Αλέξης Πολίτης: Κορύφωση των εποχικών λοιμώξεων αναμένεται μέσα στον Ιανουάριο / Ευνοείται η μετάδοση των ιών λόγω του συγχρωτισμού σε κλειστά περιβάλλοντα / Καλό θα είναι να μη φοβίζουμε τους πολίτες με στελέχη, υποστελέχη και τα λοιπά
Ελαφρώς μεγαλύτερη από πέρυσι είναι η προσέλευση των ασθενών στα ιδιωτικά ιατρεία της Καβάλας, λόγω των λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως επισήμανε σε δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο πνευμονολόγος, Αλέξης Πολίτης.
«Κάθε χρόνο τέτοια εποχή έχουμε αύξηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού, τόσο ιογενών όσο και βακτηριακών. Δεν είναι κάτι καινούργιο, δεν είναι κάτι ανησυχητικό από μόνο του, είναι ο φυσιολογικός κύκλος του χειμώνα. Αυτό που διαπιστώνουμε μέχρι στιγμής για φέτος είναι ότι όντως τα περιστατικά τα οποία νοσούν από οποιαδήποτε λοίμωξη, είναι περισσότερα», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο Αλέξης Πολίτης.
Κυριαρχεί η γρίπη τύπου Α – Κορύφωση των εποχικών λοιμώξεων μέσα στον Ιανουάριο
«Η γρίπη ξεκίνησε να κυκλοφορεί στην κοινότητα σαφώς νωρίτερα από τα προηγούμενα έτη. Είδαμε περιστατικά γρίπης ήδη από τον Οκτώβριο, κάτι που δεν βλέπαμε κατά τα παρελθόντα έτη. Αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η γρίπη τύπου Α, αυτό συνέβη και πέρυσι και στην συνέχεια, προς το τέλος της εποχικής γρίπης, κυριαρχεί η τύπου Β. Αναμένουμε την κορύφωση των εποχικών λοιμώξεων μέσα στον Ιανουάριο, όπως σχεδόν κάθε χρόνο. Από τώρα μέχρι και τότε ο αριθμός των περιστατικών θα ανεβαίνει σταδιακά. Μην ξεχνάμε και τις υπόλοιπες λοιμώξεις που μπορούν να διαγνωστούν με ένα απλό τεστ, όπως είναι ο κορωνοϊός ή ο rsv», πρόσθεσε στην συνέχεια ο γνωστός πνευμονολόγος.
Ευνοείται η μετάδοση των ιών λόγω του συγχρωτισμού σε κλειστά περιβάλλοντα
«Σαφώς τον χειμώνα λόγω του συγχρωτισμού πολλών ανθρώπων σε κλειστά περιβάλλοντα λόγω του κρύου, ευνοείται η μετάδοση των ιών και γι’ αυτό έχουμε ίσως και περισσότερες λοιμώξεις από κάθε άλλη φορά, συν το ότι μετά από 2 – 3 χρόνια που οι πολίτες πρόσεχαν πιο πολύ τότε με την πανδημία η ανοσιακή εμπειρία του πληθυσμού σε άλλους ιούς έχει πέσει», πρόσθεσε ακόμη στις δηλώσεις που έκανε για το θέμα στον «Ενήμερο» ο Αλέξης Πολίτης.
«Καλό θα είναι να μη φοβίζουμε τους πολίτες με στελέχη, υποστελέχη και τα λοιπά…»
Όσον αφορά το στέλεχος Κ της γρίπης και τα όσα ακούγονται περί του ότι θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα, ο κ. Πολίτης σημείωσε: «Νομίζω ότι καλό θα είναι να μη φοβίζουμε τους πολίτες με στελέχη, υποστελέχη και τα λοιπά, γιατί θα μπερδέψουμε και θα δημιουργήσουμε ένα καθεστώς φόβου που δεν οδηγεί πουθενά. Αυτό που οφείλουμε να πούμε είναι ότι ο κόσμος γενικότερα πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα την μετάδοση των παθογώνων από τα παιδιά που επιστρέφουν από το σχολείο στους ηλικιωμένους, στους παππούδες και τις γιαγιάδες. Είναι μία αλυσίδα που αν την σπάσουμε ο χειμώνας θα κυλήσει πιο ήσυχα με αναπνευστική υγεία».
«Και τώρα μπορεί να κάνει κάποιος το αντιγριπικό εμβόλιο…»
Αναφορικά με τον εμβολιασμό κατά της γρίπης κι αν αυτός μπορεί να συνεχιστεί κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο, ο Αλέξης Πολίτης επισήμανε: «Δεν τελειώσαμε με την περίοδο του εμβολιασμού κατά της γρίπης. Σαφώς όποιος έκανε νωρίτερα το εμβόλιο έχει προλάβει να παράξει ανοσιακή απόκριση, αλλά όποιος το κάνει από ‘δω και πέρα θα χρειαστεί κάποιες εβδομάδες για να έχει αντισώματα και να είναι θωρακισμένος έναντι της γρίπης. Επειδή το μεγάλο κύμα της γρίπης αναμένεται κατά τα τέλη του Δεκεμβρίου, σαφώς και τώρα μπορεί κάποιος να κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο».
«Πάντα να απευθυνόμαστε στον γιατρό μας…»
Τέλος, όσον αφορά την προσέλευση στα ιδιωτικά ιατρεία την τρέχουσα περίοδο, ο κ. Πολίτης τόνισε: «Υπάρχει κόσμος με συμπτώματα του αναπνευστικού, είναι λογικό, κάθε χρόνο τέτοια εποχή το καταγράφουμε. Έχουμε λίγο μεγαλύτερη προσέλευση από πέρυσι στα ιατρεία και επίσης κρατάμε το ότι ξεκίνησε λίγο νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι η γρίπη, πιθανότατα λόγω της καιρικής αστάθειας. Δεν χρειάζεται πάντως ούτε φόβος, ούτε υπερβολές, αλλά ενημέρωση και λογική. Και πάντα να απευθυνόμαστε στον γιατρό μας. Με μια έγκαιρη διάγνωση ο χειμώνας θα κυλήσει απολύτως διαχειρίσιμα».







