Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα των Καβαλιωτών Εβραίων

Ημέρα:

spot_img

Στις εκδηλώσεις μνήμης που θα πραγματοποιηθούν στην Καβάλα την Κυριακή 3 Απριλίου αναφέρθηκαν, σε συνέντευξη Τύπου, ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, και ο πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Παναγιώτης Αγγελίδης.

Παραβρέθηκαν και μίλησαν ο εκπρόσωπος του Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρης Σπιτσέρης και ο εβραϊκής καταγωγής Καβαλιώτης συγγραφέας, Φίκο Μεβοράχ.

Ο κ. Μουριάδης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Ελισάφ αποτελεί κόσμημα για την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς, εκτός από τη σημαντική παρουσία του στο κοινωνικό γίγνεσθαι των Ιωαννίνων, έχει και μια αξιοσημείωτη πορεία στο χώρο της ιατρικής επιστήμης».

Επίσης, σημείωσε πως «βασικός στόχος της σημερινής διοίκησης του Δήμου Καβάλας είναι να ανοίξει ένας διάλογος και με τους υπόλοιπους δήμους που διαθέτουν ή διέθεταν στο παρελθόν εβραϊκές κοινότητες, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πόλεων, το οποίο θα αναλάβει τη διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων και ενεργειών.

«Πολύ πιο απλά» τόνισε με έμφαση ο Δήμαρχος Καβάλας «κρίνουμε πως είναι πλέον απολύτως αναγκαίο να ενώσουμε τις φωνές μας απέναντι σε όσους εμφορούνται από ακραίες αντιλήψεις ή έχουν πέσει «θύματα» των κάθε είδους στερεοτύπων, προκαταλήψεων και συνωμοσιολογικών σεναρίων.

Ο υφέρπων αντισημιτισμός και οι διαχωριστικές γραμμές δεν πρέπει να έχουν καμία θέση στις σύγχρονες κοινωνίες.

Έχουμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε σωστά τη νέα γενιά της πατρίδας μας, επικαλούμενοι τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα και τις αρνητικές συνέπειες που γέννησε ο παραλογισμός του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ανθρωπότητα δεν πρέπει να ζήσει παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Το οφείλουμε σε όσους θα παραδώσουμε τη σκυτάλη τα επόμενα χρόνια.

Το χρωστάμε στους συμπολίτες μας που χάθηκαν μέσα σε λίγες μέρες τον Μάρτιο του 1943.

Η Καβάλα, συναισθανόμενη το βάρος της ευθύνης που της αναλογεί, θα επιτελέσει το χρέος της στο ακέραιο».

Ο κ. Αγγελίδης υπογράμμισε πως «στις μέρες μας, η άνοδος νεοναζιστικών κομμάτων, οι πράξεις βίας εις βάρος κοινωνικών ομάδων με ρατσιστικά κριτήρια διαχωρισμού,ο διαρκώς ανατροφοδοτούμενος αντισημιτισμός από θιασώτες μιας σκοτεινής σελίδας της Ιστορίας, είναι μια ζοφερή πραγματικότητα μπροστά στην οποία κανείς μας δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια και να αγνοήσει.

Την ημέρα αυτή και με την παρούσα κατάσταση σε διεθνές επίπεδο» ανέφερε ο Πρόεδρος της «Δημωφέλεια», «θα πρέπει να κοιτάξουμε πιο έντονα από ποτέ και κατάματα το μέλλον. Μετά τον πόλεμο, η Ευρώπη χτίστηκε επάνω στην υπόσχεση της ειρήνης.

Μια ειρήνη, όμως, που δεν είναι δεδομένη. Είναι το πιο εύθραυστο αγαθό και απαιτεί διαρκείς και καθημερινές μάχες από τον καθένα μας για να κρατηθεί ζωντανή. Το βλέπουμε για ακόμα μια φορά στην Ευρώπη. Και όσοι πέφτουν από τα σύννεφα για το ξέσπασμα αυτού του πολέμου είναι εκείνοι που θεωρούν την ειρήνη ένα θέσφατο που δε χρειάζεται ισχυρά θεμέλια Πολιτισμού, Παιδείας και γνώσης του παρελθόντος και της Ιστορίας.

