Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τεράστια είναι η έλλειψη προσωπικού στη ΔΕΥΑΚ

Ημέρα:

spot_img

Οξύτατο είναι το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στη Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος της επιχείρησης, Απόστολος Χρόνης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, όλες οι προσπάθειες για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού έχουν πέσει στο κενό μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. να λειτουργεί όχι απλά οριακά, αλλά και κάτω από το όριο αντοχής της!

«Η έλλειψη προσωπικού είναι τεράστια, είμαστε σχεδόν 50% κάτω, από όταν η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. είχε μόνο τον δήμο Καβάλας…»

 «Όταν η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. είχε μόνο τον δήμο Καβάλας, υπήρχαν περίπου 175 άτομα μόνιμο προσωπικό στην επιχείρηση. Μετά τη συνένωση με τον πρώην δήμο Φιλίππων, άρα με περισσότερες εγκαταστάσεις κι έναν ακόμη βιολογικό σταθμό, έχει μόνιμο προσωπικό 96 ατόμων. Αυτό σημαίνει ότι η έλλειψη προσωπικού είναι τεράστια, είμαστε σχεδόν 50% κάτω από τότε! Μιλάμε δε για προσωπικό που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά πληρώνεται μέσα από την τιμολογιακή πολιτική της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. Ζητάμε άμεσα από το υπουργείο Εσωτερικών 45 άτομα. Απέστειλα επιστολή πριν από ενάμιση μήνα περίπου, με αποδέκτες τον υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Βορίδη, αλλά και τους βουλευτές της Π.Ε. Καβάλας και τον υπουργό μας, με την οποία τους ενημερώνουμε ότι όλες η Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας βρίσκονται σε μια πολύ επικίνδυνη καμπή, όσον αφορά το προσωπικό τους κι ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις», επισήμανε σχετικά με το θέμα ο κ. Χρόνης.

«Αναγκαζόμαστε κάποια τμήματα σιγά σιγά να τα δίνουμε σε εργολαβίες ιδιωτικές, για να μπορέσουν να βγουν οι δουλειές. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε με 5μηνα και 8μηνα…»

«Δεν είμαστε οριακά, αλλά κάτω από αυτό το όριο πλέον. Αναγκαζόμαστε κάποια τμήματα σιγά σιγά, να τα δίνουμε σε εργολαβίες ιδιωτικές, για να μπορέσουν να βγουν οι δουλειές! Δεν μπορούμε να λειτουργούμε με 5μηνα και 8μηνα. Θα πρέπει να υπάρχει μόνιμο προσωπικό και το ζητάμε άμεσα και επιτακτικά. Την ερχόμενη Παρασκευή (12/11) που θα γίνει η γενική συνέλευση των Δ.Ε.Υ.Α. αυτό το πρόβλημα θα τονιστεί και στον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος θα είναι παρών στην συνάντηση. Η μεγάλη έλλειψη προσωπικού έχει να κάνει κυρίως με συνταξιοδοτήσεις. Έχουν φύγει πάρα πολλοί εργαζόμενοι, ενώ αντίθετα για πολλά χρόνια έχει να έρθει μόνιμο προσωπικό στην επιχείρηση. Μέσω Ο.Α.Ε.Δ. και προγραμμάτων Α.Μ.Ε.Α. ήρθαν κάποιοι τη δεκαετία του 2000 και κάποιοι στις αρχές του 2010, αλλά από τότε δεν έχει υπάρξει καμιά προκήρυξη για προσωπικό. Η 3Κ που έγινε το 2018 ουσιαστικά απέτυχε. Συνεχώς δηλαδή έρχεται κόσμος που δεν είναι από την Καβάλα και θέλει να φύγει άμεσα. Βρίσκουν τρόπους και τεχνάσματα να φύγουν, οπότε έχουμε τεράστια έλλειψη προσωπικού. Είναι οξύτατο το πρόβλημα όχι μόνο σε εμάς, αλλά και σε όλες τις Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας», υπογράμμισε στη συνέχεια των όσων δήλωσε στον «Ε» ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας.

