Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

Το κράτος διαψεύδει τον ίδιο του τον εαυτό

Ημέρα:

Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το προσφυγικό στην περιοχή μας, μίλησαν στον «Ενήμερο» ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος και ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, οι οποίοι σημείωσαν την αδυναμία της κεντρικής εξουσίας να διαχειριστεί το μείζον αυτό ζήτημα.

«Πρέπει με κάθε τρόπο οι άνθρωποι αυτοί να προωθηθούν προς την κατεύθυνσή τους. Αν δεν προωθηθούν εξαγριώνονται και οι ίδιοι. Για αυτό δεν πρέπει να αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι, αλλά να δούμε πως θα μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε σε μια βάση πιο σοβαρή. Δεν ξέρω πως θα γίνει, πιστεύω όμως ότι θα πρέπει να συμμαζέψουμε τα πράγματα. Θα προτείνω τόσο στην δήμαρχο Καβάλας, όσο και στον δήμαρχο Παγγαίου, να συνεδριάσουμε πριν το επόμενο δρομολόγιο του πλοίου και να καλέσουμε και την κυβερνητική πλευρά, δηλαδή την αποκεντρωμένη, για να μας πουν τι γίνεται ή τι δεν γίνεται. Δεν ξέρω αν αυτό θα επιτευχθεί, ούτε αν θα ξέρουν να μας πουν κάτι. Είναι τρομερό το γεγονός ότι φύγαμε από το λιμάνι με την πληροφορία ότι ήταν 700 και 250 πρόσφυγες και μετά μας τηλεφώνησε η αστυνομία να μας πει ότι είναι 900 και 50. Το να διαψεύδει το κράτος τον ίδιο του τον εαυτό δεν είναι καλό. Είναι δύσκολο όμως να ταλαιπωρείς κι αυτούς τους ανθρώπους στέλνοντας τους από την Μυτιλήνη στην Αθήνα μέσω Καβάλας. Συμφωνήσαμε όλοι οι φορείς ότι το όριο που έχουμε ως Καβάλα είναι συγκεκριμένο. Δεν έχουμε εξετάσει άλλους χώρους. Δεν μπορώ να μιλήσω για λογαριασμό άλλων πόλεων και να πω για παράδειγμα στις Σέρρες πρέπει κι εσείς να επωμιστείτε το βάρος. Αυτό θα έπρεπε να το πει η ελληνική δημοκρατία, την οποία τελευταία, ως συντεταγμένη κυβέρνηση, έχω καιρό να την συναντήσω», τόνισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

«Αναλάβαμε την πρωτοβουλία, βλέποντας την αδυναμία της κεντρικής εξουσίας να παρέμβει»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, υπογράμμισε: «Δυστυχώς η κατάσταση δεν είναι προβλέψιμη. Από εκεί και πέρα εμείς ό,τι ήταν να κάνουμε το κάναμε. Έχει ενεργοποιηθεί και ευαισθητοποιηθεί όλη η τοπική κοινωνία, ο δήμος μας, η ιερά μητρόπολη Ελευθερουπόλεως, οι γιατροί της περιοχής μας, πολιτιστικοί σύλλογοι, η Φιλόπτωχος της Ελευθερούπολης, η δράση «Υποστηρίζω» και γενικά πολύς κόσμος. Είναι μια πρωτοβουλία που αναλάβαμε, βλέποντας την αδυναμία της κεντρικής εξουσίας να παρέμβει. Μας υποχρεώνει όμως να το κάνουμε και το γεγονός των προσφυγικών καταβολών μας, αλλά πάνω από όλα η συμπόνια που νιώθουμε για αυτούς τους ανθρώπους. Τα προβλήματα που συναντάμε είναι πολλά και βασικότερο εξ αυτών το ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε το τι θα γίνει από εκεί και πέρα. Στο κλειστό της Ελευθερούπολης φιλοξενούνται 200 άτομα. Πρόκειται για πολλές οικογένειες και μωρά παιδιά. Και ο δήμος Δράμας έχει λάβει ομόφωνη απόφαση, ώστε να φιλοξενήσει και η γειτονική πόλη γύρω στα 800 με 1.000 άτομα σε χώρο που έχουν ορίσει. Θα δώσει μια ανακούφιση στο πρόβλημα. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε μέχρι εκεί που αντέχουμε. Όλοι βοηθούν αλλά δεν έχουμε έναν κεντρικό σχεδιασμό για το πώς θα λειτουργήσουμε στο μέλλον. Πρέπει να κρατήσουμε και κάποιες ισορροπίες. Το να μπορέσουμε δηλαδή να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους, όπως και τους δημότες μας. Το εύκολο θα ήταν να έχουμε τους ανθρώπους μέσα στα λεωφορεία ή να τριγυρνάνε μέσα στα χωριά και να μην ξέρουμε τι να τους κάνουμε. Γι’ αυτό φροντίσαμε σε πρώτη φάση να τους προστατεύσουμε και το κάνουμε καλά και με τη μεγάλη βοήθεια της αστυνομίας. Εμείς είμαστε εδώ, όμως ζητάμε από το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Επιτυχημένη η ημερίδα του φροντιστηρίου “Πυρήνας”

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023,...

Η οικογένεια του άτυχου κυνηγού ευχαριστεί όσους συμμετείχαν στις έρευνες για τον εντοπισμό του

Η οικογένεια του 86χρονου Γεώργιου Ποταμιάνου, του κυνηγού ο οποίος...

Αναβαθμίζεται σε Ταξιαρχία η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας

Την αναβάθμιση της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Καβάλας είχαν...

Η πίτα του Πολιτιστικού Συλλόγου Παληού “Μέγας Αλέξανδρος”

Σε μια ζεστή ατμόσφαιρα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παληού “Μέγας...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...