spot_img

«Οι δύο όχθες της νοσταλγίας» στο χώρο της Δημοτικής Καπναποθήκης Καβάλας

Ημέρα:

Ο δήμος Καβάλας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια», το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού και το Ινστιτούτο Ανταλλαγέντων Λωζάνης, συνδιοργανώνουν έκθεση, με τίτλο «Οι δύο όχθες της νοσταλγίας» στο χώρο της Δημοτικής Καπναποθήκης Καβάλας.

Η παρουσίαση της έκθεσης στην Καβάλα αποσκοπεί στην αλληλογνωριμία ανάμεσα σε δυο πληθυσμούς που μοιράστηκαν τη δραματική εμπειρία της υποχρεωτικής μετακίνησης και αποτελεί συνεισφορά σε μια νέα οπτική της ιστορίας.

Κοινό σημείο στις προφορικές μαρτυρίες των προσφύγων αποτελεί το παράπονο να γεννιέσαι σε μια χώρα, να μεγαλώνεις σε άλλη και να αισθάνεσαι ξένος και στις δύο. Η έκθεση αυτή βασίζεται σε προφορικές μαρτυρίες και φωτογραφίες Ελλήνων και Τούρκων που οι ίδιοι ή οι πρόγονοί τους υποχρεώθηκαν να εκπατριστούν από τη γενέθλια γη, με τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 και τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923.

Η υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, σηματοδότησε τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών της νεότερης ιστορίας, μεταβάλλοντας τις πολιτισμικές συνθήκες στον ευρύτερο μακεδονικό χώρο, χαράσσοντας, συνάμα, βαθιά τη μνήμη και την ιστορία των οικογενειών που βίωσαν την μετακίνηση και τη νέα εγκατάσταση τους.

Η ελληνοτουρκική σύμβαση της ανταλλαγής των πληθυσμών αποτελεί μια πρωτοφανή ρύθμιση στην παγκόσμια ιστορία, καθώς εκπατρίστηκαν αναγκαστικά, χωρίς δυνατότητα επιστροφής και με μοναδικό το κριτήριο της θρησκείας, περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι – 1.500.000 ορθόδοξοι χριστιανοί και 500.000 μουσουλμάνοι.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χθες, η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, καλωσόρισε στην πόλη μας τα μέλη του Ινστιτούτου Ανταλλαγέντων Λωζάνης, με ιδιαίτερη συγκίνηση, επισημαίνοντας τους ότι εδώ υπάρχει μια δεύτερη πατρίδα για αυτούς.

Ομοίως συγκινημένη δήλωσε και η πρόεδρος της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ», Αναστασία Ιωσηφίδου, η οποία αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη της στην Πάνορμο, όπου σε μια αντίστοιχη εκδήλωση έγινε δεκτή με ιδιαίτερα θερμό τρόπο.

Από την πλευρά του ο κ. Καρανταγί, 102 ετών σήμερα και γεννημένος το 1914 στα Γιάννενα, με συγκίνηση και στα ελληνικά δήλωσε ότι πολλές φορές ήρθε στην χώρα μας και επισκέφθηκε το σπίτι του, το οποίο βρήκε όπως το άφησε.

Ο πρόεδρος του Ι.Α.Λ., κ. Σεφέρ σημείωσε ότι σκοπός της ίδρυσής του (από το 1999) ήταν η σύσφιξη των σχέσεων των δυο λαών, ενώ τόνισε ότι τα τελευταία 15 χρόνια έχει αναπτυχθεί μια πολύ καλή σχέση ανάμεσα στο Ινστιτούτο και σε ελληνικούς δήμους και Μ.Κ.Ο.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν χθες το βράδυ στο ισόγειο της Δημοτικής Καπναποθήκης Καβάλας, ενώ μετά το πέρας της εκδήλωσης των εγκαινίων, πραγματοποιήθηκε συναυλία στην παραλία της Καβάλας με τη συμμετοχή της χορωδίας του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων Λωζάνης και της χορωδίας της Καβάλας «Προ-Νόμιον».

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και το Σάββατο 1 Αυγούστου και θα λειτουργεί καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή) από τις 09:00 το πρωί μέχρι τις 2:00 το μεσημέρι. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πηγή: Εφημερίδα “Ενήμερος”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Άννα Καραγκιοζίδου: Θέλω να παλέψω για το τώρα και το αύριο των παιδιών μας

«Ζητώ την εμπιστοσύνη των συνανθρώπων μου, η οποία είναι...

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου συνεδρίου «Θρησκευτικές Περιηγήσεις»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου συνεδρίου «Θρησκευτικές...

Κώστας Μορφίδης: Ελπίζουμε σε νέα περίοδο από εδώ και πέρα

«Έτσι κι αλλιώς είναι μια νέα σελίδα η εκλογή...

Τροχαίο ατύχημα στο Παληό

Δύο οχήματα συγκρούστηκαν το απόγευμα της Τρίτης στον δρόμο...

Περιοδεία του Σάββα Μιχαηλίδη στην αγορά της Χρυσούπολης

Το πρωί της Τρίτης 26 Σεπτεμβρίου 2023 βόλτα στην...

Με το κλιμάκιο της ΝΔ στους δήμους Παγγαίου και Νέστου ο Ζησίμου

Την περιφερειακή ενότητα Καβάλας επισκέφτηκε κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας,...

Έργα για την αξιοποίηση του δεξιού αναχώματος του Νέστου

Ξεκίνησε ο καθαρισμός της βλάστησης του δεξιού αναχώματος στον...

Ένα σύγχρονο πεντάστερο κάμπινγκ στον «Μπάτη»

Για την πορεία υλοποίησης του μεγάλου project – επένδυσης...