Ο καθένας από εμάς, λοιπόν, υπηρετεί αυτόν τον σκοπό, της διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης ως εχέγγυο της ειρήνης και όχι του μίσους. Έτσι και το μνημείο του Ολοκαυτώματος το οποίο ανεγέρθη στο σημείο όπου έγινε η συγκέντρωσή τους, τιμά τη μνήμη των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας που θανατώθηκαν στο στρατόπεδο εξόντωσης, για να θυμόμαστε, να τιμάμε και να μην αφήνουμε εγκλήματα του παρελθόντος να επαναλαμβάνονται στο μέλλον».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Αγγελίδης είπε πως «μέσα από την ιστορική μνήμη και γνώση καθώς και από συγκεκριμένες δράσεις θα πρέπει να μην αφήσουμε καμία έκφανση φασισμού, ναζισμού, αντισημιτισμού, μισαλλοδοξίας να κυριαρχήσει να αποτρέψουμε φαινόμενα άκρατου φανατισμού, όπως αυτά που εμφανίζονται, τελευταία, σε διάφορα σημεία του κόσμου. Άλλωστε οι πληγές του παρελθόντος είναι αυτές που καθορίζουν και το μέλλον μας και αν δε φροντίσουμε να τις κλείσουμε μέσα από τη συλλογική μνήμη, θα αιμορραγούν εις βάρος της αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης και των θεμελιωδών αξιών της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Ειρήνης».

Πρωτεργάτης στην πρωτοβουλία για την Πορεία Μνήμης που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Καβάλα, ο Δημήτρης Σπιτσέρης, αναφέρθηκε στις «εκρήξεις μνήμης» που τα τελευταία χρόνια συντελούνται στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Μιλώντας για την αναγκαιότητα κατανόησης της Ιστορίας, κυρίως από τους νέους, θύμισε ότι το μνημείο για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στην Καβάλα έπεσε θύμα βανδαλισμού. Απευθυνόμενος στη νεολαία γενικώς και στους μαθητές ειδικότερα, τούς κάλεσε να συμμετάσχουν στην Πορεία Μνήμης, χαρακτηρίζοντάς την ως «ηχηρότατο μήνυμα» προς την κοινωνία.

Ο Φίκος Μεβοράχ δήλωσε ότι γι’ αυτόν είναι χρέος τιμής τόσο το να μνημονεύει τα του Ολοκαυτώματος, όσο και να αγωνίζεται για να γίνονται εμφανή τα αποτελέσματα του ναζισμού και του φασισμού, που και σήμερα επανεμφανίζονται. Τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι νέοι πρωτοστατούν στην Πορεία Μνήμης, λαμβάνοντας ευθύνες για μην επιτρέψουν ξανά άλλα Ολοκαυτώματα. Ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για «την ευαισθησία που δείχνει στις μειονότητες» και τον επαίνεσε για την προτεραιότητα που έδωσε στη δημιουργία Μουσείου της Ιστορίας των Εβραίων της Καβάλας. Υπογράμμισε, δε, ότι το Μουσείο «θα είναι φάρος της Ιστορίας της πόλης, φάρος συνέχειας για τη νεολαία, η οποία, επισκεπτόμενη τον χώρο, θα καταλάβει τα επακόλουθα του ναζισμού και του φασισμού. Τέλος, επισήμανε ότι θα πρέπει οι επόμενες γενιές να μάθουν και για τις άλλες μειονότητες που ζούσαν στην Καβάλα.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2024» της Καβάλας

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2024", οι οποίες θα...

Energean: Έκτη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτήν την φορά στην Αίγυπτο

Την έκτη της ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Ανατολική...

Με σαράντα εκδηλώσεις η «Λευκή Νύχτα» στην Καβάλα

Συνέντευξη Τύπου προκειμένου να παρουσιάσουν τις εκδηλώσεις που θα...

Τσουχτερά πρόστιμα για όσους ανάβουν φωτιά στην ύπαιθρο

Κυριάκος Μανδρανής: Είναι κλιμακωτά ανάλογα με τον δείκτη επικινδυνότητας...

Πονοκέφαλος για τους λογιστές οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις

Τον μπελά τους έχουν βρει λογιστές και φορολογούμενοι, με...

Επίσκεψη του Νίκου Παναγιωτόπουλου στον Δήμαρχο Θάσου

Την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024, επισκέφθηκε τη Νήσο Θάσο...

Σωτήρης Λαζαρίδης: Προχωράμε για την επόμενη μέρα όλοι μαζί

«Η προσέλευση στις εκλογές του Τ.Ε.Ε. - Α.Μ. την...

Νέες βραβεύσεις από την Energean σε σχολεία του Δήμου Καβάλας

Στον Σχολικό Μαραθώνιο «Πάμε Ανακύκλωση» Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η...