστόρημα...

Καβάλα: Έπεσε από το μπαλκόνι και έχασε την ζωή της

Αλλοδαπή, ηλικίας 48 ετών έπεσε από το μπαλκόνι διαμερίσματος...

Εξομάλυνση της κατάστασης στο οδικό δίκτυο αναμένει το Υπεραστικό ΚΤΕΛ

Κώστας Πανταζής: Όχι στον διαγωνισμό ανά Περιφέρεια Εξομάλυνση της κατάστασης...