Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Τηλέφωνο: 2510-831600

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για την εξόντωση των Εβραίων της ΑΜΘ

Ημέρα:

Οι ζεστές φωνές της χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ν. Καβάλας έντυσαν τον επίλογο των φετινών εκδηλώσεων Μνήμης και Τιμής “Η εξόντωση των Εβραίων της ΑΜΘ – 80 χρόνια από το ολοκαύτωμα στην Τρεμπλίνκα”, που συνδιοργάνωσε ο Δήμος με την Περιφέρεια ΑΜΘ, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας και το Europe Direct ΑΜΘ για την 80η επέτειο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων.

Προηγήθηκαν Μνημόσυνο και καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο των εβραϊκών νεκροταφείων, πορεία μνήμης από το παλιό εβραϊκό σχολείο (νυν κτήριο Λυκείου Ελληνίδων) μέχρι το μνημείο του Ολοκαυτώματος στην οδό Βενιζέλου, ομιλίες και ύμνοι.

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ανέφερε ότι «αποφασίσαμε, ως Δήμος, το μνημόσυνό μας να είναι η οργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων, που θα διώξουν τα σύννεφα που σκεπάζουν τις σκοτεινές πλευρές της Ιστορίας και θα απομακρύνουν τα εμπόδια της σκόπιμης λήθης.

Τιμούμε τους νεκρούς μας, δημιουργώντας Δίκτυο Πόλεων κατά του Αντισημιτισμού, κατά του ρατσισμού, κατά του φασισμού, κατά των ανιστόρητων νοσταλγών του ναζισμού».

Χαρακτήρισε την Πορεία Μνήμης ως «σιωπηλή παρέλασή μας για να τιμήσουμε όχι μόνον αυτούς που χάθηκαν στα κρεματόρια, αλλά και όσους άνοιξαν τα σπίτια τους και με αυτοθυσία έσωσαν όσους μπορούσαν να σώσουν. Η Πορεία μας θα είναι και για τα εκατομμύρια ανθρώπων που πολέμησαν τον φασισμό για να μπορούμε σήμερα να ζούμε σε μια ελεύθερη Ελλάδα, σε μια ελεύθερη Ευρώπη».

Και κατέληξε, λέγοντας πως «χρέος και υπόσχεσή μας είναι να διατηρούμε άσβεστη τη μνήμη και να κάνουμε τα πάντα, ώστε το τείχος της Δημοκρατίας να είναι αδιαπέραστο από το μίσος όσων εκφράζουν ακραίες απόψεις».

Τον ραβίνο, που τέλεσε το μνημόσυνο, συνόδευσαν με ψαλμούς τα μέλη της χορωδίας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και, στη συνέχεια, κατέθεσαν στεφάνια ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς, οι Βουλευτές Καβάλας, Γιάννης Πασχαλίδης και Μακάριος Λαζαρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης, ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο εκπρόσωπος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, Δανιήλ Μπερναρδούτ, καθώς και εκπρόσωποι εβραϊκών κοινοτήτων της Καβάλας, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Βουλγαρίας. Επίσης, εκπρόσωποι των τοπικών συλλόγων του Λυκείου Ελληνίδων, της Θρακικής Εστίας και των Μικρασιατών, του Europe Direct ΑΜΘ και της εταιρείας “Energean”.

Στη συνέχεια, δεκάδες αντιφασίστες ένωσαν τα βήματά τους πίσω από το πανό με τη φράση “ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ” στην Πορεία Μνήμης, που κατέληξε στο μνημείο που έστησε ο Δήμος το 2015, όπου άφησαν από ένα λουλούδι στη μνήμη των 1484 Καβαλιωτών Εβραίων που έστειλαν οι Ναζί και οι Βούλγαροι σύμμαχοί τους στο χαμό.

Τέλος, στην αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης, αφού μίλησαν ο ο εκπρόσωπος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, Δανιήλ Μπερναρδούτ, ο καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Γιώργος Τσιγάρας, και ο εκπρόσωπος του Europe Direct ΑΜΘ, Δημήτρης Σπιτσέρης, η χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής έκλεισε τις εκδηλώσεις με δύο ύμνους αφιερωμένους στα θύματα του Ολοκαυτώματος και του πρόσφατου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Όλοι οι συντελεστές των εκδηλώσεων και της δημιουργίας του «Δικτύου Πόλεων κατά του Αντισημιτισμού και της Διασποράς Φυλετικού Μίσους» υποσχέθηκαν να συναντηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για να ορίσουν τα όργανα και τα στελέχη που θα σηκώσουν το βάρος της λειτουργίας του Δικτύου.

Στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, Στέφανος. ο Διευθυντής του Μουσείου της Τρεμπλίνκα, δόκτωρ Εντουαρτ Κοπόβκα, και δεκάδες Εβραίοι από τη Βουλγαρία.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Παραμένει στη «μάχη» του τίτλου ο ΑΟΚ

Πολύτιμη νίκη που τον κρατάει «ζωντανό» στη μάχη του...

Ζητούνται Καθηγητές/τριες Αγγλικών

Ζητούνται Καθηγητές/τριες Αγγλικών προκειμένου να ενταχθούν στη Διδακτική Ομάδα...

Με λαμπρότητα τιμήθηκε η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 στην Καβάλα

Με την καθιερωμένη παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο, κορυφώθηκαν το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Η ιερή παρακαταθήκη των ηρώων του 1821 περισσότερο επίκαιρη από ποτέ»

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...