Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
spot_img

Οι προτάσεις του Χαράλαμπου Χρυσανίδη για τις καπναποθήκες και τα διατηρητέα κτίσματα

Ημέρα:

Από τον συνδυασμό «Έργο Τώρα» του Χαράλαμπου Χρυσανίδη εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου:

Ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της πόλης μας, που χρόνο με τον χρόνο τυλίγεται με μαύρα πανιά και πλέγματα, «διακοσμείται» με επιγραφές «ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ», γκρεμίζεται, απαξιώνεται, χάνεται για πάντα.

Δεν νομίζω κάποια από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, να αισθάνεται υπερήφανη γι’ αυτή την ολέθρια πορεία, που οδηγεί τον ιστορικό μας πλούτο με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό.

Βλέπουμε πια στην πλειονότητα των ξένων χωρών, ότι οι πόλεις διατηρούν στα ιστορικά κτήριά τους το εξωτερικό περίβλημα, αλλά εσωτερικά επιτρέπουν πληθώρα παρεμβάσεων και χρήσεων. Αντίθετα, εδώ, με την ισχύουσα νομοθεσία, τους αυστηρούς και συχνά ανεφάρμοστους όρους που αυτή επιβάλλει, η αξιοποίησή τους από ιδιοκτήτες και επενδυτές γίνεται ασύμφορη.

 Έχουμε στην πόλη μας παραδείγματα κτηρίων που αξιοποιήθηκαν και είναι πια ενεργά κύτταρα της κοινωνίας και της οικονομίας. Έχουμε όμως και πάρα πολλά παραδείγματα πρώην διατηρητέων τα οποία είναι μισογκρεμισμένα, παρατημένα στο έλεος των καιρικών συνθηκών και των βανδαλισμών. Όσο εμείς καθυστερούμε, τόσο αυτά οδεύουν προς την οριστική εγκατάλειψη και καταστροφή.

Τι προτείνουμε:

  • Ως διοίκηση του δήμου, μπαίνουμε μπροστά και συνεργαζόμαστε με τους ιδιοκτήτες και τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να αλλάξει η νομοθεσία και να αξιοποιηθούν το συντομότερο όσα από αυτά μπορούν ακόμη να διασωθούν.
  • Για τα διατηρητέα τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αξιοποιήσουν, θα αναλάβει ο Δήμος Καβάλας την αποκατάσταση και ανακαίνισή τους με δικά του έξοδα, αλλά και την εκμετάλλευσή τους μέχρι αποσβέσεως των δαπανών. Το είδος της εκμετάλλευσης θα το αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως θα αποφασίσει και τη χρήση των διατηρητέων που ανήκουν στο δήμο.
  • Για όσα διατηρητέα η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, επισπεύδουμε τις διαδικασίες κατεδάφισής τους με την αποζημίωση των ιδιοκτητών σε χρήμα ή κάποιο άλλο ακίνητο από την τράπεζα γης. Έτσι, παύουν να είναι μια εστία μόλυνσης και κινδύνου μέσα στην πόλη και ταυτόχρονα εξοικονομούμε χώρο για τη δημιουργία επιπλέον θέσεων στάθμευσης και φυσικά πρασίνου.

 

Χαράλαμπος Ν. Χρυσανίδης

Υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας

Επικεφαλής συνδυασμού «ΕΡΓΟ ΤΩΡΑ»

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αποφεύγουν τα πρατήρια καυσίμων

Φώτης Πούλος: Η Ελλάδα είναι μια χώρα παραγωγής φόρων,...

Δήλωση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ σχετικά με δημοσκόπηση του aftodioikisi.gr

Σχετικά με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε και δημοσιεύτηκε στο site...

Τιμή και Δόξα στον Ήρωα Δ. Τσαμκιράνη

Του Κωνσταντίνου Π. Παπακοσμά* Τιμή και δόξα στον Έφεδρο Ανθυπολοχαγό...

ΑΟΚ: Ξεκινά η προπώληση των εισιτηρίων διαρκείας

Ήρθε η ώρα να δείξουμε ποιος πραγματικά είναι ο...

Δημοπρατείται η ΒΙΙ φάση των έργων του Νέστου – Θα αρδευθούν 56.000 στρέμματα

Ύστερα από συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,...

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Cosmopolis Festival 2024

Το απόγευμα της Πέμπτης 18 Ιουλίου 2024 πραγματοποιήθηκε στην...