Η πορεία των έργων της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. για το επόμενο διάστημα

Ακολούθως ο Απόστολος Χρόνης αναφέρθηκε στην πορεία των έργων που πρόκειται να εκτελεστούν το επόμενο διάστημα σημειώνοντας: «Ανακοινώθηκε από την Π.Α.Μ.Θ. ένα έργο για το υπόλοιπο του εσωτερικού δικτύου του Ζυγού, ύψους 935.000 ευρώ. Απομένει το εσωτερικό δίκτυο Πολυστύλου, Δάτου, Κρηνίδων και Μικροχωρίου. Οι μελέτες είναι έτοιμες, ενώ ήδη κατατέθηκε η πρόταση στο «Αντώνης Τρίτσης» για το δίκτυο Κρηνίδων, ύψους 6,5 εκ. ευρώ. Παράλληλα όμως απορρίφθηκε το αίτημα για το δίκτυο του Πολυστύλου και θα ενταχθεί σε επόμενη πρόσκληση. Από την άλλη έχει ξεκινήσει το έργο στον Αμυγδαλεώνα και ήδη κατασκευάζεται το πρώτο τμήμα που θα ενώσει τη νέα δεξαμενή με το δίκτυο. Πρόκειται για ένα προβληματικό δίκτυο με πολλές διαφορετικές σωληνώσεις και διατομές. Επίσης στον Αμυγδαλεώνα θα γίνει διαχωρισμός του κοινού δικτύου ύδρευσης και άρδευσης. Ήδη ο ανάδοχος δουλεύει με εντατικούς ρυθμούς, ενώ έγινε αποδοχή δωρεάς 209.000 ευρώ για το πρώτο τμήμα που θα συνδέσει τις Πηγές Κεφαλαρίου με Αμυγδαλεώνα, Πολύστυλο, Δάτο, Μικροχώρι, Νέο Ζυγό και Ζυγό».

Εν αναμονή της τελικής έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο για το νέο δίκτυο ύδρευσης της Καβάλας – Τα έργα αναμένεται να αρχίσουν εντός του 2022

Για το εμβληματικό έργο ύψους 14,5 εκ. ευρώ, που αφορά το νέο δίκτυο ύδρευσης της πόλης της Καβάλας, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. ανέφερε: «Βρισκόμαστε εν αναμονή της τελικής έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με το Παρακαταθηκών και Δανείων και ακολούθως αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου που αφορά την ολοκλήρωση όλου του δικτύου της πόλης της Καβάλας από την Νεάπολη μέχρι το Περιγιάλι. Είναι ουσιαστικά το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει στη Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας με προϋπολογισμό 14,5 εκ. ευρώ. Είναι ένα έργο για το οποίο πρέπει να πανηγυρίζει όλη η πόλη. Το έργο θα αρχίσει να εκτελείται εντός του 2022, καθώς η σύμβαση θα έχει υπογραφεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Το έργο θα αρχίσει να εκτελείται από την συνοικία της Νεάπολης, όπου τα προβλήματα είναι συχνά εκεί».

Στα 3,1 εκ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, από τα 5 εκ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2019 – «Είναι υγιής η επιχείρηση αυτή τη στιγμή κάτι που θα φανεί και στον ισολογισμό όταν κλείσει το 2021», επισήμανε ο κ. Χρόνης

 Τέλος, όσον αφορά την οικονομική κατάσταση της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, ο κ. Χρόνης δήλωσε: «Οι πολίτες ανταποκρίνονται, αυτό είναι αλήθεια. Έχουμε γενναία προγράμματα με δόσεις, καθώς θέλουμε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας κι αυτοί την επιχείρηση που τους υπηρετεί όλα αυτά τα χρόνια. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Δ.Ε.Υ.Α.Κ. από τρίτους είχαν φτάσει στα τέλη του 2019 στα 5 εκατομμύρια ευρώ. Με τους διακανονισμούς που έχουν γίνει, καθώς συμφέρει σε κάποιον να αποπληρώσει μέχρι και σε 36 δόσεις την οφειλή του και να παγώσουν οι προσαυξήσεις που είναι δυσβάσταχτες, πλέον οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι στα 3,1 εκ. ευρώ. Έχουμε ήδη εισπράξει δηλαδή 1,9 εκ. ευρώ. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε εντάξει όσον αφορά τις πληρωμές μας προς τρίτους. Εξοφλούμε αυτή τη στιγμή τιμολόγια του Ιουλίου, πληρώνονται κανονικά οι δόσεις της επιχείρησης προς τράπεζες, πληρώνουμε τις εισφορές μας στο Ι.Κ.Α. και την εφορία. Είναι υγιής η επιχείρηση αυτή τη στιγμή, κάτι που θα φανεί και στον ισολογισμό όταν κλείσει το 2021».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...