Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, το Μέγαρο Τόκου και άλλα 3 μνημεία του νομού Καβάλας περιλαμβάνονται στη λίστα των πολιτιστικών ακινήτων που προορίζονται να μεταβιβαστούν προς «αξιοποίηση» στην ΕΤΑΔ, περισσότερο γνωστή ως στο Υπερταμείο.
Την λίστα έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη (17-1-2019) ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται 587 μνημεία και ακίνητα, από τα συνολικά 2329 που το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να εξαιρεθούν της μεταβίβασης στο Υπερταμείο. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών παρά τις αντιδράσεις τοπικών και επιστημονικών φορέων, δεν έχει προχωρήσει στις σχετικές εξαιρέσεις ούτε έχει εκδώσει σχετική τροποποιητική απόφαση και περιορίζεται μόνο σε αόριστες διαβεβαιώσεις και διαψεύσεις.
Βασικός στόχος οι εισπράξεις
Όπως ανέφεραν στη συνέντευξη οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων αυτό που ενδιαφέρει το Υπερταμείο δεν είναι τόσο η κυριότητα όσο η «διαχείριση» των μνημείων, δηλαδή η δυνατότητα να μπορεί να εισπράττει αυτό τα έσοδα από τα εισιτήρια. Αυτό εξηγεί γιατί το Υπερταμείο επιμένει πρώτα να συμπεριληφθούν τα μνημεία στη μεταβίβαση και μετά να εξαιρεθούν, ώστε να ενεργοποιηθεί η πρόβλεψη ότι το Υπερταμείο διαχειρίζεται και αυτά που εξαιρούνται από τη μεταβίβαση. Κι αυτό γιατί, όπως τόνισαν οι αρχαιολόγοι, ο νόμος 4389/16, σε άλλο άρθρο, ορίζει ότι «H ΕΤΑΔ εξακολουθεί να διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία που εξαιρούνται από τη μεταβίβαση» (άρθρο 195 παρ. 5). Γι’ αυτό επιδιώκουν τα μνημεία να περιλαμβάνονται στην μεταβίβαση και να εξαιρεθούν στη συνέχεια ώστε να διεκδικήσουν τη διαχείριση.
Ποια μνημεία του νομού Καβάλας βρίσκονται στη λίστα
Τα μνημεία του νομού Καβάλας περιλαμβάνονται στη λίστα είναι:
Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO
Μέγαρο Τόκου – Αρχαιολογική Συλλογή Καβάλας (Στεγάζει αρχαιότητες και τα γραφεία της ΕΦΑ Καβάλας)
Τείχος της χερσονήσου της Παναγίας
Αρχαιολογικός χώρος “Αμυγδαλιές” Πολυστύλου (τάφοι ρωμαϊκών χρόνων) και “Απιδιά” Πολυστύλου (τάφοι παλαιοχριστανικών χρόνων)
Αρχαιολογικός χώρος “Τούμπα Πολυστύλου” (προϊστορικός οικισμός, ρωμαϊκή εγκατάσταση, πιθανόν αγροικία, και πρωτοβυζαντινή βασιλική
Επίσης περιλαμβάνεται το πρώην Καπνολογικό Ινστιτούτου Δράμας (Στεγάζει υπηρεσίες της ΕΦΑ Δράμας)
(με πληροφορίες από το in.gr)