Αλέξης Πολίτης: Η υψηλή θερμοκρασία προκαλεί ουσιαστικά διαταραχή της θερμορύθμισης / Στους 26–27 βαθμούς το κλιματιστικό / Μην ταλαιπωρείτε όσους δουλεύουν έξω στον ήλιο
Για κύμα ζέστης που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του μήνα κάνουν λόγο οι προβλέψεις των μετεωρολόγων, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν θα πρόκειται για καύσωνα. Εντούτοις οι θερμοκρασίες στην Π.Ε. Καβάλας θα είναι σχετικά υψηλές κι ως εκ τούτου ο πνευμονολόγος, Αλέξης Πολίτης, μιλώντας στον «Ενήμερο», μας δίνει συμβουλές για το τι πρέπει να προσέχουμε το επόμενο διάστημα.
«Διανύουμε μια ακόμη θερμή εβδομάδα του Ιουλίου, με θερμοκρασίες που στην Καβάλα θα αγγίξουν ή και θα ξεπεράσουν βάσει των προβλέψεων τους 35 βαθμούς Κελσίου. Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν προκαλούν μόνο δυσφορία, αλλά και μια κατάσταση που δυνητικά μπορεί να επιβαρύνει την υγεία μας και μάλιστα σοβαρά, ειδικά όταν μιλάμε για ηλικιωμένους, για χρονίως πάσχοντες, για έγκυες γυναίκες, αλλά και για τα μικρά παιδιά», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Πολίτης.
«Η υψηλή θερμοκρασία προκαλεί ουσιαστικά διαταραχή της θερμορύθμισης, θερμική εξάντληση και μπορεί να φτάσει μέχρι και τη θερμοπληξία…»
«Οπότε χρειάζεται σωστή προετοιμασία, όχι μόνο για ν’ αντέξουμε, αλλά και για να μην κινδυνεύσουμε. Φυσικά πρέπει να πούμε ότι όσο η ζέστη είναι παρατεταμένη τόσο επηρεάζονται ακόμη και οι υγιείς άνθρωποι. Η υψηλή θερμοκρασία προκαλεί ουσιαστικά σε όλους μία διαταραχή της θερμορύθμισης, δηλαδή το σώμα δεν προλαβαίνει να κρυώσει, άρα βιώνει υπερθέρμανση, θερμική εξάντληση και μπορεί να φτάσει μέχρι και τη θερμοπληξία. Ο οργανισμός αφυδατώνεται κάτι που μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδίες και πτώση πίεσης. Ο εγκέφαλος μας ζορίζεται, κυρίως των ηλικιωμένων, ενώ οι έγκυες μπορεί να βιώσουν περισσότερη εξάντληση. Και φυσικά απορυθμίζονται όλοι οι χρονίως πάσχοντες, όπως αυτοί που νοσούν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, οι καρδιοπαθείς, αλλά και οι ασθματικοί», τόνισε στη συνέχεια των όσων είπε στον «Ε» ο γνωστός πνευμονολόγος.
Παραμονή σε δροσερούς χώρους, ελαφρύ ντύσιμο, ελαφρά γεύματα και κατανάλωση νερού
«Άρα οφείλουμε να προστατευτούμε. Νομίζω ότι κάποια πράγματα είναι αυτονόητα, αλλά σίγουρα πρέπει να τα επαναλαμβάνουμε. Είναι πολύ λογικό να μένουμε σε σκιερά και δροσερά σημεία κι όχι όλη τη μέρα στον ήλιο. Καλός και χρήσιμος είναι ο ήλιος, αλλά χρειάζεται προσοχή. Πίνουμε νερό, ενώ καλό είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ. Επίσης να λαμβάνουμε ελαφρά γεύματα, να ντυνόμαστε όπως λέγανε και παλιά σαν τουρίστες με λινά, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα, ενώ πρέπει να υπογραμμίσω ότι αποφεύγουμε την άθληση κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό κατά τις μεσημεριανές ώρες που πραγματικά ο ήλιος είναι δυνητικά πολύ επικίνδυνος», πρόσθεσε ακόμη ο Αλέξης Πολίτης.
Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο 12–3 το μεσημέρι – Στους 26–27 βαθμούς το κλιματιστικό
Αναφορικά με τις ώρες που πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο, ο κ. Πολίτης σημείωσε: «Ο ήλιος «καίει» από τις 11 περίπου το πρωί μέχρι και τις 7 το απόγευμα, αλλά οι πιο δύσκολες ώρες είναι από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 3, οπότε καλό θα είναι αυτές τις ώρες να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε εξωτερικούς χώρους».
Ειδικότερα για τη χρήση του κλιματιστικού επισήμανε: «Το κλιματιστικό μας πρέπει να είναι ρυθμισμένο όχι στους 21-22 βαθμούς, αλλά στους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου, γιατί το σώμα μας χρειάζεται μία σταδιακή μετάβαση σε θερμοκρασία. Αν έξω έχει 38 βαθμούς και μπαίνουμε σε έναν χώρο με 21-22 βαθμούς αυτό είναι σοκ για τον οργανισμό και μπορεί να μας προκαλέσει αγγειοσύσπαση, ιλίγγους κλπ.».
Με μικρές ποσότητες και τακτικά η κατανάλωση νερού
Για την απαραίτητη κατανάλωση νερού, ο κ. Πολίτης ανέφερε: «Το νερό επίσης που πίνουμε και πρέπει να είναι πολύ αυτό, πρέπει να το λαμβάνουμε σε μικρές δόσεις. Το να πιούμε ένα λίτρο νερό μονορούφι θα το αποβάλει γρήγορα ο οργανισμός μας και δεν θα το αξιοποιήσει. Οπότε μικρές ποσότητες και πολύ τακτικά. Επίσης σε υγιείς ανθρώπους προτείνουμε και λίγο αλάτι, ώστε να αναπληρώνεται το νάτριο το οποίο χάνεται με τον ιδρώτα».
Προσοχή σε όσους δουλεύουν έξω στον ήλιο!
Για όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, όπως αγρότες, οικοδόμοι ή αυτοί που δουλεύουν εκτεθειμένοι στον ήλιο στα beach bar, ο γνωστός πνευμονολόγος ανέφερε: «Πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ περισσότερο και να τηρούν αυτά που προτείνει η επιστημονική κοινότητα. Καλό είναι να έχουμε και λίγη ενσυναίσθηση κι εμείς για παράδειγμα και να μην παραγγέλνουμε μέσα στο καταμεσήμερο και βάζουμε αυτούς τους ανθρώπους σε δύσκολη κατάσταση. Καλό είναι να σκεφτόμαστε αυτούς που δουλεύουν σε πολύ αντίξοες συνθήκες. Επίσης μία παραπάνω φροντίδα στους ηλικιωμένους κι ειδικά σε όσους ζουν μόνοι τους. Ένα τηλεφώνημα μπορεί να σώσει ακόμη και μία ζωή για κάποιους που μπορεί να ζουν μόνοι τους. Ζέστη είναι θα περάσει, αλλά με σωστές και έξυπνες κινήσεις νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά και θα αποφύγουμε τις κακοτοπιές. Το βασικό μήνυμα είναι να αποφεύγουμε την έκθεση του οργανισμού μας σε δύσκολες συνθήκες, γιατί όταν ο οργανισμός ιδρώνει, αυτό είναι σημάδι κόπωσης και εξάντλησης».