Είδος προς εξαφάνιση είναι πλέον και στα φαρμακεία της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, οι προστατευτικές μάσκες, καθώς τόσο λόγω των αυξημένων κρουσμάτων γρίπης και των ιώσεων, όσο και της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού, οι πολίτες της αγόρασαν μαζικά με αποτέλεσμα να έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακειών.
Όπως επισημαίνει η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας, το κύμα πανικού που επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα οδήγησε στο να εξαντληθούν και τα τελευταία αποθέματα προστατευτικών μασκών, χωρίς να είναι ξεκάθαρο πότε θα υπάρξει επανεφοδιασμός των φαρμακείων.
Οι πληροφορίες που έχουν οι φαρμακοποιοί από τις φαρμακαποθήκες είναι ότι δεν υπάρχουν προς διάθεση άλλες προστατευτικές μάσκες!
Οι φαρμακοποιοί της Π.Ε. Καβάλας, το τελευταίο χρονικό διάστημα πωλούσαν μάσκες κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο, μια ή δυο σε κάθε πελάτη, οι οποίοι ζητούσαν να αγοράσουν κούτες. Σύμφωνα πάντα με την κ. Ρακιντζή οι πληροφορίες που έχουν οι φαρμακοποιοί από τις φαρμακαποθήκες είναι ότι δεν υπάρχουν προς διάθεση άλλες προστατευτικές μάσκες! Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας συνέστησε σε όλους ψυχραιμία κι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα παραχθούν κάποια στιγμή σύντομα προστατευτικές μάσκες από τις εταιρείες.
Κ. Λουράντος: «Έχουμε ξεμείνει από μάσκες, αλλά έχει ξεφύγει και ο ελληνικός λαός. Νομίζω είναι υπερβολή όλη αυτή η κατάσταση που δημιουργείται…»
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος μιλώντας στο MEGA τόνισε «χθες, μετά την ανακοίνωση όσων γίνονται στην Ιταλία, έχουν αρχίσει οι Έλληνες να πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο και να ζητούν μάσκες. Και να είχαμε θα τέλειωναν, δεν θα μπορούσαμε να καλύψουμε την τεράστια ζήτηση. Έχουμε ξεμείνει από μάσκες, αλλά έχει ξεφύγει και ο ελληνικός λαός. Νομίζω είναι υπερβολή όλη αυτή η κατάσταση που δημιουργείται. Θέλει όλος ο κόσμος να έχει μάσκες στο σπίτι του για παν ενδεχόμενο».
Εξαντλούνται και τα αντισηπτικά!
Παράλληλα, ανέφερε ότι και τα αντισηπτικά εξαντλούνται σιγά – σιγά, και θα υπάρξει κι εκεί πρόβλημα. «Ήδη σήμερα κάποιοι φαρμακοποιοί ζήτησαν αντισηπτικά, υπάρχουν ελάχιστες ποσότητες. Νομίζω ότι αυτό είναι το σημαντικό, η ατομική υγιεινή είναι το σημαντικό και όχι οι μάσκες. Οι χώροι πρέπει να είναι ανοιχτοί και να αερίζονται, οι άνθρωποι σε απόσταση μεταξύ τους, δεν χρειάζεται να έρχονται κοντά. Ατομική υγιεινή, καλό πλύσιμο στα χέρια. Δεν προστατεύει η μάσκα αυτόν που το φοράει 100%», υπογράμμισε σχετικά.
Λήψη μέτρων από την κυβέρνηση με έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου
Στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού προχωρά η κυβέρνηση. Στο ερώτημα πότε θα ενεργοποιηθούν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι λαμβάνουμε τα μέτρα μας για το χειρότερο δυνατό σενάριο αλλά δεν θα ενεργοποιηθούν όλα τα μέτρα αν δεν χρειαστεί.
Ο Στέλιος Πέτσας είπε ακόμα ότι εντείνεται η προετοιμασία για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων και των γενικότερων συνεπειών που αυτά μπορεί να συνεπάγονται. (αναλυτικά τα μέτρα στη σελ. 9)
Τι αφορά το πρώτο άρθρο των μέτρων
Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
-Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
-Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
-Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.
– Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς
Τι αφορούν τα υπόλοιπα τέσσερα άρθρα
Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
-Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.
-Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.
Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας