Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου, 2025
Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου, 2025

Παραμένουν τα νιτρικά στα νερά των Φιλίππων

Ημέρα:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Συνεχίζεται η απαγόρευση κατανάλωσης νερού στον οικισμό Φιλίππων λόγω νιτρικών. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Απόστολος Χρόνης σημείωσε ότι το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στα λιπάσματα των αγροτών και ερευνούν τρόπο επίλυσης του προβλήματος. Η μόνιμη λύση είναι η υδροδότηση από τις πηγές Κεφαλαρίου, όπου τρέχουν τις σχετικές διαδικασίες.

Ήδη, είπε ο κ. Χρόνης, έχουμε κάνει μια γεώτρηση στα ορεινά των Φιλίππων γιατί η νιτρορύπανση αφορά κυρίως ανθρωπογενή δραστηριότητα, από τα χωράφια, τα σπίτια ή από τα ζώα. Επειδή τα χωράφια δεν ποτιζόταν, αυτή την στιγμή έχει περικυκλωθεί στην πραγματικότητα από καλλιέργειες που ποτίζονται εντατικά, από καλαμπόκια, ηλιόσπορους κλπ.  Κυρίως εκεί οφείλεται η αύξηση των νιτρικών στο νερό, γι’ αυτό ζητήσαμε από τους επιστήμονες του ΑΠΘ να μας υποδείξουν και στις Κορυφές, Βουνοχώρι, Λημνιά, Λυκόστομο και στους Φιλίππους μέρη που κάναμε γεωτρήσεις.

Η πρώτη γεώτρηση που έγινε στο Βουνοχώρι ήταν επιτυχής και θα ολοκληρώσουμε τώρα την διαδικασία για να μπεί ηλεκτρολογικός εξοπλισμός γιατί ένα από τα προβλήματα είναι και το κόστος. Γι’ αυτό κάναμε και την γεώτρηση. Αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα στις Κορυφές με φράξεις των σωληνώσεων από άλατα αλλά συνεχίζουν τα προβλήματα. Για τον λόγο αυτόπρέπει να κάνουμε και άλλες εργασίες για να υδροδοτήσουμε την περιοχή με τα 98 υδρόμετρα που υπάρχουν στις Κορυφές. Το θέμα θα λυθεί στο επόμενο διάστημα.

Σε ότι αφορά τους Φιλίππους. Είχαμε μια γεώτρηση εκεί που την φτάσαμε στα 220 μέτρα, αλλά δεν βρέθηκε νερό. Αυτό που μας ζήτησαν οι επιστήμονες του ΑΠΘ ήταν να φτάσουμε τα 320 μέτρα γεώτρησης ή να πάμε δίπλα και να κάνουμε μια καινούργια, όχι όμως στον κάμπο, αλλά ψηλά στο βουνό όπου δεν υπάρχει ανθρωπογενής δραστηριότητα, άρα και νιτρικά που θα μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα.

Αυτό που θα κάνουμε για όλη την περιοχή των Φιλίππων είναι η σύνδεση με τις πηγές Κεφαλαρίου. Θα ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού 2 χιλιομέτρων που θα περνά μέσα από τον Αμυγδαλεώνα για να υδροδοτήσουμε Αμυγδαλεώνα, Δάτο, Πολύστυλο, Μικροχώρι, Νέο Ζυγό και Ζυγό από τις πηγές Κεφαλαρίου. Ήδη είμαστε σε μια συμφωνία με τον ΤΑΠ για χρηματοδότηση 4,5 εκατομμυρίων για να περάσει ο αγωγός, ενώ έχουμε συμφωνήσει με το υπουργείο να μας δώσει τα υπόλοιπα χρήματα για να ολοκληρωθεί  το έργο που θα κοστίσει 9 εκ ευρώ σε συνολικό προυπολογισμό.  Έτσι θα μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημά μας.

Μια γεώτρηση, όπως είπε ο κ. Χρόνης, που δεν είναι ιδιαίτερα δαπανηρή γιατί κοστίζει γύρω στις 20 χιλιάδες ευρώ.

«Το πιο δύσκολο είναι να ληφθούν οι άδειες  από πολλές υπηρεσίες. Αυτό είναι το πιο χρονοβόρο της υπόθεσης.  Στην περίπτωση των Φιλίππων αν βρεθεί νερό είμαστε έτοιμοι μέσα σε ένα μήνα να έχουμε ολοκληρωμένο το σύστημα ώστε η γεώτρηση να τροφοδοτείται από την νέα πηγή», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Βιβλιοπαρουσίαση: Όταν η ΑΛΦΑ συνάντησε τον ΕΨΙΛΟΝ

ISBN: 978-960-563-734-7 Συγγραφέας: Λίτσα Τότσκα του Παύλου Λεμοντή Το «Όταν η Άλφα συνάντησε...

Για την «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα

του Κωστή Σιμιτσή Στη λογοτεχνία έχει καθιερωθεί όρος bildungsroman, «μυθιστόρημα...

Καβάλα: Έπεσε από το μπαλκόνι και έχασε την ζωή της

Αλλοδαπή, ηλικίας 48 ετών έπεσε από το μπαλκόνι διαμερίσματος...

Εξομάλυνση της κατάστασης στο οδικό δίκτυο αναμένει το Υπεραστικό ΚΤΕΛ

Κώστας Πανταζής: Όχι στον διαγωνισμό ανά Περιφέρεια Εξομάλυνση της κατάστασης...

Οριστική αποπληρωμή ιστορικού δανείου της ΔΕΥΑ Καβάλας

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Καβάλας (ΔΕΥΑΚ) ολοκλήρωσε...

Καλά Χριστούγεννα (του Παύλου Λεμοντζή)

Ξυπνούσε αχάραγα, παραμονές Χριστουγέννων, μαζί κι εμείς. Από περιέργειά...

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την επιλογή καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ

Για την προκήρυξη της θέσης του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή...

Πρωτοχρονιάτικα δώρα είχε για τις ΔΕΥΑ ο Θ. Λιβάνιος    

Απόστολος Χρόνης: Τα χρήματα θα πάνε στις ΔΕΥΑ στις...