Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024

Το κράτος διαψεύδει τον ίδιο του τον εαυτό

Ημέρα:

Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το προσφυγικό στην περιοχή μας, μίλησαν στον «Ενήμερο» ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος και ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, οι οποίοι σημείωσαν την αδυναμία της κεντρικής εξουσίας να διαχειριστεί το μείζον αυτό ζήτημα.

«Πρέπει με κάθε τρόπο οι άνθρωποι αυτοί να προωθηθούν προς την κατεύθυνσή τους. Αν δεν προωθηθούν εξαγριώνονται και οι ίδιοι. Για αυτό δεν πρέπει να αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι, αλλά να δούμε πως θα μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε σε μια βάση πιο σοβαρή. Δεν ξέρω πως θα γίνει, πιστεύω όμως ότι θα πρέπει να συμμαζέψουμε τα πράγματα. Θα προτείνω τόσο στην δήμαρχο Καβάλας, όσο και στον δήμαρχο Παγγαίου, να συνεδριάσουμε πριν το επόμενο δρομολόγιο του πλοίου και να καλέσουμε και την κυβερνητική πλευρά, δηλαδή την αποκεντρωμένη, για να μας πουν τι γίνεται ή τι δεν γίνεται. Δεν ξέρω αν αυτό θα επιτευχθεί, ούτε αν θα ξέρουν να μας πουν κάτι. Είναι τρομερό το γεγονός ότι φύγαμε από το λιμάνι με την πληροφορία ότι ήταν 700 και 250 πρόσφυγες και μετά μας τηλεφώνησε η αστυνομία να μας πει ότι είναι 900 και 50. Το να διαψεύδει το κράτος τον ίδιο του τον εαυτό δεν είναι καλό. Είναι δύσκολο όμως να ταλαιπωρείς κι αυτούς τους ανθρώπους στέλνοντας τους από την Μυτιλήνη στην Αθήνα μέσω Καβάλας. Συμφωνήσαμε όλοι οι φορείς ότι το όριο που έχουμε ως Καβάλα είναι συγκεκριμένο. Δεν έχουμε εξετάσει άλλους χώρους. Δεν μπορώ να μιλήσω για λογαριασμό άλλων πόλεων και να πω για παράδειγμα στις Σέρρες πρέπει κι εσείς να επωμιστείτε το βάρος. Αυτό θα έπρεπε να το πει η ελληνική δημοκρατία, την οποία τελευταία, ως συντεταγμένη κυβέρνηση, έχω καιρό να την συναντήσω», τόνισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

«Αναλάβαμε την πρωτοβουλία, βλέποντας την αδυναμία της κεντρικής εξουσίας να παρέμβει»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, υπογράμμισε: «Δυστυχώς η κατάσταση δεν είναι προβλέψιμη. Από εκεί και πέρα εμείς ό,τι ήταν να κάνουμε το κάναμε. Έχει ενεργοποιηθεί και ευαισθητοποιηθεί όλη η τοπική κοινωνία, ο δήμος μας, η ιερά μητρόπολη Ελευθερουπόλεως, οι γιατροί της περιοχής μας, πολιτιστικοί σύλλογοι, η Φιλόπτωχος της Ελευθερούπολης, η δράση «Υποστηρίζω» και γενικά πολύς κόσμος. Είναι μια πρωτοβουλία που αναλάβαμε, βλέποντας την αδυναμία της κεντρικής εξουσίας να παρέμβει. Μας υποχρεώνει όμως να το κάνουμε και το γεγονός των προσφυγικών καταβολών μας, αλλά πάνω από όλα η συμπόνια που νιώθουμε για αυτούς τους ανθρώπους. Τα προβλήματα που συναντάμε είναι πολλά και βασικότερο εξ αυτών το ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε το τι θα γίνει από εκεί και πέρα. Στο κλειστό της Ελευθερούπολης φιλοξενούνται 200 άτομα. Πρόκειται για πολλές οικογένειες και μωρά παιδιά. Και ο δήμος Δράμας έχει λάβει ομόφωνη απόφαση, ώστε να φιλοξενήσει και η γειτονική πόλη γύρω στα 800 με 1.000 άτομα σε χώρο που έχουν ορίσει. Θα δώσει μια ανακούφιση στο πρόβλημα. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε μέχρι εκεί που αντέχουμε. Όλοι βοηθούν αλλά δεν έχουμε έναν κεντρικό σχεδιασμό για το πώς θα λειτουργήσουμε στο μέλλον. Πρέπει να κρατήσουμε και κάποιες ισορροπίες. Το να μπορέσουμε δηλαδή να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους, όπως και τους δημότες μας. Το εύκολο θα ήταν να έχουμε τους ανθρώπους μέσα στα λεωφορεία ή να τριγυρνάνε μέσα στα χωριά και να μην ξέρουμε τι να τους κάνουμε. Γι’ αυτό φροντίσαμε σε πρώτη φάση να τους προστατεύσουμε και το κάνουμε καλά και με τη μεγάλη βοήθεια της αστυνομίας. Εμείς είμαστε εδώ, όμως ζητάμε από το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Καβάλα: Τροχαίο ατύχημα στην Τόσκα

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 4 Μαρτίου 2024...

«Από το Εξάστερο της Ανατολικής Θράκης στην Κεραμωτή»

Εκδήλωση του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κεραμωτής «Ο ΝΕΣΤΟΣ» Μεγάλη...

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο συντάκτης του ανθελληνικού ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός έκανε...

Παρουσίαση του βιβλίου της Ρίκας Μπενβενίστε «Οι Ναυαγοί»

Η συγγραφέας - ιστορικός, Ρίκα Μπενβενίστε, παρουσίασε το απόγευμα...

Μεγάλη συμμετοχή στην 19η Αλφαβητοπαρέλαση

Με θέμα τις παροιμίες και ρεκόρ συμμετοχής πραγματοποιήθηκε την...

Νεκρή χελώνα ξέβρασε η θάλασσα στη Νέα Ηρακλείτσα

Άλλη μία νεκρή χελώνα καρέτα - καρέτα βρέθηκε δυστυχώς...

Αλέξης Γούλας: Συνεχείς πιέσεις για έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων

Μέτρα για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος τους θερινούς...