Τρίτη, 4 Νοεμβρίου, 2025
Τρίτη, 4 Νοεμβρίου, 2025

Αλέξης Πολίτης: Ανησυχούμε, αλλά με μέτρο για την εποχική γρίπη

Ημέρα:

spot_img
spot_img
spot_img

«Η ανησυχία μας για την εποχική γρίπη πρέπει να είναι ένα εχέγγυο για το προλαμβάνειν και θεραπεύειν, ωστόσο η ανησυχία αυτή καλό είναι να είναι ελεγχόμενη», υπογράμμισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Αλέξης Πολίτης, ερωτηθείς σχετικά με την αύξηση δραστηριότητας της γρίπης.

Ήδη 8 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας και ακόμη 25 δίνουν μάχη σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από επιπλοκές, σε διάστημα μόλις 10 ημερών, ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες η γρίπη είχε χαμηλή για την εποχή δραστηριότητα!

«Για την ώρα πιστεύω ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε τους πολίτες. Πρέπει να τους έχουμε σε ένα «συναγερμό», προκειμένου να προστατευτούμε όλοι από αυτό το κύμα, το οποίο σαφώς και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα…»

«Είναι γεγονός ότι τις προηγούμενες εβδομάδες η εποχική γρίπη είχε χαμηλή για την εποχή δραστηριότητα, ωστόσο μετά και τη μεταβολή του καιρού, ήταν αναμενόμενο να αυξηθούν τα κρούσματά της. Για την ώρα πάντως πιστεύω ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε τους πολίτες. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τους έχουμε σε ένα «συναγερμό», προκειμένου να προστατευτούμε όλοι από αυτό το κύμα, το οποίο σαφώς και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Δεν εφησυχάζουμε λοιπόν, είναι ξεκάθαρο αυτό, παρακολουθούμε το φαινόμενο, το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί κατά τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ θα μας απασχολήσει μέχρι και τον Μάρτιο, τουλάχιστον», επισήμανε σχετικά στις δηλώσεις του ο Αλέξης Πολίτης.

«Ο κόσμος προβληματίζεται, κάνει το εμβόλιο και θεωρώ ότι πλέον υπάρχει πολύ μεγαλύτερη κάλυψη του γενικού πληθυσμού σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια»

«Γενικότερα είναι νωρίς ακόμη να πούμε αν θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα η εποχική γρίπη, ωστόσο εκτιμώ ότι θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα. Με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το 2017 – 2018 είχαμε περισσότερους νεκρούς αυτή την εποχή. Όσον αφορά τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού με το αντιγριπικό εμβόλιο, θεωρώ ότι όλος ο ιατρικός κόσμος τα έχει πάει καλά στην ενημέρωση των πολιτών για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Ο κόσμος  προβληματίζεται, κάνει το εμβόλιο και θεωρώ ότι πλέον υπάρχει πολύ μεγαλύτερη κάλυψη του γενικού πληθυσμού σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε ακόμη στις δηλώσεις του ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας.

 Τι είναι η γρίπη ― Ποια είναι τα συμπτώματα

Ενόψει της αύξησης των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε μερικά σημαντικά πράγματα για αυτήν. Η γρίπη είναι μια μεταδοτική ασθένεια στα πτηνά και τα θηλαστικά και προκαλείται από ιούς RNA της οικογένειας των Ορθοβλεννοϊών. Στους ανθρώπους τα κοινά συμπτώματα της γρίπης είναι πυρετός, πόνος στον λαιμό, μυϊκοί πόνοι, έντονος πονοκέφαλος, βήχας, αδυναμία και γενική αδιαθεσία. Σε σοβαρές περιπτώσεις η γρίπη προκαλεί πνευμονία, που μπορεί να είναι θανατηφόρα, ειδικά σε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Μερικές φορές την μπερδεύουμε με το κοινό κρυολόγημα, αλλά η γρίπη είναι πολύ πιο σοβαρή ασθένεια και προκαλείται από διαφορετικό τύπο ιών. Παρόλο που ναυτία και εμετός είναι κοινή στα παιδιά, αυτά τα χαρακτηριστικά οφείλονται σε μη σχετική γαστρεντερίτιδα που μερικές φορές αποκαλείται «στομαχική γρίπη».

 Πως μεταδίδεται η γρίπη

Τυπικά η γρίπη μεταδίδεται μέσω του αέρα και του φτερνίσματος, καθώς και από τις ακαθαρσίες των πτηνών. Η γρίπη μπορεί να μεταδοθεί από σάλιο, φτέρνισμα, περιττώματα και αίμα. Οι μολύνσεις επίσης συμβαίνουν με επαφή με αυτά τα σωματικά υγρά ή από επαφή με μολυσμένες επιφάνειες. Οι ιοί της γρίπης μπορούν να παραμείνουν λοιμώδεις για περίπου μια εβδομάδα σε ανθρώπινη θερμοκρασία, πάνω από 20 μέρες σε 0°C και για πολύ μεγαλύτερες περιόδους σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Η γρίπη εξαπλώνεται στον κόσμο με εποχικές πανδημίες, σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε πανδημικά χρόνια και χιλιάδες ανθρώπους σε μη πανδημικά χρόνια. Τρεις πανδημίες γρίπης συνέβησαν τον 20ο αιώνα σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους, με την κάθε μια των πανδημιών να εμφανίζει την γρίπη κάθε φορά ως νέο μικροβιολογικό στέλεχος. Αυτά τα νέα στελέχη εμφανίζονται ως αποτέλεσμα μετάδοσης του ιού από άλλα θηλαστικά σε ανθρώπους.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εξιχνιάστηκαν κλοπές σε Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Πιερία και Πέλλα

Εξιχνιάστηκαν έπειτα από επιστάμενες έρευνες των αστυνομικών της Ομάδας...

Πρόσκληση συμμετοχής στη διοργάνωση επιχειρηματικής αποστολής στη νότια Γερμανία

Το Επιμελητήριο Καβάλας, μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Στήριξης Μικρομεσαίων...

Ημερίδα για το Ιστορικό Κέντρο της Ελευθερούπολης

Το Σάββατο 1/11/2025 στο Αμφιθέατρο Φρίξος Παπαχρηστίδης στην Ελευθερούπολη,...

Σημαντική απόφαση για το Περιφερειακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία – Θράκη 2021-2027»

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοινώνει, με ιδιαίτερη...

Φίλιππος Αναστασιάδης: Το τσίπουρο είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η Γιορτή Τσίπουρου στη...

Κλειστά την Παρασκευή τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια

Ο Σύνδεσμος Εργαστηριακών Ιατρών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοινώνει...

Energean: Σχέδιο για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Κύπρο με αγωγό από το Ισραήλ

Έργο που ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου και τη...

Τέλος καλό, όλα καλά με το κλειστό γυμναστήριο της Νέας Περάμου 

Φίλιππος Αναστασιάδης: Είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα του υπουργείου Αθλητισμού...